Balkanlara gidildiğinde Türk izleri heyecan veriyor. Özellikle son yıllarda Bursa Büyükşehir Belediyesi yardımlarıyla Saraybosna’da, Üsküp’te, Gümülcine’de, Kosova’da Türk izlerini ayağa kaldıran önemli işler yapıldı.
Yanı sıra…
Ortadoğu’da, Asya’nın güneyinde zaten Türk izlerini bilmeyen yok.
Yine…
Afrika’nın kuzeyi başta olmak üzere Somali’sinde, Sudan’ında, hatta diğer bölgelerinde Türk izleri karşımıza çıkıyor.
Nitekim…
Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu daha geçen ay Türk izleri için, kısa adıyla TİKA olarak bilinen Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı yatırımlarını denetledi.
Kendisine bağlı kuruluş TİKA’nın Türk izi olan her yerde yaptıklarını Çavuşoğlu yakından izliyor.
Bu nedenle…
Geçtiğimiz hafta Moğolistan’ın başkenti Ulanbator’daydı. Ankara’dan 8 bin kilometre uzakta, Asya’nın bitip tükenmek bilmeyen steplerinin sonunda, hatta dünyanın tepesi denilebilecek yerde Türk izlerini ortaya çıkaran çalışmaları inceledi, yeni çalışmalar için direktifler verdi.
Örneğin…
Tarihte Türk kelimesinin ilk kez yazılı kayda geçtiği Ulanbator’a 70 kilometre mesafedeki Bilge Tonyukuk Anıtı’nda inceleme yaparken 1300 yıllık Türk izlerini doğaya karşı korumasız görünce heyecan duydu.
Çünkü…
Sert iklim, sert rüzgar, yerden kalkmayan kar, dönem dönem çölden gelen kum fırtınaları her şeyi tahrip ediyor.
Onun için de…
Daha Tonyukuk Anıtı’nda karların içinde bata-çıka yürürken açıkladı:
“Dünyanın neresinde olursa olsun Türk izlerini korumaya ve yaşatmaya kararlıyız. Tonyukuk’da da 1300 yıllık Türk izlerini kapalı bir alanda korumak için müze yapacağız. Hatta TİKA çalışmalara başladı bile.”
Gerçi…
En eski Türk kitabesi Orhun Anıtları bilinir, ama buraya 600 kilometre uzakta Tonyukuk Anıtları’nda Türk kelimesi ilk kez yazılı olarak kayda geçmiş.
Tahta geçenlerin anıtlar diktiği bölgede Bilgi Tonyukuk’un devleti yönettiği ve büyük bölümü toprak altında tutularak korunmaya çalışılan mekandaki Türk izlerinin müze çatısı altına alınması kendi tarihimiz açısından çok önemli.
Üstelik…
Bunun Bursalı bir siyasetçiye nasip olması, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun imzasını taşıması da tarihe düşülen bir başka not olsa gerek.
Bugüne kadar…
Moğolistan’ı yalnızca Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ziyaret etmiş. 6 Nisan’da da Başbakan Binali Yıldırım gidiyor.
Cengiz Han’ın ülkesine Çavuşoğlu uyarısı
Rusya ile Çin arasında kalan ve Türklerin ata toprakları olan Moğolistan’ın stratejik önemi var. Cengiz Han’ın ülkesinde Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu uyarı da yaptı:
“Alman şirketi gibi faaliyet gösteren 5 FETÖ okulunun Maarif Vakfı’na devredilmesini istiyoruz. Siz de tehdit ve risk altındasınız. Öğrencilerini kamuya askeriyeye, yargıya yerleştirirler, sonra da ülkeyi teslim almaya kalkarlar.”
İncelemeleri sırasında Çavuşoğlu gelenekleri yaşatırken Cengiz Han Heykeli önünde kartal uçurdu.
Türkiye, ata toprakları Moğolistan’ı kalkındırmak için elini uzattı
Başbakan Yardımcısı hakan Çavuşoğlu’nun 3 gün süren ve Başbakanlık uçağıyla yapılan Türklerin ata topraklarına yolculuğuna eşlik edenler arasında Bursa siyasetinin yıldızı yüksek ismi Ali Mollasalih de vardı.
Moğolistan dönüşü Mollasalih’e izlenimlerini sorunca ilk sözü şu oldu:
“Türklerin dünyaya yayıldığı topraklarda olmak, atalarımızın izlerini görmek heyecan vericiydi.”
Tespiti şu:
“Moğolistan haliyle geri kalmış bir ülke ve halk yoksul. Şimdi Türkiye Cumhuriyeti kalkındırmak için el uzatıyor, bunun değerinin farkındalar.”
Şuna dikkat çekti:
“Moğolistan’a ulaşım kolay değil. Dış dünyayla ilişkisi sınırlı. Türk Hava yolları kotalar nedeniyle direkt uçamadığı için, küçük uçaklarla 20 saati bulan aktarmalı yolculuklar yapıyor.”
Güzel haber şu:
“Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğılu temasları sırasında kotanın kalkması için harekete geçti. Muhtemelen 1 ay içinde THY direkt uçabilecek.”
Yapılanlar arasında…
Moğolistan’da ilk kez bir yarı açık cezaevinde kalanlara meslek edindirme kapsamında TİKA tarafından demir atölyesi kursu var.
Bir de gözlem paylaştı:
“Buradan bakınca anlaşılamıyor, ama gece eksi 50 dereceye kadar hava soğuyor. Köylerinden doğuma 2-3 gün önce gelip bekleyen anne adayları için TİKA misafirhane yapmış. Adına da ‘Eksi 50 Derece Yardımı’ demiş.”
Ulanbator’da Atatürk büstü ve okulu
8 bin kilometre uzaktaki Moğolistan’ın başkenti Ulanbator’da, bahçesinde Atatürk büstü de olan Atatürk Okulu var. Devlet okulu olan Atatürk Okulu’ndaki iki Türkçe sınıfta Türkiye’de yetişen Türkçe öğretmenleri görev yapıyor.
Yanı sıra…
Türkiye bursuyla 1200’den fazla Moğol çocuk Türkiye’ye gelip eğitim almış ve o çocuklar şimdi kamuda, askeriyede, poliste görev yapıyorlar.
Ali Mollasalih sohbetimizde, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun bursların arttırılması direktifi verdiğini de aktardı.