Açıkça söylemek gerekirse… Doğanın bozulması, dağların delik-deşik edilmesi çevre değerleri bakımından kabul edilebilecek bir şey değil.
Fakat…
Şöyle bir gerçek de var:
Türkiye’nin zenginlikleri olan madenler çıkarılıp değerlendirilmek zorunda.
Ancak…
Yeraltındaki madenleri çıkarıp değerlendirerek ülke kalkınması ve ekonomisi için yararlı hale getirirken, doğanın dengesini bozmamak, insan sağlığı ve çevreyi korumak gerekiyor.
Bütün mesele bu.
İşte…
Bu noktadan baktığımızda, Bursa’nın zenginliği olarak kamuoyunun pek de dikkatini çekmeyen, fakat çevrecileri de tedirgin edecek bir durum var.
O durumu…
Cuma akşamı Olay Televizyonu’ndaki Her Açıdan adlı programda konuk ettiğimiz, kısa adı Madsiad olan Maden Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Erol Efendioğlu açıkladı:
“Dünyadaki mermer üretiminin yüzde 50.1’ini Türkiye üretiyor, Yani dünya mermer üretiminin yarısını tek başına Türkiye karşılıyor.”
Şunun altını çizdi:
“Türkiye’nin mermer rezervi olarak en zengin ili Bursa. Bursa’daki en zengin yataklar da Orhaneli’nde.”
Yine…
Kamuoyu gündemine çok fazla gelmediği için dikkatlerden kaçan, ama mermer sektörü için çok önemli olan bir ayrıntıyı açıkladı:
“Türk mermerinin 500’e yakın rengi var. Ancçak dünyanın en iyi açık beji, koyu beji, kahverengisi, siyahı, beyazı Bursa’dan çıkıyor.”
Şuna işaret etti:
“Bursa Mermeri, özellikle de mermer sektöründe Bursa Beji adı verilen tür giderek dünya markası haline geliyor. Öyle ki, son zamanlarda Türkiye’nin başka illerinde çıkarılan mermerler Bursa Mermeri olarak pazarlanıyor.”
Ardından…
“Çünkü, Bursa Mermeri denildiğinde kalitesi ve değeri artıyor” deyip ekledi:
“Nasıl ki sofralık zeytin denildiğinde Gemlik Zeytini aranıyorsa, mermerde de öyle. Bursa Mermeri denildiğinde satışı kolaylaşıyor, daha değerli kabul ediliyor.”
Yeni akım: Çevreci madencilik
Türkiye madencilikte geldiği yeni aşamayı, Madsiad Başkanı Erol Efendioğlu şöyle açıkladı:
“Eskiden maden sahasından çıkan hafriyat, başta ormanların içi olmak üzere doğaya gelişigüzel dökülüyordu. Ama yeni yasa bunu yasaklıyor.”
Artık maden üretimi yapılan sahanın çevresel değerlerine önem verildiğini kaydeden Efendioğlu, hafriyat döküm şeklinin yasayla belirlenip kriterler getirildiğini belirtti ve maden bittikten sonra da sahanın yeşillendirilmesi gerektiğini söyledi.
Şu noktayı önemle vurguladı:
“Kaş yaparken göz çıkaramayız. Çevreci madencilik yapmak zorundayız.”
Dünyanın ilk blok mermer fuarı 25 Kasım’da Bursa’da
Şu nokta önemli… Dünyanın en büyük mermer üreticisi olan Türkiye’deki en zengin mermer rezervleri Bursa’da bulunuyor.
Hatta…
Kısa adıyla Madsiad olarak bilinen Maden Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Erol Efendioğlu’nun da vurguladığı gibi, özellikle Bursa Beji olarak dünya pazarlarında şöhreti giderek artan Bursa Mermeri gerçek anlamda uluslararası marka haline geliyor.
Nitekim…
Bu özelliğe, Madsiad da önemli bir katkı yapmaya hazırlanıyor. Yapılacak o katkıyı Efendioğlu şöyle açıkladı:
“İşlenmiş mermerlerin sergilendiği çeşitli fuarlar var, ama dünyada bugüne kadar blok mermer fuarı hiç düzenlenmedi. İşte o ilki biz gerçekleştirmek üzere kolları sıvadık.”
Verdiği bilgiye göre…
Dünyanın ilk Uluslararası Bursa Blok Mermer Fuarı 25 Kasım 2015’te açılacak. Efendioğlu heyecanla şunu söyledi:
“Buttim’deki Tüyap Fuar Alanı’nda 15 bin metrekarelik kapalı alanda dünyanın ilk blok mermer fuarını organize ediyoruz. Fuar şimdiden büyük ilgi gördü.”
Ardından…
“Ocakçı arkadaşlar projeyi duyunca çok beğenip ilgi gösterdiler” dedi ve devam etti:
“Elazığ’dan, Diyarbakır’dan, Adıyaman’dan, Antalya’dan, İzmir’den, Sivas’tan mermerci arkadaşlar fuar için yer talep ediyorlar.”
Anladığımız şu:
Fuar düzenlemek işin elbette görsel ve pazarlama yolu. Nitekim 25 Kasım’daki fuarda da Türk mermerciliği ve Bursa Mermeri uluslararası görücüye çıkacak.
Ne var ki…
Dünyada ilk kez organize edilen bu fuarla birlikte Bursa mermerciliğin merkezi haline gelecek. Fuar bu açıdan daha da önemli.
Türkiye mermerde İtalya’yı yakaladı
Türkiye’nin ilk ve tek maden sanayici ve işadamı örgütlenmesi olan Madsiad Başkanı Erol Efendioğlu, mermercilikte gelinen noktayı şöyle anlattı:
“2000 yılında blok mermer ihracatı 35 milyon Dolar’dı. 2014’te 1 milyar Dolar’a ulaştı. 2023 hedefiyse 3 milyar Dolar’lık blok mermer satmak.”
Fiyatlara da dikkat çekti:
“Avrupa’da İspanya’dan pahalı mermer satıyoruz. Fiyatlarımız İtalya ile kafa kafaya. Yani İtalya’yı yakaladık.”
Sloganı güzel: Bursa’ya özen gerek!
Refik Özen gençliğine karşın Bursa kamuoyunun bildiği isimlerden. Sempatik ve mütevazı olması yanında siyasete kattığı yenilikler ve üretkenliğiyle tam bir görev adamı.
AK Parti’de İl Teşkilat Başkanlığı yaptı, Osmangazi İlçe Başkanı olarak seçim ve referandum yaşadı.
Son dönemde görevi olmasa da, siyasetin içinde olmayı sürdürdü. Şimdi de AK Parti’den aday adayı olarak başvurdu.
Üstelik…
Hem kendi adını çağrıştıran, hem Bursa’ya önem verilmesini isteyen güzel de bir sloganı var: Bursa’ya Özen gerek!
Siyaseten bedel ödedi: Harun Akın
Harun Akın geçmişte DYP’de ilçe ve il yönetimlerinde görev aldı, 1999 yerel seçiminde İl Başkanlığı yaptı. 2002 genel seçimleri öncesi AK Parti’ye geçti. Milletvekili önseçiminde 100’e yakın aday adayı arasından 9. çıktı, ama listeye giremedi.
DYP’ye dönüp, ikinci kez il başkanı oldu. Süleyman Soylu’nun DP Genel Başkanlığı döneminde genel başkan yardımcısıydı. 2010’da 12 Eylül referandumu için çalışınca DP’den ihraç edildiler.
Siyasi bedel ödeyen Akın şimdi Soylu ile birlikte AK Parti’de ve aday adayı olarak çalışıyor.