Bir kez daha tekrarlamakta yarar var… Seçim 7 Haziran günü sandıkta bitti. Fakat siyasal sonuç açısından henüz tamamlanmadı.
O bakımdan…
Seçimden birinci çıkanın, barajı aşanların, oylarını arttıran ya da azaltanların belli olmasına karşın seçimin nasıl sonuçlanacağı henüz belli değil.
Aslında…
Sandıkta oy kullanan seçmen diyalog isteğini ortaya koyup siyasete aranızda anlaşın mesajı verdi.
Dahası…
O koalisyonun kimlerle nasıl kurulabileceğine dair formüller de belli. Ya AK Parti’li olacak, ya da AK Parti’siz kurulacak. AK Parti’li olursa iki seçenek var. AK Parti’siz koalisyon için de yine iki seçenek söz konusu.
Buna karşın…
Sezim sonrası kırmızı çizgi açıklamalarıyla sert başlangıç tercih eden kimi parti sözcülerinin konuyu getirdikleri aşama, süreci kilitleme eğilimi gösteriyor.
O zaman da…
7 Haziran’da yapılan seçimin yenilenmesi olasılığı doğuyor. Gerçi bu seçenek gündeme erken seçim olarak geliyor, ama henüz parlamento toplanıp çalışmaya başlamadığı için seçimin yenilenmesi kabul etmek daha doğru olacak.
Bu nokta da…
Siyaset gözlemi adına farklı beklentiler ortaya çıkıyor.
Çünkü…
Seçimden yeni çıkan ve sırtındaki ter henüz kurumayan milletvekillerinin; büyük bütçeli harcamalar yapıp geldikleri Meclis’in koltuğuna daha oturamadan ve özlük haklarını kazanamadan yeniden seçimi kabul etmeleri hiç kolay değil.
Aksine…
“Eğer partilerin görüşmelerinde kilitlenme olur da yeniden seçime gidilirse, hükümetin kurulması için Anayasa’nın tanıdığı sürenin bitimine birkaç gün kala hükümet kurmaya yetecek sayıda milletvekili bir anda bağımsız kalabilir ya da oylamada parti kararlarına uymayabilir” diye düşünenlerin sayısı giderek artıyor.
İşte…
Böyle bir süreçte ilk ciddi adımı AK Parti attı. Bir süredir AK Parti Genel Merkezi’nde seçim sonrası sürecine ilişkin çalışmalarını sürdüren Başbakan Ahmet Davutoğlu, diğer partilerle yürütülecek koalisyon görüşmelerinde diyalog ve uzlaşma özellikleri bilinen deneyimli isimlerden oluşan bir komisyon kurdu.
Komisyonda…
AK Parti Genel Başkanvekili Mehmet Ali Şahin ve Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop’un yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik var.
Ayrıca…
AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek ile MKYK Üyesi Salih Kapusuz da beşli komisyonun üyeleri arasında.
Kulislerde, bu beşli komisyonun henüz resmi olmayan görüşmelere ilk temas anlamında başladıkları konuşuluyor.
Görünen o ki…
Ankara’da koalisyon için adımlar hızlanıyor.
Uzlaşma komisyonu kimlerle görüşüyor?
Normal koşullarda…
AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu tarafından görevlendirilen özel komisyonun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümeti kurma görevini vermesinden sonra görüşmelere başlaması gerekiyor.
Ne var ki…
Ankara’da görüştüğümüz siyaset kulislerinin içindeki dostlar, zaman kaybı olmaması için şimdiden nabız yoklama görüşmelerine başlandığını söylediler.
Kulislerde…
Aralarında Faruk Çelik’in de bulunduğu AK Parti komisyonunun şimdilik CHP’de Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ve Grup Başkanvekili Levent Gök’le görüştükleri, MHP’de ise Genel Başkan Yardımcıları Tuğrul Türkeş ve Zuhal Topçu’nun yanı sıra Murat Başesgioğlu ile bağlantı kurulduğu konuşuluyor.
Ankara söylentileri AK Parti teşkilatının sinirini bozdu
7 Haziran’daki seçime kadar, siyasetle ilgilenen kamuoyunda “AK Parti’nin seçim kaybetmeyeceği” genel kanısı vardı. Özellikle de iktidarı kaybedeceğine hiç kimse inanmıyordu.
Ne var ki…
Sandıktan çıkan sonuç öncelikle bu siyaset efsanesini yıktı, girdiği onuncu seçimde AK Parti tek başına iktidarı kaybetti.
Gerçi…
Koalisyon görüşmeleri henüz başlamadığı için nasıl sonuçlanacağı da belli değil. O bakımdan AK Parti’nin yalnızca tek başına iktidar kaybettiği görünüyor. Bu da yalnızca tek başına iktidar efsanenin yıkılması anlamına geliyor.
Buna karşın…
Seçim sonrası değerlendirme toplantılarını geçen hafta hızlı bir şekilde yapan AK Parti Genel Merkezi’nden söylenti niteliğinde fısıltılar geliyor.
Bu söylentilerde, 25 il başkanının ve teşkilatın görevden alınacakları kulaklarda fısıldanıyor. Bu da kimilerinde sinir bozukluğuna yol açıyor.
Nitekim…
AK Parti’de bugüne kadar parti adına görüş açıklayan kimi il ve ilçe yöneticilerinin teşkilat ziyaretleriyle sohbetlerde “Oy kaybının Genel Merkez’in hatalı politikalarından kaynaklandığını” söyledikleri kulaktan kulağa yayılıyor.
Aslında…
Aday listelerinin hatalı olması noktasında haklılar. Fakat aynı kişilerin, listeler açıklandığında yaptığımız eleştirilere verdikleri tepkiler de kulaklarımızda.
Yine de…
Türkiye genelinde olduğu gibi AK Parti ilk kez Bursa’da 9 puanlık oy kaybı yaşadı ve yüzde 53’ten yüzde 44’e indi, ama bu seçime özel konjonktür yaşandığı, bunun da geçici olabileceği unutulmamalı.
Denge bu, nasıl değişeceği hiç belli olmuyor.
Bülent Hamdi Cingil artık Ankara’da Daire Başkanı!
Yerel yönetimlerle tanışması, 1999-2004 döneminde Fazilet Partisi’nden girip AK Parti’ye geçtiği Yenişehir Belediye Meclisi Üyeliği ile başladı.
Bu süreçte…
Bülent Hamdi Cingil 2001’de AK Parti’nin Yenişehir Kurucu İlçe Başkanı olarak da siyasi sorumluluk üstlendi. 2003 yılında, yani aynı dönem Yenişehir Belediye Başkanı düşürülünce meclisten seçilerek yeni Yenişehir Belediye Başkanı oldu. Cingil bu görevi 2004 ve 2009 yerel seçimlerinde sandıktan çıkarak sürdürdü.
Yani…
2 dönemi seçilmiş, yarım dönemi de meclisten çıkan olarak 2.5 dönem Yenişehir Belediye Başkanlığı yaptı. 2014 yılındaki yerel seçimlerde yeniden aday olmama kararı aldı.
Bu yıl ise…
7 Haziran milletvekili genel seçimi için AK Parti’ye aday adaylığı başvurusu yaptı, fakat listelerde yer bulamadı.
İlçelerdeki belediye başkanları arasında parlak bir siyasal çıkış yakalayan Bülent Hamdi Cingil, mesleği mali müşavirliğe dönüp siyaset yapmayı sürdürmeye hazırlanıyordu ki, Ankara’da sürpriz bir göreve getirildiği kulağımıza geldi.
Yeni görevi ise…
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yeni kurulan bir Daire Başkanlığı oldu. Böylece, yerel yönetimden sonra Çalışma bürokrasisinde sorumluluk üstlenmiş oldu.