Darbe girişiminin üstünden tam 1 hafta geçti. Ülke açısından tam bir kâbus olan o geceyle ilgili her gün yeni görüntüler ortaya çıkıyor ve her görüntü dehşetin büyüklüğünü gösteriyor.
Savaşlarda görülmeyecek gaddarlıkla halkın üzerine açılan ateşler, tankların altında kalan araçlar, uçaklardan atılan bombalarla yıkılan Meclis, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve kamu binaları.
Şimdi…
Çok geniş kapsamlı bir bürokrasi operasyonu var. 15 Temmuz darbe girişimini planlayıp uygulayan Fetö yapısıyla ilintili binlerce kişi hakkında soruşturmalar yapılıyor, gözaltılar ve tutuklamalar oluyor.
Bunlara…
Milli Güvenlik Kurulu’nun önceki akşam tavsiye ettiği, Bakanlar Kurulu’nun karar aldığı, TBMM’nin de dün onayladığı 3 ay süreyle Olağanüstü Hal ilanı eklendi.
Soru şu…
Muhalefeti tedirgin eden OHAL bu süreçte gerekli mi? Cevabını, siyaset sosyoloğu olarak sözü dinlenen Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Yaşar Sarıbay verdi.
Söze…
“Bir kere, uçurumun kenarından dönmüş bir memleket söz konusu” diyerek başladı. “Göründüğünün çok ötesinde boyutlara sahip” dedi ve şunu söyledi:
“Siyaset kurumunu boşluğa düşüren ve hiçe sayan bir darbe girişimiydi.”
Ardından…
Farklı bir analiz ortaya koydu:
“Demokrasi içinde egemen siyaset kurumudur. Siyaset kurumunun yeniden egemen olduğunun sembolik göstergesi olarak OHAL’e yönelindi.”
Bu noktada…
Olağanüstü Hal ilanını “normal” buldu ve şuna dikkat çekti:
“En önemli tarafı, kısa süreli olması. Vahim olayın boyutuyla orantılı düşündüğümüzde, 6 ay ya da 1 yıl beklenebilirdi.”
Darbe girişimiyle ilgili Cumhurbaşkanı’nın “bir yakınından öğrendiğini söylemesini ve istihbarat zaafından söz etmesini” önemli bulan Prof. Dr. Sarıbay kapsamlı soruşturmalar sonunda her şeyin aydınlanacağını düşünüyor.
Bu kapsamda…
Atılan adımları ve OHAL kararının 3 ay için alınmasını siyaset kurumunun yeniden egemenliğini sağlaması açısından önemserken şunu da vurguladı:
“Siyaset kurumunun egemenliği, demokratik egemenliktir. Bunu da topluma her zaman göstermek gerekir. Toplum kesimlerine verilecek güvence, haksız eleştirileri de izale eder.”
Dünyada halkın önlediği tek darbe
Siyaseti sosyoloğu Prof. Dr. Ali Yaşar Sarıbay, 15 Temmuz darbe girişiminin önlenmesi noktasında halkın direnişini çok önemsedi:
“Çeşitli kesimlere mensup halk birlikte sokağa çıkıp direnç ve dayanışma göstererek darbeyi önledi. Dünyada bunun bir benzeri yok. Halkın önlediği tek darbe oldu.”
Bir de uyarı yaptı:
“Demokraside hiçbir zaman işler sokağın egemenliğine bırakılmaz. Bunun makul bir süresi, eşiği vardır. Onun için, dozunda bırakmak gerekir.”
Ulucami’den Şehreküstü’ne büyük demokrasi yürüyüşü
15 Temmuz darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla sokaklara çıkıp meydanlara toplanarak demokrasiye sahip çıkan halk, 1 haftadır da meydanlarda demokrasi nöbeti tutuyor.
Nitekim…
Yılların Şehreküstü Meydanı dün Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan kararla 15 Temmuz Demokrasi Meydanı oldu. Her gece büyük bir coşkuyla bu meydanda toplanan kalabalıklar için yarın akşam Bursa Kent Konseyi önderliğinde farklı bir organizasyon var.
Buna göre…
Yarın akşam saat 19.30’da Ulucami önünden başlamak üzere dev bir yürüyüş planlandı. Atatürk Caddesi, İnönü Caddesi, Cumhuriyet Caddesi güzergahı izlenerek Fevzi Çakmak Caddesi’nden Şehreküstü 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’na ulaşılacak.
Kulağımıza…
Hazırlıkları yürüten Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni’nin büyük yürüyüşe, tüm siyasi partilerin il ve ilçe başkanlıkları da davet edeceği bilgisi geldi.
Böylece…
Bursa’daki demokrasi direnişi daha ileri boyuta taşınırken birlik ve beraberlik de sergilenecek.
Aydın Vinç için kutlama telefonları
15 Temmuz darbe girişiminin olduğu gece Bursa kent girişlerinde verilen, fakat merkezde fark edilemeyen direniş fotoğrafına dün bu sütunlarda yer verdik.
O gece…
Jandarma’nın Terminal yanındaki ve Organize Sanayi Bölgesi karşısındaki kışlalarından çıkacak araçların merkeze ulaşamamaları için İstanbul Caddesi ve Mudanya Yolu iş makineleriyle kapatılmıştı.
Fotoğrafta da, İstanbul Caddesi’nde Hilton Oteli önündeki yolu kapatan vinç vardı.
İşte…
Bu iş makinesindeki yazıyı görenler dün gün boyu telefonumuzu arayıp Aydın Vinç’i kutladılar. Biz de gelen kutlamaları İlhami Aydın’a buradan iletiyoruz.
Vali: Türkiye prangalarından kurtulma fırsatı yakaladı
Bursa tanımlanırken evliyalar şehri denir. Şanlıurfaiçin de enbiyalar şehri yanı peygamberler şehri tanımı yapılır. Bu tanımlar içinde evliyalar şehrinden enbiyalar şehrine 2011’de siyasetçi olarak Faruk Çelik’i göndermiştik.
Şimdiyse…
Tersine bir gelişmeyle enbiyalar şehrinden evliyalar şehrine atamayla Vali İzzettin Küçük geldi. Üstelik, darbe girişimine rastlayan talihsiz bir başlangıç yaptı.
Vali İzzettin Küçük önceki akşam Doburca’daki Dere Bahçe tesislerinde gazetecilerle tanışma toplantısı düzenlediğinde, ana konu doğal olarak darbe girişimiydi.
Darbenin önlenmesi ve sonrasındaki soruşturma için “Türkiye prangalarından kurtulma fırsatı yakaladı” diyen Küçük, yaşananların üzücü olduğunu belirtip, “Kahraman şehitler için anıt” önerdi.
O gece…
Oyak Renault Fabrikası Genel Müdürü’nün kendisini arayıp “üretime devam edip etmemeyi” sorduğunu kaydettikten sonra da terör çetesine karşı yapılan soruşturmaları anımsatıp “devletin vazgeçilmezi hukuktur, kanıtsız işlem yapılmıyor” dedi.
Meydanlardan da “Sayın Cumhurbaşkanı ne zaman çekilin derse, o zaman çekilineceğini” açıkladı.