Şunu en baştan söyleyelim: 1999’dan bu yana önseçim yapmayan ve genelde birbirleriyle mücadeleyi seçen parti örgütü, milletvekili aday listesinin önseçimle belirleneceği kararıyla ayağa kalktı.
Haftalardır görülen enerji bunun eseri.
Yine…
CHP kulislerinde 3 gün öncesine kadar kime önseçim sorulsa “Mustafa Şenyurt 1, İsmet Karaca 2 olur” tahmini yapıyordu.
Nitekim…
Dün sabah oy kullanma başladığında, Mustafa Şenyurt yine favoriydi, fakat iki isme dikkat çekiliyordu: Prof. Dr. Lale Karabıyık ve Orhan Sarıbal.
Ardından…
Sandıkların açılıp sayımın henüz yeni başladığı dakikalarda, Olay Televizyonu canlı yayınında, meslektaşımız Esat Kaplan’a izlenimlerimizi değerlendirirken şunu söyledik:
“Seçimi forse eden güçlü adaylar var. Bu güçlü adayların önderliğinde hazırlanan listeler üyelere dağıtılıyor. Fakat üyelerin listeleri aynen sandığa atmak yerine, birleştirip kendi listelerini oluşturdukları izlenimi edindik.”
Sandıklar açılmaya, oyların dağılımı belli olmaya başladığında, CHP üyelerinin kendi listelerini yaptıkları ortaya çıktı.
En önemlisi şu:
CHP üyesi, parti içi çatışma ve hiziplerin uzağında bir aday listesi yaptı.
Tabloda görünen bu.
Seçim sabahına kadar iddialı kabul edilen Mustafa Şenyurt’un 6, İsmet Karaca’nın 9, Gürhan Akdoğan’ın 10. sırada yer bulduğu, Büyükşehir seçiminde CHP’yi parlatan Necati Şahin’in 13. olduğu, il başkanlığını bırakan Metin Çelik’in 18. sıradan girebildiği listenin tepesinde her kesimle yıldızı barışık iki isim var:
Dr. Ceyhun İrgil 1, Prof. Dr. Lale Karabıyık 2. sırada olmasını başka türlü açıklamak mümkün değil.
Yanı sıra…
3. sıradaki Orhan Sarıbal partide görev almış bir isim, ama önseçimi 4. sırada bitiren Erkan Aydın partiye geçen yıl katılmış bir isim.
Yine…
Liste 5.si Nurhayat Altaca Kayışoğlu da hiziplerinin dışındaki bir başka isim.
Kısacası…
Çok özenli bir liste ortaya çıkaran CHP üyelerini kutlamak gerekiyor. Demek ki, toplumsal davranışla da listeler hazırlanabiliyormuş.
İnceleme bitti MHP aday adayları listesi de belli oldu
Siyasi partilerde, milletvekili aday adaylığı için yapılan başvurular eğer evrak eksiği yoksa kabul ediliyor. Bunun tek istisnası MHP olarak karşımıza çıkıyor.
Çünkü…
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli aday adaylığı başvurusu yapanların MHP ölçülerine göre bir ön değerlendirmeden geçirilmesini istiyor.
Nitekim…
Geçmişte hem 2011, hem de 2007 genel seçiminde başvuru dosyasının adaylık ücretiyle birlikte iadesi olarak uygulanan bu ilke kararı bir kez daha işledi. Bahçeli’nin kararıyla Avukat Seviley Demirsu Şarlı’nın başvuru dosyasının iade edildiğini dün bu sütunlardan paylaştık.
Bu durumda…
Başka illere başvurup da ikinci tercih olarak Bursa’yı işaretleyenlerin dışında birinci tercih Bursa aday adayı sayısı 60’tan 59’a indi.
O 59 kişiden de 55’inin adları belli oldu. Kalan 4 isim Genel Merkez’den bekleniyor.
İşte…
Alfabetik sırayla MHP’nin Bursa aday adayları:
Ahmet Koç, Ahmet Abaslıkeleş, Ahmet Kanaç, Ali Yazır, Ali Hayri Ozan, Atilla Bengü, B. Kemal Gürsoy, Behlül Erkin, Bilgin Seymen, Cemal Erdağı, Çetin Elmas, Engin Er, Ekrem Sütçü, Fatih Mehmet Şahin, Fevzi Zırhlıoğlu, Fikret Fidan, Görkem Yılmaz, Gül Çiçek Zengin Bintaş, Gülten Kavut Sürücü, Günal Şahin, Harun Tuna Yekeler, Hasan Toktaş, Hatice Deniz, İbrahim Efendioğlu, İbrahim Yetim, İnanç Bilgi, İsmet Büyükataman, Kadir Koçdemir, Kemal Kaya, Kemal Kırtepe, Levent Çelik, Mecit Hazır, Mehmet Ören, Murteza Kılıç, Necati Özensoy, Osman Yavuz, Özgür Demir, Recep Demir, Reşat Kumbasar, Sakin Köseoğlu, Seçkin Yavaş, Selvet Turan, Serkan Beklen, Sinan Bozkurt, Şafak Tuncer, Şenay Uslu Doğan, Teyfik Topçu, Timur Özdemir, Uğur Susam, Yusuf Güney, Yüksel Selçuk Türkoğlu, Zafer Milli, Zafer Karakılıç, Zeki Saygılı, Zeki Saral.
Listeye göre…
MHP’nin aday adayları arasında, yine daha önce bu sütunlardan duyurduğumuz Milli Eğitim eski İl Müdürü Reşat Kumbasar’ın yanı sıra, DYP/DP’de siyaset yapmış Bilgin Seymen, Zeki Saygılı gibi isimler de dikkati çekiyor.
MHP öncülüğünde 4 partili seçim koalisyonu olur mu?
Yürürlükte olan Seçim ve Siyasi Patiler yasaları, seçimlerde partilerin ittifak yapmalarına izin vermiyor. Buna karşın, zaman zaman siyasi partilerin seçim işbirliği adı altında bazı seçim koalisyonları olabiliyor.
Örneğin…
1991 genel seçiminde Milliyetçi Çalışma Partisi ve Islahatçı Demokrasi Partisi adayları Refah Partisi listelerinden aday gösterilerek seçim koalisyonu yapmışlardı.
Bugün de…
Benzer beklentiler var. Üstelik bu beklentiler iki farklı kulvarda yaşanıyor.
Birincisinde…
CHP-DSP işbirliği için umutlu olanlar var.
İkincisinde…
MHP önderliğinde SP ve BBP’nin katılımıyla üçlü koalisyon beklentisi var. Hatta bu koalisyona DP’nin de katılması yönünde görüş açıklayanlar görülüyor.
Bu noktada…
Sohbet ettiğimiz SP’nin eski il başkanı Selim Sait Terzioğlu, eski Osmangazi İlçe Başkanı Gökhan Gerçek ve İl Teşkilat Başkanı İsmail Özdemir’e neler olabileceğini sorduk.
Üçü de aday olan SP kurmayları şunu söylediler:
“Böyle bir seçim işbirliği olur mu bilemiyoruz, ama olursa iyi ve güzel olacağı düşüncesindeyiz.”
Şöyle düşünüyorlar:
“1991’de RP-MÇP-IDP işbirliği olduğunda 3 partinin toplam oyu yüzde 9’dan 18’e çıkmıştı. Bugün MHP-SP-BBP işbirliği olursa, 3 partinin oyları toplamda yüzde 20’nin üstüne çıkar.”
Gerçi…
Onlar bir şey söylemediler, ama 1991’le bugün arasında bir karşılaştırma yapmak da gerekiyor galiba.
Çünkü…
1991’de rahmetli Alparslan Türkeş’i seçim işbirliğine ikna konusunda en istekli olan Devlet Bahçeli’ydi. Oysa Bahçeli bugün en isteksiz olarak dikkat çekiyor.