Kentsel dönüşüm projeleri, kentlerin yenilenmesi anlamında yerel yönetimler için çok büyük avantaj. Çünkü, planlı kentler ortaya çıkıyor.
Ne var ki…
Kenti yenilemenin tek yolu olarak kentsel dönüşümü görmek de yanlış. Sorunlu yapılaşma bölgeleri kentsel dönüşümle yenilenirken yerel yönetimler yeni imar alanları açıp yeni kentler ortaya çıkaracak vizyonu da ortaya koymalılar.
Nitekim…
Bursa’nın merkezi, tarihi kentin kalbi durumunda olan Osmangazi bir yandan Soğanlı gibi kentsel dönüşüm projeleriyle eski kent merkezini yenilerken, diğer yandan gelişim bölgesi adı altında yeni bir şehir ortaya çıkaran çok ciddi plan uygulaması yürütüyor.
O uygulama…
Bu sütunlarda daha önce aktardığımız gibi Yunuseli-Hamitler-Güneştepe üçgeninde yer alıyor.
Ana ulaşım arterlerinden uzak olduğu için pek dikkati çekmese de, bu bölgede yeni Osmangazi ortaya çıkıyor. Planlı yapıları, geniş bulvar ve caddeleri, sosyal donatı alanları, okulları, camileri, pazaryerleri, parkları, kısacası yaşam alanları ile yeni Bursa doğuyor.
Hatta…
Osmangazi’nin ilk bisiklet yolu bile bu bölgede yapıldı.
İşte…
Gelecek açısından böylesine önem taşıyan bölgeye enerjisini veren Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar kentsel planlama konusuna şöyle bakıyor:
“Şehirler canlı organizmalar gibi sürekli hareket halindeler. Hareketi yakalayabilen yerel yönetimler yön de verebilirler. Gelişim iyi okunabilirse, doğru yön vermek de mümkün olur.”
Ardından…
Yunuseli-Hamitler-Güneştepe üçgenine dikkat çekti:
“Yeni Bursa’yı inşa ediyoruz. İddialıyız, Bursa’nın en iyi yaşam merkezi olacak. Yaşanabilir ve caddeleriyle ulaşılabilir bir şehir inşa ediyoruz.”
Şunu ekledi:
“2009’da göreve geldiğimizden beri, yani 6 yılda burada 70 bin kişilik bir şehir inşa ettik. Bu haliyle bile Anadolu’nun pek çok şehrinden büyük.”
Sonra da…
Yaşadığı huzuru, iddiasıyla ortaya koydu:
“Bu bölge bizim imzamızdır. Osmangazi’ye imzamızı attık.”
Süreci de anımsattı:
“Belediyeciliğin asıl işi imar ve şehircilik. 2009’da göreve gelince Şehircilik Akademisi’ni kurduk. Neler yapabileceğimizi oturup konuştuk. Master plan oradan çıktı.”
Şunun altını çizdi:
“Önce düşünce değişimini gerçekleştirdik. Kentsel dönüşüm önemli, ama asıl düşünce değişmeli. Biz de zihinlerdeki dönüşümü gerçekleştirdik.”
Gönül rahatlığıyla da şunu söyledi:
“Yunuseli-Hamitler-Güneştepe zamanında planlanmış, çok iyi uygulanmış yeni bir şehirdir, gelişme bölgesidir. Onun için bizim imzamızdır.”
Kendiliğinden gelişen şehirden planlı şehre…
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, kentlerin gelişimini görme sorumluluğu bulunan yerel yönetimlere misyon da yüklüyor.
Düşüncesi şu:
“Şehir kendi halinde bugüne geldi. Gelişimi takip ederek nereye doğru geliştiğini görebilmek lazım. Görev yerel yönetimlere düşüyor.”
Söylediği de şu:
“Her dönem Bursa’nın üç bölgesine sahip çıkılabilseydi çarpık yapılaşma olmazdı. Hatta, bugün kentsel dönüşüm konuşulmayabilirdi.”
Şunu ekledi:
“Onun için Yunuseli-Hamitler-Güneştepe gelişim bölgesi imzamızdır.”
Soğanlı kentsel dönüşümüne Barcelona modeli mimari
İspanya’nın Barcelona kenti en çok turist alan Avrupa kentleri arasında ilk sırada yer alıyor. Bunun en önemli nedeni, kentin mimari kültürü olması. Dört yanı aynı tip mimari yapılarla oluşmuş, ortası avlu gibi donatı alanı imar adaları kent modeli ortaya çıkarıyor.
Gördüğümüz kadarıyla…
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın çok önem verdiği ve kentsel dönüşümde vizyon proje kabul ettiği Soğanlı Kentsel Dönüşüm projesinde de Barcelona modeli imar adaları var.
Yıl sonunda binaların ortaya çıkmasıyla vizyon projenin kendini göstereceğini ifade eden Dündar’ın en iddialı olduğu noktalardan biri şu:
“Soğanlı’da idealin bile üzerinde yeşil alanlar bırakıldı. Okullar, sosyal donatı alanları, parklar, pazaryerleri, caddeler, sokaklar ve binalarla kendi içinde çok özel bir bölge ortaya çıkacak.”
Hedefi şöyle dile getirdi:
“Yaşanabilir mimari yeşil alanlarla bütünleşince vatandaşın yaşamak isteyeceği bir bölge olacak.”
İddialı olduğu nokta şu:
“Biz orada sadece bir kentsel dönüşüm yapmıyoruz, yeni bir şehir vizyonu oluşturuyoruz. Kendi kültürümüzün, mimarimizin oluşmasına katkı sağlayacak bir proje olacak.”
Şunu da ekledi:
“Soğanlı’daki çalışma, kentsel dönüşümle yeni bir Bursa ortaya çıkarabilmenin en güzel örneği olacak.”
Merkeze baskı yapan kentleşme
Bursa kent merkezini oluşturan Osmangazi’de boş alan olmadığı gibi, yapı stoğu da eski. Tescilli bina sayısının çok az olduğu Osmangazi’de deprem yasası sonrası sorunlu kabul edilen bina sayısı ise çok fazla.
Bu noktada…
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar çözüm için hem yeni gelişim bölgesine, hem Soğanlı Kentsel Dönüşüm projesine işaret ediyor:
“Buralarda yürütülen çalışmalar merkeze de kentsel dönüşüm baskısı yapacak. Bir anlamda, çalışma yürütülen bölgelerde yeni rezerv alanları oluşacak.”
Çocuklar üşümesin diye örüyorlar
Son dönem ses getiren ve dikkat çeken etkinliklere imza atan Türk Anneler Derneği Bursa Şubesi yine farklı bir proje geliştirdi.
Anneler, çocuklar üşümesin diye şişlerini alıp gönül örgüsü yapıyorlar. Pazartesi günü saat 14.00’te Zafer Plaza’daki kermesle satılacak örgülerin geliriyle çocuklara yardım yapılacak.
Balkantürksiad’da bayrak değişimi
Kısa sürede Bursa’nın en aktif sivil toplum örgütlerinden biri haline gelen Balkantürksiad’ın dün yapılan genel kurulunda, 2 yıldır farklı çalışmalara imza atan Aytuğ Onur görevi yardımcısı Levent Bilek’e devretti.
Balkantürksiad önümüzdeki günlerde ilk şubesini İstanbul’a açacak.