İlk haberi… 19 Ağustos günü bu sütunlardan “Bursa’da 1400 öğretmen
açığa alındı, kriz kapıda!” başlığıyla duyurduk.
Bu yazıda…
Bursa’da 3 bin 500 olan öğretmen açığının, açığa almalarla 5 bine ulaştığını ve yeni bir eğitim krizinin kapıda olduğunu aktardık.
Ardından…
3 Eylül günü “Bursa için şok: Yarıdan fazlası öğretmen, 2 bin memura ihraç!” başlığıyla FETÖ operasyonlarının ikinci perdesindeki gelişmeye yer verdik.
O yazıda da…
Olağanüstü Hal Kararnamesi ile meslekten ihraç edilenler arasında 1.117 öğretmen bulunduğu bilgisini duyurduk.
Bütün bunlar…
Eğitim ve öğretim yılının başlamasına kısa süre kala yaşandığı için, doğal olarak krizli bir sürecin habercisi olarak algılanıyor.
Nitekim…
Dün sabah, ders zili çalıp öğrenciler ve öğretmenler okullarının yolunu yeniden tutunca, kısa süre önce yaşanan açığa almalardan ve ihraçlardan Milli Eğitim’in ne oranda etkilendiğini merak ettik.
Araştırmamıza göre…
Bursa’daki okulların tümü dün sabah açıldı ve eğitim yılı başlamış oldu. Gördüğümüz kadarıyla, Milli Eğitim camiası, yaşanan badireye karşın ilk gün okulların tümünün açılmasını çok önemli buluyor.
Buna…
Geçmiş yıllarda yaz dönemi bitirilemeyen inşaatlar nedeniyle şantiye gibi okullarda yeni eğitim yılının başladığını, ilk kez bu yıl çocukların inşaattan geçmeden derslere girdiklerini de ekliyorlar.
Öğretmen açığına gelince…
Milli Eğitim’in kayıtlarına göre Bursa’da 1.200 civarında öğretmen meslekten ihraç edildi.
Buna karşın…
Yaz döneminde çok sayıda eş durumu nedeniyle öğretmen ataması geldi. Bu durumu Milli Eğitim camiası “Bursa çok istek alan bir il. Geçmişte kadrolar dolu olduğu için fazla atama alamıyorduk. Bu kez eş durumu atamaların neredeyse hepsi yapıldı” dediler.
Yani…
Zaten var olan öğretmen açığına meslekten ihraç edilen öğretmenlerin eklenmesiyle ortaya çıkması muhtemel öğretmen krizi görünüşe göre eş durumu atamaları sayesinde atlatıldı.
Bununla birlikte…
Devam etmekte olan ücretli öğretmenler var.
Yine Milli Eğitim kayıtlarına göre, ücretli öğretmen olarak derse girmek üzere 5 bin civarı başvuru yapıldı. Ancak bin civarında ücretli öğretmene ders verilebildi.
Bütün bunlar…
Dışarıdan yapılan atamalar ile ilgili tablolar.
Bu yıl ders saati planlaması da geçmişe göre biraz daha sıkı yapıldı. Yani, öğretmenlerin ders saatleri arttırıldı ve böylelikle boş dersler önlendi.
İzmir’de Mümin Gençoğlu sürprizi
İzcilik kültürünün en köklü olduğu iller arasında Bursa da yer alır. Bursa Uludağ İzcileri Derneği de en etkin derneklerden biri.
Bayramda…
Oymakbaşı Muhsin Kul liderliğinde bir grup Bursalı izci kamp yapmak üzere Gaziemir Belediyesi davetlisi olarak İzmir’e gittiklerinde hoş bir sürprizle karşılaştılar.
Çünkü…
Gaziemir Belediyesi yaptığı sosyal tesise Mümin Gençoğlu’nun adını vermişti.
Panoda da…
Rahmetli Gençoğlu’nun el sallayan fotoğrafı altında biyografisi ve Bulgaristan’daki soydaşlarımız için verdiği mücadelenin öyküsü yer alıyordu.
Gaziemir Belediyesi’nin jesti Bursalı izcileri gururlandırdı. Kamplarını da bu alanda yaptılar.
Keles-Orhaneli bağlantı yolunu mermer kamyonları bozdu
Adem Özdemir’in geçmişinde hem İnşaat Mühendisleri Odası hem de Dağ-Der başkanlıkları var. Üstelik mühendislik eğitimini yol uzmanlığı üzerine aldı.
Zaman zaman uğrar yollar konusunda sohbet ederiz. Bazen gözlemlerini paylaşır, bazen yapılan ya da yapılmayanlar üzerine konuşuruz.
Dün sohbet ederken, Keles ile Orhaneli ilçeleri arasındaki bağlantı yolu olan ve Belenoluk-Şükriye-Kabaklar-Ağaçhisar köyleri güzergahından geçen yola dikkat çekti.
Dağın doğal güzelliklerini de sergileyen bu yoldan bayramda geçme gafletinde bulunmuş. Dedi ki:
“İki yıl kadar önce burada bir mermer ocağı açılmış. Kısa süre çalışıp kapanmış, ama mermer kamyonları yolun asfaltını parçalamış, altındaki toprak zemin kalmış.”
Kent merkezinden belli olmasa da, burada önemli bir dağ trafiği oluştuğunu kaydedip “yolun iki yıldır onarım beklediğini” söyledi.
Şuna da dikkat çekti:
“Eskiden köy yolları Özel İdare’nin sorumluluğundaydı. Bütünşehir’le Özel İdare kapanınca, yetki Büyükşehir Belediyesi’ne geçti.”
Bakışı şu:
“Büyükşehir’den beklenti çok büyük olduğu için, herkes bir şey istiyor. O nedenle olsa gerek, Büyükşehir de köy yollarına henüz alışamadı.”
Misi Köy’deki yol için kaygı var
İnşaat Mühendisliği eğitimi alırken yol konusunda da uzmanlık gören Adem Özdemir’in üzerinde durduğu bir de Karayolları çalışması var.
Doğancı Barajı’na kadar olan yoldaki çalışmada, Misi Köyü geçişi daha yapılırken “Buradaki şevi durduramazsınız” uyarısı yapmış, biz de bu sütunlardan aktarmıştık.
Dün de şuna dikkat çekti:
“Tepeyi yarıp indirdiler. Şimdi de oluşan heyelanı önlemek ve şev akışını kesmek için yamacı beton kaplıyorlar. Ama şevi böyle tutamazlar.”
Bu noktada…
“75 metreden yüksek yerler için tünel gerektiğini” ama burada yapılmadığını söyledi.
Bayram dönüşü Antalya tatilcileri Afyon’da lambaya takıldı
Cumartesi günü öğle saatlerinde Antalya’dan Isparta’ya doğru yola çıktığımızda yol kalabalık ama hiçbir sorun yoktu.
Bursa’nın yanı sıra İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Kocaeli, Kütahya, Bilecik yolcuları buradaydı. Kırmızı ışıklarda önlem aldığı için Isparta sorunsuz geçildi ve araçlar hiç beklemedi.
Ne var ki…
Sandıklı’ya 15 kilometre kala trafik durdu. Binlerce araç Sandıklı çıkışına kadar adım adım ilerledi.
Çünkü…
Sinyalizasyonda 60 saniye kırmızı, 30 saniye yeşil yanıyordu. İzmir Yolu ayrımından Afyon’a dönüş de tam bir keşmekeşti. Yarım saatlik Sandıklı-Afyon sarası 3 saatte zor geçilebildi.
Sonrası yine açıktı. Çünkü, Kütahya’yı yönetenler de Isparta gibi önlem almıştı.
Yolda bunalanlar Afyon Valisi ve Emniyet Müdürü’nün geçen araçlara çile çektirirken kendi kentlerini neden boğduklarını anlayamadılar, ama kulaklarını çok çınlattılar.