Öncelikle şunu vurgulamak gerekiyor… CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal geçtiğimiz pazar günü yapılan CHP kurultayında en zoru başardı.
Çünkü…
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde yer almamasına karşın bireysel aday oldu ve aldığı 338 oyla 462 aday arasında 34. sırayı elde edip Parti Meclisi’ne seçildi.
Böylece…
Kurultayda değişim isteğini bizzat gerçekleştiren parti örgütünün sorumluluk yüklediği Parti Meclisi üyelerinden biri oldu.
Sohbetimiz sırasında gördük ki, yeni PM Üyesi Orhan Sarıbal da delegelerin kendisine yüklediği sorumluluğun bilincinde.
Öncelikle…
“Delegeler Ankara’dan umutla ayrıldılar. Tabanın sesinin Parti Meclisi’nde olmasından mutluluk duydular” dedi.
Bunun…
Kendileri için iki temel öncelik ortaya çıkardığını düşünüyor. O iki temel önceliği de yeni bir tüzük ve yeni bir parti programı olarak görüyor.
Tüzüğe bakışı şu:
“Ağırlıklı olarak parti organları seçiminden tutun da üye yapısına kadar tüzüğün uygulamalarının yenilenmesi için harekete geçiliyor.”
Bu noktada…
2016’nın ilk 6 ayı içinde tüzük kurultayı yapılabileceğine dikkat çektikten sonra, yeni tüzükle ilgili küçük bir ipucu verdi:
“Yeni tüzükte aktif üyelik gibi, eğitim gibi yeni ifadeler öngörülüyor. Bunların yaşama geçebileceği, tüzüğe işlenebileceği bir yapı olacak.”
Ardından…
Tüzük kurultayı sonrası bütün alanlarda yeni bir parti programı için çalışmaların başlayacağını söyledi. Hedefi de şöyle açıkladı:
“Daha çok konuşan, konuları daha çok tartışan, oradan bir sonuç çıkaran ve bu sonucu yöresiyle, bölgesiyle, partilileriyle paylaşan bir parti.”
Biraz daha genişletti:
“Tabanla genel merkez arasında diyaloğun oluştuğu, yerel yönetimlerle dinamik ilişkinin kurulduğu bir parti yapısı ortaya çıkarmak istiyoruz.”
Şunu da ekledi:
“Türkiye’nin gündemini oluşturan önemli konularda hızlıca hareket eden, oradan çıkaracağı sonucu da parti bütünüyle paylaşan yapı için mücadelemiz olacak.”
Delege seçimi neye göre yaptı?
CHP Parti Meclisi Üyesi ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, kurultayı değerlendirirken şuna değindi:
“Partide dayanışmanın öne çıktığı bir kurultay oldu. Parçalanma, dağılma yerine bütünlük ve dayanışma sergilendi. Bunu da delege kendisi sağladı.”
Tabloyu “CHP’nin diğerlerinden farkı” kabul eden Sarıbal delegenin tercihini ise şöyle yorumladı:
“Delege çarşaf listeden tanıdığı, bildiği, partiyi büyütecek, güçlendirecek, geliştirecek ve 2019’da iktidara taşıyacağına inandığı kişileri seçti.”
Bursa CHP, 3 PM üyesiyle mutlu
CHP kurultayında, Bursa milletvekillerinden Orhan Sarıbal seçimle, Prof. Dr. Lale Karabıyık ise Bilim Kültür Platformu’ndan gelerek Parti Meclisi’ne girdiler.
Sarıbal şunu anımsattı:
“Biz aslında PM’de Bursa’dan 3 kişiyiz. Milletvekili arkadaşım Erkan Aydın da Grup Yönetimi’nde olduğu için PM toplantılarına katılıyor.”
Şunu da keyifle ekledi:
“Bursa ilk kez bu kadar güçlü temsil ediliyor. Bursa’nın sorunları ve önermeleri artık daha güçlü ifade edilecek. Genel Merkez ile yerel örgüt diyaloğu da artacak.”
Orhan Sarıbal, aday göstermeyen Bursa’ya kırıldı mı?
Herkes biliyor… CHP İl Başkanı Şadi Özdemir kurultayda Parti Meclisi için Bursa örgütü adayı olarak Osmangazi İlçe Başkanı İsmet Karaca’yı önerdi.
Orhan Sarıbal ise bireysel aday oldu ve seçilmeyi başardı.
Sohbetimizde Sarıbal’a açık açık, “Bursa’nın aday göstermemesi kırgınlığa yal açtı mı?” diye sorduk.
Şu cevabı verdi:
“Kesinlikle bizim için bir kırgınlık olmaz. Yıllardır seçimlere giren, çıkan ve bazen yenilip bazen kazanan biriyim. Hiçbirini geleceğe yansıtmam. Seçim yapılır ve orada biter.”
Şöyle devam etti:
“Aslolan CHP’nin başarısı, ülke sorunlarının çözümü için ortaya konacak irade ve iktidar olma arzusudur. Ayrışma, ötekileşme, farklılık olmaz.”
Ardından…
“Önemli olan; kişilerin ve yandaşların değil, doğruların temsilcisi olmak” dedi ve şunu vurguladı:
“Kimsenin egemenliği altına girmedim, girmeyeceğim. Kimsenin adamı olmadım. Doğruların peşinden gitmeye devam edeceğim. İdeolojinin, partinin, Bursa’nın, ülkenin doğruları neyse onların peşinde olacağım.”
Şu noktada net:
“Kişilere bağlılığım yok. Kim olursa olsun yanlış yapıyorsa, çelişiyorsak en yakınım bile olsa direnmeyi sorumluluk bilirim. Toplumun ve partilimin isteğiyle hareket etmek benim için her zaman önemli.”
Şu mesajı verdi:
“Egemen, ya da kendini üstün yapı sanan kimseye bağım da, diyetim de yok. Borcum partimin üyelerine ve Bursa kamuoyuna”
“Yol arkadaşları ayrı düşebilir”
Kendisine “kimsenin hegemonyasında kalmamayı” ilke edinen CHP Parti Meclisi Üyesi Orhan Sarıbal şu değerlendirmeyi de yaptı:
“Zaman zaman yol arkadaşlığı yaptıklarınızla ayrı düşebilirsiniz. Bunlar doğaldır, hatta demokrasinin gereğidir. Biz farklılıkları zenginliğimiz kabul edeceğiz.”
Şunu da ekledi:
“Yaşananları ayrışma görmeyip, tam tersine birbirimizi tanımak için daha iyi ilişkilerin fırsatı kabul edeceğiz.”
MHP’den DOSAB’a Ovaakça Doğalgaz Santralı çağrısı
Yerel siyasette, özellikle de yerel yönetimlerde muhalefet denildiğinde akla gelenler arasında Osmangazi Belediye Meclisi MHP Grubu Sözcüsü Cemil Aydın da var.
İzliyor, inceliyor, sorguluyor, öneriyor.
Dün de…
Kısa adı DSAB olan Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi yönetimine kent yararına önemli bir öneride bulundu:
“Ovaakça Doğalgaz Çevrim Santralı’nın teklif verme süresi 16 Şubat’ta sona eriyor. DOSAB’a kömürlü termik santral yapmak yerine, Ovaakça’yı satın alıp ihtiyaç duyduğunuz enerji ve buharı buradan elde edebilirsiniz.”
Şunu da ekledi:
“Aslolan insan ve çevre sağlığı. Doğalgaz ve kömür santralları arasındaki finansal maliyet ikinci planda olmalı.”