Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Efsane dönüyor: Uludağ yeniden kış turizminin merkezi neden olamasın?

Köşe Yazısını Dinle

Bir dönem… Ülkemizde kış turizmi denince akla Uludağ gelirdi. Kışları sömestr tatili olunca İstanbul sosyetesi başta; sanatçılar, sporcular, siyasetçiler kayak yapıp karın tadını çıkarmak için akın akın Uludağ’a gelirdi.

Hatta…

Ankara’daki yüksek bürokrasi, Uludağ’daki kamuya ait misafirhanelerde haftalar öncesinden yer ayırtırdı.

Ayrıca…

Yaz dönemi çadır ve baraka kampları kurulurdu. A Milli Futbol Takımı yanı sıra futbol takımları yaz kamplarını Uludağ’da yaparlardı.

Gelin görün ki…

Son yıllarda Uludağ cazibe merkezi olmaktan çıktı.

Elbette…

Bunun çok fazla ve farklı nedenleri var. İstanbul’dan Anadolu kentlerine uçak seferleriyle kolay ulaşım başta olmak üzere, Uludağ’daki pistlerin kısalığı ve otellerin eskiliği de dahil kayak alternatifleri çoğaldı.

Şimdilerde…

21 otelde 8 bin 500 yatağa sahip Uludağ’da kayak severler için toplam 30 kilometre uzunluğa sahip 28 kayak pisti var. 28 telesiyej, teleski, gondol gibi tel üstü araçlar yanında 11 tanımlı traking rotası bulunuyor.

Büyükşehir Belediyesi de, 30’u yalnızca Uludağ’da yetişen 137 farklı endemik bitkinin olduğu bu eşsiz doğal güzelliğe kamp-karavan alanı oluşturdu.

Gerçi…

Son 2 yıl kar yağmadığı için pistlerde sorun yaşandı, ama bu ay itibariyle kış sezonunu açan Uludağ her şeye karşın çok özel bir yer.

Nitekim…

Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler ve Turizm Daire Başkanı Abdülkerim Baştürk, bir anlamda efsanenin dönüşü şifresiyle Uludağ’ı yeniden kış turizmi merkezi haline getirmek için özel çalışma başlattı.

Teleferik, telesiyej, kar motoru turlarının yanına dağ bisiklet turu ve doğa yürüyüşü ekleyen proje de altyapı oluşturdu.

İşte…

Uludağ’ın yeniden cazibe merkezi olması, efsanenin dönüşü için yeni projeler hazırlayan Baştürk diyor ki:

“Uludağ’ın yerini hiçbir yeni merkez dolduramaz. Kışa hazırız. Türkiye’ye ‘Bursa çok güzel, sen de gelsene’ çağrısı yapıyoruz.”

Türkiye’nin ilk teleferiğiyle Uludağ’ın yaylalarına

Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler ve Turizm Daire Başkanı Abdülkerim Baştürk’ün hazırladığı efsanenin dönüşü projesinde, Uludağ’a ulaşım da var.

1963 yılında Türkiye’nin ilk teleferiği olarak inşa edilen ve uzun yıllar Bursa’nın sembolü olan, 2014’te Büyükşehir Belediyesi tarafından modernize edilip yenilenen teleferikle Kadıyayla; sarıalan, Uludağ 2. Turizm Bölgesi’ndeki Oteller Bölgesi’ne ulaşılabiliyor.

9.5 kilometrelik hat, aynı zamanda Avrupa’nın en uzun teleferik hattı.

Olympos’tan Keşiş Dağı’na: Uludağ inanç turizminin merkezi olacak

Uludağ’ın… Bilinenler yanında  gözardı edilen bir özelliği var.

Onu da…

Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler ve Turizm Daire Başkanı Abdülkerim Baştürk anımsattı:

“Milattan Önce 490-420 yıllarında yazılan Herodot Tarihi’nde Uludağ için Olympos adı kullanılıyor. 5 ve 8. yüzyıllar arası İstanbul’dan kaçan keşişleri barındıran onlarca manastıra ev sahipliği yapan Uludağ, Hristiyanlık tarihinde önemli şahsiyetlere ev sahipliği yaptı.”

Şuna dikkat çekti:

“Orhan Gazi’nin Bursa’yı uzun teslim almasıyla Uludağ; Dolu Baba, Geyikli Baba, Abdal Murat gibi Horasan Erenleri’nin müritleriyle birlikte inziva yeri oldu.”

Bu noktada…

Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde Uludağ için Ruhbanlar Dağı anlamında Cebel’i Ruhban ve Keşiş Dağı denildiğini anımsatıp şunu açıkladı:

“Bursa Medeniyet ve İnanç Tarihi Sempozyumu’nda bu manastırların bazılarının restore edilip Bursa İnanç Turizmi Rotası’na girmeleri ele alınacak.”

AK Parti Osmangazi’ye genç atama

Adnan Kurtuluş’u… 2019’da TÜGVA  Başkanı olarak tanıdık. Sıcakkanlı iletişimini, güleryüzünü gençlik yapılanmasının ötesine taşıdı ve Davut Gürkan başkanlığındaki AK Parti İl Yönetim Kurulu’na girdi.

Hem proje üreten, hem sorun çözen, iletişime açık özellikleriyle dikkat çekti.

Şimdi de…

AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı olarak atandı ve kritik yerel seçim öncesi siyaset kantarına çıktı.

Şehir Hastanesi’nin gururu: Dijital Hastane belgesi ilk Bursa’ya verildi

Açılalı 4 yıl oldu… Bursa Şehir Hastanesi hem bina özellikleri, hem yatak sayısı, hem tıbbi cihazları, hem çözüm bulan yönetim anlayışıyla Bursa’nın gözbebeği oldu.

Nitekim…

Başlangıçtaki uzaklık eleştirilerimize karşın Bursalılar ulaştılar ve Şehir Hastanesi’ne güvendiler.

İşte…

Bursa’nın sağlık devi Şehir Hastanesi şimdilerde bir başka gururu yaşıyor. Çünkü,. uluslararası denetimle, Dijital Hastane belgesi almaya hak kazanan Türkiye’nin ilk şehir Hastanesi oldu.

Bu sayede…

Doktorlar hastalarına ait bilgilere zaman ve mekan kısıtlaması olmaksızın erişebilecekler. Sistemle, tıbbi ve idari hatalar en aza inerken, bilişim altyapısıyla elektronik sağlık kayıtları kağıt tüketimi olmaksızın sağlıklı şekilde tutulabilecek.

Bu sayede…

Poliklinik muayene ve ameliyat sayısının daha da artması bekleniyor.

Piyanonun harika kızı Senfoni için geldi

Gülsin Onay… Müzik yaşamına harika çocuk olarak İstanbul’da başladı, ama dünyanın Chopin icracısı olarak tanıdığı piyano sanatçısı oldu.

Dünyanın önemli orkestraları ve şefleriyle çalışan, devlet sanatçısı olan Gülsin Onay, bu akşamki Bursa Senfoni Orkestrası’nın sezonun ilk konseri için Bursa’ya geldi.

Merinos’ta konser salonundaki provayı izleyen, Ulucami’yi ziyaret eden Onay, dostlarıyla da özlem giderdi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X