Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Dağa talih kuşu: Türkiye’de ilk Maden OSB Orhaneli’ne

Anlatırken Bursa’nın Güneydoğusu diyoruz. Bunu da geri kalmışlığı tanımlama adına yapıyoruz. Oysa, dağın arkasında kalan yöre ülkenin Batı’sında ve en gelişmiş bölge olan Güney Marmara’da bulunuyor.

Buna karşın…

Dağ yöresinin gelişememesinde en büyük etken olarak sanayi olmaması. Sanayi olmayınca istihdam sağlanamıyor, istihdamın olmadığı yerde ticaret gelişmiyor.

İşte…

Dağ yöresini bu kısır döngüden kurtaracak bir proje Orhaneli için hazırlanıyor.

O projeyi…

Kısa adı Madsiad olan Maden Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Erol Efendioğlu açıkladı:

“Türkiye’deki ilk Maden Organize Sanayi Bölgesi’ni Orhaneli’nde kurmak üzere çalışmalar yapıyoruz.”

Gerçekten de…

Son dönemde ihtisas organize sanayi bölgeleri hızla çoğalıyor. Tekstilden kimyaya, deriden elektroniğe, hatta tarımsal araç üretimine kadar ihtisas OSB’ler kuruluyor.

Gündeme gelen…

Türkiye’deki ilk Maden OSB’nin kurulacağı yer olarak Orhaneli’nin seçilme nedenini Madsiad Başkanı Efendioğlu şöyle açıkladı:

“Orhaneli maden yatakları bakımından çok zengin bir bölge. Burada çok zengin mermer yatakları var. Yanı sıra krom, kömür, kalsit gibi madenler var.”

Ardından…

“Bu kadar çeşitli ve zengin maden yataklarına sahip Orhaneli’ne Maden OSB yakışır” diyen Efendioğlu şöyle devam etti:

“Orhaneli Belediye Başkanımız Sayın İrfan Tatlıoğlu yörenin kalkınması için de çok önemli olacak Maden OSB için heyecan duyuyor ve çok yardımcı oluyor.”

Yer konusuna da açıklık getirdi:

“Orhaneli’nde 4 yer alternatif olarak belirlendi. Gerçi, bunlardan biri benim aklıma çok yattı, ama alternatifler üzerinde çalışmalar sürüyor.”

Bakışı ise şu:

“Dünyaya ihracat yapmak üzere kurulacak maden fabrikaları Orhaneli’ne çok yakışacak. Zaten bu kadar maden zenginliği olan bir bölgeye maden fabrikası kurmak hem çok kolay, hem en akılcı yatırım.”

Şunu da vurguladı:

“Orhaneli yoğun tarım bölgesi değil. Sulak alanları da yok. Onun için maden fabrikaları açısından en uygun bölge.”

Hedefi de açıkladı:

“Önümüzdeki 5-6 yıl içinde Orhaneli Maden Organize Sanayi Bölgesi’ni işletmeye açmayı hedefliyoruz.”

 

Çevreye duyarlı mermer fabrikaları

 

Orhaneli’nde kurulması için çalışmaların sürdüğü Türkiye’nin ilk Mermer Organize Sanayi Bölgesi’nde ağırlığı mermer fabrikaları oluşturacak. Mermer de çevresel kaygıların öne çıktığı bir üretim alanı.

MADSİAD Başkanı Erol Efendioğlu ise şu güvenceyi verdi:

“Mermer ve maden fabrikaları çevreye çok duyarlı olacak. Hatta, dünyada öne çıkan Almanya standartlarında tesisler kurulacak Çevreye karşı çok özenli davranılacak.”

 

Dağın üstü yoksul, ama altı mermer rezervleriyle çok zengin

 

Araştırmayı… Kısa adı MADSİAD olan Maden Sanayicileri ve İşadamları Derneği isteğiyle İstanbul Teknik Üniversitesi yaptı.

Dağın altında…

Özellikle Orhaneli bölgesinde 105 milyar Dolar tutarında mermer rezervi var.

Bundan da şöyle bir sonuç çıkıyor:

Geri kalmış bir bölge kabul edilen dağın üstünde yoksul bir yaşam var, ama dağın altı çok zengin madenlere sahip.

İşte…

Araştırmayı yaptıran MADSİAD Başkanı Erol Efendioğlu da buna dikkat çekti:

“Orhaneli bugün için ekonomik açıdan gelişmiş değil. Yani bir İnegöl, bir Gemlik değil. Ama Orhaneli’nin kaderini değiştirecek kaynaklar dağın altında. Bu zenginlik yerin altında durursa kimseye yararı olmaz.”

Şunu vurguladı:

“Eğer bu rezervler değerlendirilirse Orhaneli bölgesi hem Türkiye’nin en önemli maden, özellikle de mermer üretim bölgesi olur, hem de Türkiye dünyanın en büyük mermer üreticisi ve ihracatçısı olur.”

Bu noktada…

2011 yılından bu yana 1 milyar Dolar’lık blok mermer ve 1 milyar 130 milyon Dolar’lık işlenmiş mermer ihraç ettiğimizi anımsattı.

Şu güvenceyi de verdi:

“Yeni Maden Yasası gereği, maden sahaları tahsis edilirken, üretim bittiğinde arazinin geri kazanımı için taahhütname alınıyor.”

 

Toroslar’da madenleri Çin sermayesi alıyor

 

MADSİAD Başkanı Erol Efendioğlu, kalitesi ve çeşitliliğiyle dünya pazarlarında etkinliği sürekli artan Türk mermerciliği adına bir tehlikeye dikkat çekti:

“Özellikle Toroslar’daki bazı mermer ocakları, dünya pazarındaki en önemli rakibimiz olan Çin sermayesi tarafından satın alınıyor. Bu da bizi çok üzüyor.”

 

Fransız eniştenin öyküsünde aşk, vatandaşlık ve adaylık var!

 

Adı Philippe Roger Delaisement… Gerçek bir Fransız… Ülkesinde çalıştığı şirket onu tam 37 ülkeye göndermiş ve oralarda sanayi üretiminde kullanılan robotik makinelerin montajını yapmış.

Sonra…

2002 yılında Türkiye’ye gitmesi istenince karşı çıkıp direnmiş, “Orası üçüncü dünya ülkesi, ne işim var?” bile demiş.

Ama…

İkna edip göndermişler. Reno’da robotik makineleri kurarken Evrim Hanım’la tanışmış. Sonra Fransa’daki şirketi Tunceli Ovacık’taki barajın montajına göndermiş. Fakat Philippe Roger Delaisement işini bitirip hemen Bursa’ya gelmiş ve Evrim Hanım’la evlenip birlikte Fransa’ya dönmüşleri

Fakat…

Evrim Delaisemet orada yaşayamayacağını anlayınca Bursa’ya dönüp Mudanya’ya yerleşmişler. Bu süreçte Philippe Roger Delaisement vatandaşlığa geçmiş, müslüman olmuş.

Bir yandan da…

Uluslararası güçlü ilişkileriyle Bursa’ya üretim siparişleri getirmiş. Örneğin dev uçak şirketi Airbus’ın bazı parçalarının Bursa’da üretilmesini sağlamış. Şimdilerde güneş panelleri üzerinde çalışıyor.

Bu arada…

Kendi fabrikasını kurup üretime katılmış.

Eşi Evrim Delaisment’in AK Parti Mudanya yönetimine girmesiyle Türkiye’de siyaseti izlemeye başlamış.

Sonunda o da AK Parti’ye katılmış. Tercih nedenini şöyle açıkladı:

“12 yıl bu ülkeyi inceledim. AK Parti’nin hedefleri ve projeleri var. O güç arkamda olursa çok büyük işler yapabileceğimizi gördüm.”

Tam bir teknoloji dahisi olan Fransız Enişte şimdi AK Parti’den aday adayı. “Milletvekili olursam Türkiye’ye çok yararım olur” diyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X