Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Emeğin sesi gür: Pandemide ölümüne çalıştık, bedeli emekçiler ödemeyecek!

Köşe Yazısını Dinle

Davet için aradığında… Türk Metal Sendikası Genel Merkezi Basın Bürosu’ndan Müge Sunal’a sormuştuk:

“Bir işçi sendikası neden yerel medya kurultayı yapar?”

Cevabını…

Didim’de başlayan 1. Yerel Medya Kurultayı açılışında Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak verdi:

“Geçen toplu sözleşme dönemimizde Bursa mitingimize ve toplu sözleşme görüşmelerimize Bursa yerel basını çok büyük destek verdi. O desteğe teşekkür için bu kurultayı düzenledik.”

İşte…

Bu ilk kurultayın açılışında Kavlak’ın çalışma yaşamı ve toplu sözleşmesi sürecine yönelik önemli mesajları oldu.

Örneğin…

“81 bin üyeyle aldığım Türk Metal bugün 215 bin üyeyle Türkiye’nin en büyük işçi sendikası” dedi ve ekledi:

“Dikensiz gül bahçesi isteyenler sendikayla çalışmak istemiyorlar.”

Yeni örgütlendikleri Çin firması Xiaomi’de yetkinin kesinleşmesine karşın 170 sendika üyesinin işten atıldığını söyledi.

Verdiği rakamlar çarpıcı:

“Ülkemizde sendikalı işçi oranı hâlâ yüzde 14 düzeyinde. 2 milyon civarında sendikalı işçi var. Toplam 15 milyon işçinin yalnızca 2 milyonu sendikalı. Bunun da 1,5 milyonu toplu sözleşme düzeninden yararlanıyor.”

Yorumu şu:

“Bu durum bize, ülkemizde işçi sınıfı içinde sendikal güvenceye sahip küçük bir azınlık olduğunu gösteriyor. Sözleşme yapıyor, ücret artışı alıyor, sosyal hakları var, işten çıkarılırsa tazminatı garanti.”

Diğerlerinde bunların hiçbirinin olmadığını söyleyip devam etti:

“Asgari ücrete talim ediyor, işten atılıyor, tazminat alamıyor, köle gibi çalıştırılıyor. Sahip çıkanı yok.”

Sözleşme dönemine bakışı şu:

“Emekçilerin fedakârlığı, çabası, özverisi olmasaydı, insanlık bu salgın koşullarını çok daha ağır yaşardı.  İşçi sınıfı canı pahasına üretmeseydi, ekonominin çarkları dönemezdi.  İşçiler ölümüne çalışmasaydı, hayat olmazdı. Yaşamını kaybedenleri toprağa verip üretime devam ettik.”

Mesajı da net:

“Artık bedeli emekçiler ödemeyecek.”

 

Üyeye ailece tatil, çocuklarına yurt

En büyük işçi sendikası Türk Metal, üyelerine sağladığı haklar yanında sosyal yaşam desteği de veriyor.

Ankara gibi Türk Metal’in Didim’deki Anadolu Oteli de çok özenli. Genel Başkan Pevrul Kavlak yerel medya kurultayı açılışında, “Bu yaz 70 bin üyemizi evinden alıp evine bıraktık, hiçbir ücret ödemeden tatil yaptı. Aileleriyle 210 bin kişi” dedi.

Ayrıca…

Üyelerin üniversitedeki kız çocukları için Ankara’da 500 kişilik yurt yaptıklarını, İstanbul ve İzmir’de de yapacaklarını açıkladı.

 

30 yıllık dostlar buluştu… Celal Uzunkaya’dan Cavit Çağlar’a ziyaret

Yıllar geçse de… Bazı dostluklar unutulmuyor. Cavit  Çağlar-Celal Uzunkaya dostluğu da onlardan biri.

Uzunkaya 90’lı yılların başında Bursa Emniyet’inde Şube Müdürü ve Emniyet Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Sosyal yaşamın içinde, halkla diyaloğa açık, üretken bir polis müdürü olarak tanındı.

Sonra…

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı olarak Ankara’ya gitti, kurgulanmış FETÖ kumpasıyla 4 yılı çalındı.

Ardından…

İzmir Emniyet Müdürü olarak iade-i itibar yapıldı, Antalya Emniyet Müdürü olarak turizme yönelen terörü engelledi. Ankara’ya Emniyet Genel Müdürü olarak döndü.

Hafta içinde…

İstanbul’a gidip 30 yıllık dostu Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar’ı ziyaret ettikten sonra duygularını şöyle dile getirdi:

“Bursa’da görev yaptığım 1990’lı yılların başından beri tanıdığım Devlet eski Bakanı sanayici ve işadamı Sayın Cavit Çağlar’ı ofisinde ziyaret ederek hem Bursa’yı, hem Türkiye’yi uzun uzun konuştuk. Geçmişi yâd ettik.”

 

Kızılay Genel Başkanı Kınık’tan Gürkan’a vefa

3 yıl önceydi… Davut Gürkan aktif siyasetten ayrılmışken Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık’ın davetiyle Kızılay Bursa Şubesi Başkanlığı’nı üstlendi.

Sahaya öyle yüksek tempoyla çıktı ki, Bursa’Kızılay’ın ilk sırasına taşıdı. Geçen yıl AK Parti İl Başkanlığı davetiyle siyasete dönerken, etik olmayacağı için Kızılay görevini devretti.

Perşembe günü…

Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık bazı temaslar için Bursa’ya geldi, Gürkan’a vefasını gösterdi.

 

Trafiğin ilacı burada, ama Hareketlilik Haftası’nı bu yıl merkez unuttu

Aslında… Avrupa’da 2002 yılında başladı ve hızla dünyaya yayıldı. Çünkü, Hareketlilik Haftası trafik sorunu yaşayan kentler için en önemli ilaç.

Nitekim…

Geçen yıl başta Büyükşehir merkezdeki belediyeler toplumu motorlu araç kullanmamaya teşvik etmek için çeşitli etkinlikler düzenlediler.

Bu etkinlikler çok da renkli geçti ve akıllara girdi.

Bu yıl ise…

Bize yansıyanlardan edindiğimiz izlenime göre, 16-22 Eylül tarihleri arasındaki Avrupa Hareketlilik Haftası yalnızca İnegöl Belediyesi’nin gündeminde.

Oysa…

Avrupa’da 2019 yılı Güvenli Yürüyüş ve Bisiklet, 2020 yılı Herkes için Sıfır Emisyonlu Hareketlilik temalarıyla yaşama geçirilirken, 2021 yılı teması ise Sürdürülebilir Ulaşım: Sağlıklı ve Güvenli Hareketlilik olarak belirlendi.

Etkinlikler ve hedefler için trafiğin ilacı dememiz de bundan.

 

Rektör’den öğrencilere: Etrafınızdakileri düşünün

Bursa Uludağ Üniversitesi’nde eğitim 1 Ekim’de yüz yüze başlıyor. Fakat, pandemi koşulları geçmediği için, BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz öğrencilere çağrı yaptı.

Çağrısında…

“Birlikte sınıfları dolduracağımız için mutluyuz” diyen Rektör Hoca şunu istiyor:

“Her şeyin başı sağlık. Kendimizi değil, etrafımızdakileri de düşünmek zorundayız.”,

Yani, “aşı olmadan gelmeyin” diyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X