Görünen o ki… 15 Temmuz’da Türk Silahlı Kuvvetleri itçindeki bir grubun kalkışmasıyla yaşanan darbe girişimi devlet için tam bir milat oldu.
Halkın sokaklara dökülüp meydanlara çıkmasıyla başarısız kalan darbe girişimi ardından şimdi devlette tepeden tırnağa arınma seferberliği var.
Aslında…
İlk adımlar daha darbe girişimi sabahı yargıdaki FETÖ’cü temizliğiyle atıldı. Onu Yüksek Askeri Şûra toplantısında alınan kararlar ve sonrasında getirilen tasfiyeler izledi.
Şimdiyse…
Belediyeler dahil olmak üzere, devletin tüm kurum ve kuruluşlarında çok geniş kapsamlı ve çok ayrıntılı inceleme başlatıldı.
Bu amaçla…
Bursa’da da Vali İzzettin Küçük başkanlığında bir komisyon oluşturuldu. Tüm belediyeler ve tüm resmi kuruluşların personel yapısı istihbarat raporlarının da desteğiyle çok titiz bir şekilde inceleniyor.
İncelemede…
Personelin FETÖ’cü paralel yapı ile ilişkisinin olup olmadığı sorgusu en önemli ayrıntıyı oluşturuyor.
Çalışmalar…
Olağanüstü Hal kapsamında Ankara’dan gelen kanun hükmünde kararname esasları gereği, Vali başkanlığındaki komisyonda değerlendirmeye alınacak.
Bu değerlendirmede…
Tüm belediyeler ve resmi dairelerde yürütülen inceleme doğrultusunda ortaya konan raporlara göre kararlar verilecek, sonraki adımlar da bu kararlara göre atılacak.
Örneğin…
Raporlar doğrultusunda açığa alınan da olacak, görevden uzaklaştırılan da olacak. Fakat, memuriyetten men kararları İçişleri Bakanlığı’nın görüş ve oluru doğrultusunda alınabilecek.
Gelişmeyi…
AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun da doğruladı ve şunu söyledi:
“Devlet kendini gözden geçiriyor. FETÖ’cü yapıyla ilişkisi olan kim varsa ayıklanacak. Siyasi irade bu temizliği yapma konusunda çok kararlı.”
İncelemenin belediyeler ayağıyla ilgili olarak da şunu söyledi:
“Tüm belediyeler de aynı şekilde incelemeden geçiyor. İncelenenler arasında herkes var. Yani meclis üyeleri de, yöneticiler de, çalışanlar da inceleme kapsamında.”
Şunu da ekledi:
“Kim olursa olsun, FETÖ ilişkisi tespit edilenler mutlaka uzaklaştırılacak.”
Memurlara, çocuklarının okulu soruluyor
Devletteki en geniş kapsamlı FETÖ’cü incelemesi sırasında öncelikle istihbarat raporları üzerinde duruluyor.
Bununla birlikte…
Maliye ve bağlı kuruluşlarında çalışanlardan istenen bir bilgi dikkat çekici. Yöneticilerden memurlara kadar herkese dağıtılan formlarda “çocuklarının hangi okulda okuduğu ya da mezun olduğu” soruluyor.
Böylece…
Paralel yapıyla ilişkilerin somutlandırılması amaçlanıyor, ama burada çok hassas bir durum da söz konusu. Çünkü, kapatılan okullarda çocuğunu okutanların hepsini FETÖ/PDY yanlısı görmek de telafisi güç hatalara yol açar.
Belediye başkanları İstanbul’a gidiyor
Daveti… Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş yaptı.
Bu davetle…
15 Temmuz darbe girişimiyle ortaya çıkan durumu ve sonrasında başlayan devleti arındırma operasyonlarını görüşmek üzere tüm belediye başkanları cumartesi günü İstanbul’da bir araya geliyorlar.
Toplantıda, hem bugünkü durum hem de bundan sonra izlenecek yol ele alınacak.
AK Parti il yönetiminden 2 “rahatlatma” istifası
Bir yandan belediyeler ve resmi dairelerde FETÖ ve paralel devlet yapılanması ile ilişkisi olanlar belirlenirken, diğer yandan AK Parti de yönetim kademelerini gözden geçiriyor.
Bu kapsamda…
İlk hareket hafta sonunda yaşandı.
AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Mehmet Kahraman, çok farklı gelişmelerin yaşandığı sürecin sonunda yönetimden istifasını verdi.
Kulağımıza gelenlere göre…
Av. Kahraman’ın partiye verdiği CV’sinde ve internetteki Facebook sayfasında, 15 Temmuz sonrası soruşturulan FETÖ’cü sivil toplum örgütleri arasında yer alan Ahenk Hukuk Derneği üyesi olduğunu yazdığı ortaya çıktı.
Gerçi…
Kahraman üye olmadığını beyan etti, fakat AK Parti Genel Merkezi Teşkilat Başkanlığı ile yapılan görüşmelerde “Kendisinin beyanı olduğuna göre istifasında yarar var” denildi.
Bunun üzerine Avukat Mehmet Kahraman da yönetimden istifa etti.
İkinci adımsa pazartesi günü yaşandı.
Sedat Yalçın döneminden beri AK Parti İl yönetimlerinde görev alan, son 3 seçimde AK Parti SKM Başkanı olarak görev yapan, Cemalettin Torun döneminde de yönetimin ikinci adamı olarak İl Başkanvekilliği üstlenen Abdullah Duman istifasını verdi.
Pazartesi akşamı yapılan İl Yönetim Kurulu toplantısı sırasında, “hakkındaki algı operasyonunun yönetime ve partiye daha fazla zarar vermemesi için” istifa ettiğini açıklayan Duman, böylece yönetimi de rahatlatmak istediğini de söyledi.
20 yıl önce okuduğu okul ve mezun olduktan sonra kurdukları mezunlar derneği nedeniyle Abdullah Duman’a yönelik bir algı operasyonu ortaya çıktığını düşünen AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun dünkü görüşmemizde şunu söyledi:
“Kendisini 30 yıldır tanırım, 6 yıldır da birlikte çalışıyoruz. İddialarla alakası yok. Kendisine güvenim tam ve her şeyine şahidim. Ama algı operasyonu kurbanı oldu.”
Şükrü Köse: Akşener’i biz çağırmadık
Gelişmeyi bu sütunlarda dün duyurduk. Eğer iptal edilmeseydi, geride kalan pazar günü Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği’nin geleneksel Gündoğdu Panayırı’na MHP’nin genel başkan adayı Meral Akşener de gelecekti.
Dün arayan BTTDD Başkanı Şükrü Köse ise, “Yazınızı okuyunca çok şaşırdım” dedi ve şunu söyledi:
“Dernek olarak geleneksel panayırımızla ilgili davetiye basmadık, kimseye de göndermedik. O bakımdan Sayın Meral Akşener’i biz çağırmadık, kendisi derneğimizin davetlisi olmadı.”
Şunu ekledi:
“Fakat camiadan kendisini davet edenler varsa, o da yönetimimizi bağlamaz.”