Gerçi… CHP Genel Merkezi yaz başında açıklanan kongre takvimi ile ilgili süreci birkaç kez güncelleme gereği duyduğu için değiştirdi.
Şimdi de…
Sürecin hazırlık aşamaları geçildi ve seçimli bölümlere gelindi.
Örneğin…
Kongre ve önseçim için ayrı ayrı delege seçen CHP’de, son genelge gereği delege seçimleri 10 Eylül Pazar günü başlayacak, 15 Ekim Pazar günü de tamamlanacak.
Sonra da…
Seçilecek bu delegelerle ilçe kongreleri süreci başlayacak.
Ancak…
Tam bu noktada kongre takvimi açısından kritik bir durum var. O da şu:
Siyasi Partiler Yasası, il ve ilçe kongrelerinin 2 yıldan önce ve 3 yıldan sonra yapılamayacağı hükmünü getiriyor.
CHP de 2 yıl önce Bursa’da ilçe kongrelerini yaptı.
O bakımdan…
İlçelerle ilgili olarak kongre tarihleri belirlenirken, 2 yıl önce yapılan kongre tarihinin 1-2 gün sonrası dikkate alınıyor.
Yani…
2 yıl önceki kongreye göre gün gün hesaplamalar yapılarak çok titiz bir kongre takvimi hazırlanıyor.
İşte…
Bu koşullar altında İl Başkanlığı’nda hazırlıkları süren ve henüz taslak aşamasında olan ilçe kongreleri takviminin 26 Kasım’da Gürsu kongresi ile başlaması öngörülüyor.
2 yıl önce son kongreyi yapan Osmangazi, kritik gün hesaplaması nedeniyle yine son kongreyi yapacak.
Bu noktada…
Önceki gün Olay’ı ziyareti sırasında Osmangazi İlçe Başkanı İsmet Karaca kongreyi 10 Aralık’ta yapacak şekilde hazırlıkları sürdürdüklerini söylemişti, ama İl Başkanlığı’nda tarih hesaplamasına göre çalışılan taslakta Osmangazi kongresi 17 Aralık’ta olabiliyor.
İkinci büyük ilçe olan Yıldırım’ın kongresi için 3 Aralık üzerinde duruluyor. Nilüfer ilçe kongresinin de yine 2 yıl önceki kongre gereği 10 Aralık’ta yapılması planlandı.
Başta da vurguladığımız gibi, henüz tamamlanmış ve yönetimde görüşülüp kesinleşmiş bir kongre takvimi yok, fakat üzerinde çalışılan taslak program gereği bazı ilçelerin kongre tarihi şekillendi.
Örneğin…
Mudanya’nın 2 Aralık’ta, Gemlik’in 3 Aralık’ta, Yenişehir 5 Aralık’ta, İznik 6 Aralık’ta, Musta fakemalpaşa 7 Aralık’ta kongre yapmaya hazırlanıyorlar.
Taslak program üzerinde çalışmalar sürüyor.
Kongrelere misyon: 2019’a hazırlık
CHP’nin geleneğinde hep çok adaylı kongreler var. Bu da parti içi yarışı ve rekabeti önemli hale getiriyor. Nitekim, bugüne kadar hep böyle oldu.
Ancak…
Bu kez kongreler yaklaşırken ortaya başka bir kriter çıktı: Parti içindeki yarışla enerjiyi içeri harcamak yerine yönetim sisteminin değişeceği 2019 seçimine hazırlanmak.
Onun için de…
Delege seçimlerinde ve kongrelerde yönetimlere parti için çalışacak olanların gelmesi için şimdiden çağrılar yapılıyor.
Tabut omuzlayan Kılıçdaroğlu
Fotoğraf… Yazar Doğan Yurdakul’un cenazesinde dikkatimizi çekti. Cenaze namazı sonrası tabutu omuzlayanlar arasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da var.
Geçmişte…
Liderler cenaze törenlerine katılır, ama tabut taşımazlardı. Kabul etmek gerekir ki, bu görüntü Recep Tayyip Erdoğan’la başladı. Başbakan olarak da, Cumhurbaşkanı olarak da “böyle yapılmasına inandığı için” tabutu omuzluyor.
Aynı samimiyet, Kılıçdaroğlu’nda da görüldü. Böylece toplum değerleriyle buluşmada kritik aşamayı geçti.
Kent Müfettişi öneriyor: Binalara yağmur suyu havuzu!
Siyaset yaptığı dönemde planlama konularında uzmandı. Özellikle CHP Seçim Başkanı olarak tüm adayların propaganda planlamalarını yapar, parti adına kent politikaları geliştirilmesine katkı koyardı.
Şimdilerde…
Ali Küçüksarı siyaseti ve CHP’yi izlemekle yetiniyor, ama Kent Müfettişi gibi çalışıp kenti gözlemeye ve kent için düşünmeye devam ediyor. Gördüklerini, gözlemlediklerini ya da düşündüklerini de paylaşmayı seviyor.
Örneğin…
İklim değişiklikleriyle daha çok ilgimizi çeken meteoroloji haberleri konusunda şunu söylüyor:
“Uzmanlar önümüzdeki kışın çok sert geçeceğini, şimdiye kadar görmediğimiz iklim değişiklikleri yaşanacağını, çok yoğun ama çok uzun aralıklı yağışlar nedeniyle susuzluk tehlikesi olduğunu uyarıyor.”
Ardından…
“Uzun aralıklarla yağacağı için yağmur sularının değerli hale geleceğini” vurgulayıp şunu anımsatıyor:
“2009’da CHP Genel Merkezi’nin hazırladığı programa Bursa’dan katkı yapan ekibin başkanı olarak, belediyelerin yağmursuyu toplama havuzları yapmaları gerektiğini önermiştik.”
Önerisi şu:
“Zaman kaybetmeden belediyeler bu havuzları yapmalı, hatta mümkünse her binaya yağmur suyu depolanması için önlem alınmalı.”
İlçelerde basılı evrak sorunu
Yıllar önce her işlem kent merkezinde yapılırdı ve ilçelerde yaşayanlar işlerini bırakıp merkeze gelirdi. Özellikle trafik işlemleri sıkıntılıydı.
Son yıllarda ilçelerde oluşturulan birimlerle merkeze gelmeye gerek kalmadı.
Ne var ki…
Dün genç bir meslektaşımız adeta burnundan soluyordu.
Aktardığına göre…
Mustafakemalpaşa ilçesinde bir araç alım-satımı olmuş, fakat ilçedeki Trafik Tescil biriminde araç ruhsatı olmadığı için Karacabey’e yönlendirmişler, ama orada da yokmuş ve “En iyisi Bursa merkeze gidin” demişler.
Dünya politikasına Bursa bakışı
Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü gündemi ilgilendiren kongrelerine devam ediyor.
Geçen yıl Ortadoğu’da yaşanan gelişmeleri konu alan Küresel ve Bölgesel Sistemde Devlet ve Devlet Dışı Aktörler Kongresi düzenleyen Uluslararası İlişkiler bu yıl dokuzuncu kongrenin konusunu Dünya Politikasında Kriz ve Değişim olarak belirledi.
23-24 Ekim tarihlerinde Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek kongreye akademisyen, diplomat ve yabancı uzmanlar katılacak.