1982 yılı başlarıydı… Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nin tam karşısında, fabrikalarda çalışan tekstil işçileri için Teksif önderliğinde kurulan Akpınar Yapı Kooperatifi’nin temeli atılıyordu.
Dönemin Başbakanı olan Bülent Ulusu o gün OSB’deki bazı fabrikalarda incelemeler yapmasına karşın imar ihtilafı nedeniyle temel atma törenine katılmadan Ankara’ya dönmüştü.
Dönemin Bursa Valisi olan rahmetli Zekai Gümüşdiş ile birlikte temele birkaç kürek harç atmak bize de düşmüştü.
Bugün 1050 Konutlar olarak anılan bölgede ilk temel atılırken Jandarma Bölüğü dışında başka yapı yoktu. Öyle hızlı yapılaştı ki, zaman zaman ilçe olması bile tartışılıyor.
Ne var ki…
Bölge büyürken amacın dışına çıkıldı. Çalışanlar yaşadıkları mahalleleri bırakıp gelmedi. Bugün kentin en doğusundan OSB’ye günde 3 vardiya çalışan taşınırken minibüs seli mesai bitimlerinde trafiği felç ediyor.
OSB’nin karşısında yaşayanlar da kentin başka bölgelerindeki çalışma yerlerine sabah-akşam gidip geliyorlar.
Bursa trafiği için yerleşim alanlarıyla çalışma bölgeleri arasında önlenemeyen trafik sorunu ortaya çıktı.
Şimdilerde…
Bunun daha büyük tehlikesi Bursa’nın en batısına kurulan yeni sanayi bölgeleri için geçerli.
Halen…
Badırga’daki Deri OSB, tekstilcilerin olduğu TOSAB ve Kotiyak gibi sanayi bölgelerinde yaklaşık 50 bin kişi çalışıyor.
Bunlara…
Birkaç aya kadar 180 bin kişini çalışacağı açıklanan TEKNOSAB eklenecek.
Yani.
Birbirine yakın yeni sanayi bölgelerinde yaklaşık 250 bin kişilik çalışan nüfusu ortaya çıkacak.
Soru şu:
Kente 50 kilometre uzaktaki yeni sanayi bölgelerinde çalışacak 250 bin kişi her gün sabah-akşam, hatta vardiya değişimlerinde günde 3 kez Bursa’nın merkezine; Osmangazi’ye, Yıldırım’a, Nilüfer’e, Gürsu’ya, Kestel’e nasıl götürülüp getirilecek? O taşımalardan Bursa trafiği nasıl etkilenecek?
Bursa’yı bekleyen yeni sorun bu.
Raylı sistem mi, otobüs-minibüslü taşıma mı?
Yeni sanayi bölgeleri, üretim, istihdam heyecan verici, ama bütüncül planlama konusunda maalesef eksiklerimiz çok fazla.
O nedenle…
“Bursa’ya bu kadar sanayi bölgesi yeter, yenileri kurulmamalı” diyenlerin kulaklarını çınlatıp şu güncel soruyu tartışmak gerekiyor:
En batıdaki yeni sanayi bölgelerinde 250 bin çalışan otobüs-minibüsle mi gelip gidecek, Bursaray uzatılıp raylı sistemle mi taşınacaklar?
Bandırma treni çözüm olacak mı?
Badırga’da 75, TEKNOSAB’da 500 bin kişilik uydukentler ne zaman?
Aslında… Bursa’nın en batısındaki yeni sanayi bölgelerinde çalışanları sabah-akşam 50 kilometre taşıma zorunluluğundan kurtaracak formül belli: Uydukent.
Arşivimizi açıp baktık…
7 Mayıs 2017 günü dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı olan Recep Altepe’nin açıklamasını şöyle duyurmuşuz:
“Badırga bölgesinde, Karacabey sınırında 75 bin kişinin yaşayacağı bir uydukent planlaması yapıldı.”
4 Haziran 2017 günü ikinci uydukenti duyurmuşuz:
TEKNOSAB yanına 500 bin kişilik yeni bir uydukent kurulacak.
Yeni kentin Muratlı ve Taşpınar köylerinde kurulacağı bilgisine yer vermişiz.
2018’de Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın da gündeminde Muratlı-Taşpınar uydukenti vardı. Fakat dönemin Şehircilik Bakanı olan AK Parti Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki bu çözümün önünü kesince rafa kaldırmak zorunda kaldı.
Şimdi raftan indirmek elzem hale geldi.
Alinur Aktaş ilk dersi Kastamonu’da verdi
Programın benzeri geçen hafta Bursa’dadı. AK Parti Genel Merkezi Teşkilat Akademisi programında partini deneyimli isimleri kendi alanlarında bilgi ve deneyim paylaştılar.
Bu kez…
Kastamonu’daki Teşkilat Akademisi programının konuşmacıları arasında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da vardı.
13 yıl İnegöl ve 3 yıl Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı deneyimiyle ilk dersinde belediyeciliği anlattı.
Siyasete adım attığı Osmangazi’de Parti Meclisi eski üyesi olarak konuştu
Yıl 2016… Gencecik avukat Gamze Pamuk Ateşli’yi ilk CHP Osmangazi Gençlik Kolu Başkanı olarak tanıdık. Kendini parti örgüte kısa sürede sevdirdi, Ankara’nın dikkatini çekti.
2018 CHP Kurultayı’nda Kemal Kılıçdaroğlu’nun Parti Meclisi listesine girmesi herkes için sürprizdi. Dönemi boyunca CHP Genel Merkezi’nce verilen her görevi başarıyla yerine getirdi.
Bir anlamda…
2 yıllık Parti Meclisi Üyeliği boyunca yaşamı Anadolu yollarında geçti.
Olay Televizyonu’nda pek çok programda konuk ettiğimiz Gamze Pamuk Ateşli güncel gelişmeler ve siyasi bilgisiyle halen yaygın kanallardaki tartışma programlarının izlenen konukları arasında ekranlara geliyor.
Son olarak…
CHP Osmangazi İlçe Danışma’da kürsüye çıktı. Siyasete başladığı yerde bu kez CHP’nin iktidar yürüyüşü için örgütlerin yapması gerekenleri anlattı.
İYİ Parti ilçe gezileri mitinge dönüşüyor
1 ay önce… İYİ Parti İl Başkanlığı’nın 1 Gece 1 İlçe organizasyonu kapsamında esnafı gezip çiftçiyle buluşmak üzere Orhangazi’ye gelen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ziyareti, programda olmamasına karşın meydan mitingine dönüşmüştü.
Benzer tablo…
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğlu’nun cumartesi akşamı Yenişehir ziyaretinde yaşandı. Toplantı, kendiliğinden mitinge dönüştü.