Taizhou – ÇİN
Doğu Çin Denizi’nin kenarında, 700 kilometre sahili olan, Zhu Jiang eyaletine bağlı üretim kenti Taizou’da ikinci günümüz.
Çin Halk Cumhuriyeti’nin konuğu olarak Bsın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü aracılığıyla Bursa, İstanbul ve Ankara’dan bir grup gazeteci meslektaşımızla çıktığımız gezide Çin Uluslararası Radyosu Türkçe Servisi yoğun programla, ama mükemmel evsahipliğiyle Çin’deki değişimi gösteriyor.
Aslında…
Taizhou ile Bursa arasında ciddi benzerlikler var. Bir kere, iki kent de çok köklü tarihi geçmişe sahip. İki kentin de tarihi değerleri çok fazla.
Yanı sıra…
İki kent de sanayi kenti olarak değişim yaşamış. Taizhou o değişimi sanayi devrimiyle yani, Mao’nun halk devriminden sonra Çin’in ikinci büyük devrimiyle sürdürüyor.
İlgimizi çekti…
Toprağın değerli olduğu Tiazhou’da 700 yıl önce tarım alanları elde etmek için denizi doldurmaya başlamışlar. Kente bu yolla 500 yılda 14 kilometrelik tarım alanı kazandırılmış. Yani deniz 14 kilometre ileri gitmiş.
10 yıl önceyse…
Bu kez sanayi alanları için deniz doldurulmaya başlanmış ve 10 yılda 14 kilometrekarelik alan elde edilmiş ve bölgeye Dönüşümlü Ekonomi Toplanma Bölgesi adı verilmiş, yüksek teknolojili sanayi tesisleri kurulmuş.
İşte…
Yakın zaman öncesine kadar Çin denince akla gelen ucuz ve taklit mal algısını değiştirip, teknoloji ve sanayi üssü ile dünya devi olmayı olmaya yönelik proje böyle yaşama geçmiş.
Şu an…
Denizden elde edilen Dönüşümlü Ekonomi Toplanma Bölgesi’nde başta Geely otomobil fabrikası olmak üzere elektronikli alet, otomotiv yan sanayi ve insansız hava aracı ve uçak üreten firmalar var.
Üstelik…
Yalnızca sanayi tesisleri değil, orada yaşam merkezleri de oluşturuluyor. Örneği…
Taizhoulu olmasıyla övünülen Geely otomobil fabrikasının tam karşısında onlarca bloktan oluşan görkemli Geely Apartmanları var.
Binaların bir kısmı boş, ama fabrikanın gelişme alanıyla birlikte onlar da dolduğunda, sanayi bilgesinin içinde yaşam alanı ortaya çıkacak.
Kaldı ki…
Dün 7 ayrı programdan oluşan ziyaretlerimiz sırasında, denizi doldurma çalışmalarının devam ettiğini bizzat gördük.
Taizhou Planlama Müzesi’nde Türk gazetecilere verilen brifingde, Doğu Çin Denizi’nin 80 kilometrekare daha doldurulacağı açıklandı.
Anladık ki…
Çin sanayi ve teknolojiyle yapmayı kafaya koyduğu ikinci devrimde dünya devi olmayı da kesin hedef olarak belirlemiş.
Deniz gibi bir nehir: Jina Nehri
Tarih geçmişiyle İpek Yolu kenti olan Taizhou 700 kilometreyi bulan Doğu Çin Denizi kıyıları yanında, tam ortasından geçen Jina Nehri ile de başka bir su cenneti özelliği taşıyor.
Burada…
Çin’in son dönemde kentlerden köylere kadar her yere yöneldiği gökdelen anlayışı nehir üstüne yapılan köprülere de yansımış. Öyle ki, Jina üstünde bizim boğaz köprülerine benzeyen iki asma köprü kentin görünüşüne ayrı bir görkem katıyor.
Limanlar kentine 15.6 kilometrelik köprü
Taizhou’nun denizin doldurulduğu bölgelerinde bir de limanlar kenti yapılıyor. İlk limanın 27 Eylül’de açılışının yapılacağı bölgeye ulaşmak için de Bayşa Körfezi üzerine tam 15.6 kilometre uzunluğunda Çin Seddi gibi bir köprü yapılmış.
Limandaki brifingde, 20 bin ton kapasiteli ilk limandan sonra 80 liman daha yapılmasının planlandığını öğrendik.
Limanlar, denizden elde edilen alandaki sanayi bölgesi üretimini dünyaya taşımayı hedefliyor.
Çin’de seçim yöntemi farklı: Önerilen 2 adaydan biri seçiliyor
Tarihi geçmişiyle İpek Yolu kenti olan 6 milyon nüfuslu Taizhou’daki ilk gecemizde Türk gazetecilere Taizhou Belediye Başkanı Prof. Lihui Wu yemek verdi.
Çocuk doktoru olan kadın belediye başkanı göreve 5 yıllığına seçildiğini ve 1 yılı geride bıraktığını söyledi. Türkiye’den İstanbul Maltepe Belediyesi ile kardeş şehir ilişkileri olduğunu ifade eden Bayan Wu, tarım ve sanayi kentleri olmaları nedeniyle Bursa ve Taizhou’nun birbirlerine benzediklerini söylediğimizde, Bursa ile de kardeş şehir olmak istediklerini söyledi.
İkinci gecemizde ise Çin Komünist Partisi Taizhou Medya Tanım Başkanı Ye Haiyan‘in akşam yemeğinde konuğu olduk.
Burada da…
Bayan Haiyan’e nasıl aday olunduğunu sorunca şu cevabı verdi:
“Yüksek Komite belediye başkanı ve başkan yardımcısı için 2 aday öneriyor. Önerilen adaylardan birini Halk Meclisi seçiyor.”
Yani…
Bizdeki gibi dileyenin aday olduğu bir sistem yok Çin’de. Belli komitelerde sorumluluk alıp çalışanlar arasından Komünist Parti 2 aday belirliyor ve halk da o 2 adaydan birine oy veriyor.
Bu arada…
2 milyar nüfusa karşın Çin Komünist Partisi’nin yalnızca 80 milyon üyesinin olması da herkesin üye olamadığı anlamına geliyor.
Barış ve uyum kenti
9 kasaba ve 3 bölgeden oluşan 6 milyon nüfuslu Taizhou’yu anlatırken, Çin Komünist Partisi Taizhou Medya Tanıtım Başkanı Ye Haiyan farklı benzetmeler yaptı.
Örneğin…
“Dağ ve deniz kenti” dedikten sonra “Barış ve uyum kenti, bir de imalat kenti” deyip şöyle açıkladı:
“Çok köklü kültüre sahibiz. Onun için de insanlar uyumlu.”
İmalat, yani sanayi kentini anlatırken de şunu söyledi.
“Gökte uçak, karada otomobil üretiyoruz, denizaltı yapıyoruz. Güney Kutbu’na kadar gidecek gemiler de yapacağız.”
Bu sözler…
Çin’in dünyaya bakış politikasını da özetliyor.