Geçen hafta… Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa Turizminde Kültürel Sürdürülebilirlik Çalıştayı gerçekleştirildi.
Etkinlikte…
Festivallerin Kültürel Miras İletişim Aracı Olarak Kullanılması başlıklı oturumunda, Bursa üzerine araştırmalarıyla bilinen, Bursa Master’s Kılıç-Kalkan Ekibi’nde de yer alan ve dünyanın pek çok kentinde festivallere katılan Kenan Yetişen de konuşmacıydı.
Konuşmasında…
Önce dünya festival kültürü oluşumunu anlatan Yetişen, tanıklık ettiği Bursa Festivali’nin başlangıç yıllarında kentteki tek hazır halk oyunu kılıç-kalkan olduğunu anımsattı.
Festivallerin…
Gelişip cazibe merkezi haline geldiklerini, ilçelerdeki ürün festivallerinin kent ekonomilerine katkılarını paylaştı. Anadolu’nun pek çok kentinde düzenlenen festivallere Bursa’nın model olduğunu özellikle vurguladı.
Bir de…
Kendi açısından duyduğu kaygıyı dile getirdi:
“Günümüzde gerek klasik festivallerin, gerek Kılıç-Kalkan’ın cazibesi giderek azalıyor.”
Çalıştayın…
Soru-cevap bölümünde Kenan Yetişen’e ilginç sorular geldi. Katılımcılar, en çok da “Kılıç-Kalkan oyununda kızların neden olmadığını” sordular.
Benzer sorularla…
Kent kültürü araştırmacısı ve Kılıç-Kalkan’cı olarak günlük yaşamında da karşılaşan Yetişen, cevap verirken “Kızlar da bir zamanlar Kılıç-Kalkan oynuyorlardı” deyip ezber bozunca salonda şaşıranlar oldu.
O da örnekler verdi:
“1953 yılında İnegöl Dündar Okulu’nda kızların kılıç-kalkanlı fotoğrafları var. 1963 yılında benim de yer aldığım kızlı-erkekli Kılıç-Kalkan oyununu 1970’te Ticaret Lisesi’nde oynuyorduk.”
Şunu da ekledi
“1970’li yılların sonlarıyla 1980’li yılların başlarında Demirtaşpaşa İlkokulu’nda Kız Kılıç-Kalkan Ekibi vardı.
Biz de…
Turizm çalıştayındaki güzel bir soru üzerine Kenan Yetişen’in söylediklerini, Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanan bu özel günde paylaşmak istedik.
Kadın ve erkek Kılıç-Kalkan ekipleri gösterisi olmaz mı?
Milattan Önce… 6. yüzyılda yaşayan Saka İmparatorluğu’nun Türk Kraliçesi Tomris Hatun, tarihteki ilk kadın hükümdar olarak tanınıyor. Elinde kılıcı, savaş meydanlarında fırtınalar estirdiği de biliniyor.
Kenan Yetişen’in önerisi şu:
“Geçmişte olduğu gibi, kızlardan oluşan Kılıç-Kalkan ekibi kurulmalı ve büyük eksiklik giderilmeli. Hatta, kız ve erkek Kılıç-Kalkan ekipleri aynı sahnede ortak gösteri yapmalı.”
Sağlığına kavuştu, siyasetle de hasret giderdi: Tayan heyecanını tazeledi
Tartışmasız… Bursa siyasetinde izi var. Yalnızca siyasette değil, Bursa’ya gelen hizmetlerde de emeği ve izi var.
Turhan Tayan…
1977’de Adalet Partisi İl Başkanı seçildi, 1980 darbesiyle kapatılırken son AP İl Başkanı’ydı.
1983’te…
Siyaseten yasaklıydı, ama Doğru Yol Partisi’nin Bursa’daki kuruluşunu organize etti. DYP’de il başkanı oldu, milletvekili seçildi. Milli Eğitim ve Milli Savunma bakanlıkları yaptı.
Bir dönem ANAP Milletvekili olarak TBMM Anayasa Komisyonu Başkanlığı görevinde bulundu. CHP Milletvekili olarak da kendini CHP örgütlerine sevdirdi.
Bir süredir sağlık sorunu yaşayan Tayan, 2 gün önce Büyükşehir Belediyesi’nin Mudanya iftarına Başkan Mustafa Bozbey’in davetiyle, CHP’nin eski milletvekili ve Çağlayan Delegesi olarak katıldı.
Hem hasret giderdi, hem siyaset heyecanını tazeledi.
AK Parti Alevi derneklerini ziyaret ediyor
Siyasette… Geçmişin kalıpları kırıldı. Bunun örneklerinden biri, Alevi kökenli Mehmet Ali Zengi’nin AK Parti’de siyaset yapması.
15 Temmuz’da Recep Tayyip Erdoğan yazılı gömlekle Beştepe’ye giden Zengi, bu dönem AK Parti Osmangazi İlçe Yönetim Kurulu Üyesi olarak aktif siyasetin içinde.
İl Başkanı Davut Gürkan ve Osmangazi İlçe Başkanı Adnan Kurtuluş’un verdiği görevle de Alevi Kültür Dernekleri Bursa Başkanı Recep Aslıkara’yı ziyaret etti.
Bir dönem sakin yaşam beldesiydi: Bademli’nin trafiği adım atmıyor!
Geçmişte… Bursa elitlerinin kent merkezinde yaşadığı yerler Altıparmak, Setbaşı, Namazgah’tı. Sonra Çekirge salgını başladı.
1983’te…
Rahmetli Ali Akman ilk villa sitesi inşaatına başladığında, Bademli eski tren yolu güzergahında yemyeşil ve sakin bir köydü. İlk taşınanlar da; müstakil ev tercihiyle apartman, sakin yaşam tercihiyle kent yoğunluğundan kaçtılar.
Günümüzde…
Bademli büyük bir villa kente dönüştü. Artık hiç boş yer yok.
Dahası…
Son dönem 30 civarı okul bu bölgeye yapıldı. Bursa’nın restoran ve sosyal mekanları da burada yoğunlaştı.
Gelin görün ki…
Bademli bu yoğunluğu artık kaldıramıyor. Mudanya Yolu’na bağlanan tek yol yetmediği için araçlar sabah-akşam uzun süre kuyrukta bekliyorlar.
Adım atmaz hale gelen Bademli trafiğini çözecek düzenlemeler olmazsa günlük yaşamları daha da zorlaşacak.
Ay ve Merkür Bursa’da yakınlaştı, Venüs onları izledi
Fotoğrafı… Özelliğini her fırsatta tekrarladığımız, çalışmaları dünyaca bilinen ödüllü Gökyüzü Fotoğrafçısı olarak fotoğrafları farklı bir kabul gören Tunç Tezel çekti.
Bursa semalarında…
Akşam güneşin batıp havanın kararmasıyla birlikte, Ay ve Merkür gökyüzünde batı yönünde parlayıp birbirlerine yakınlaşıyorlar.
O sırada…
Tam üstlerinde bulunan Venüs de adeta tepeden bakarak ve dikkatle onları izliyor.