Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Fay hattı kentin kalbinden geçiyor ama umursanmıyor

Zaman zaman… Sarsıntıları duyduğumuzda aklımıza deprem gerçeği geliyor. Yaşadığımız kentin depremselliğinden, yaşantımızı sürdürdüğümüz yapıların depreme dayanıklılığına kadar deprem kriz senaryoları gündemimizin ilk sırasına çıkıyor.

Birkaç gün geçince de hepsini unutuyoruz.

Oysa…

Bursa’nın aktif deprem fay hatları üzerinde olduğunu hepimiz biliyoruz. Üstelik kentin bir değil, iki deprem fayı var. Fayların biri ovadan geçiyor, diğeri ise yamaçları izliyor.

Nitekim…

Daha 15 gün önce ovadaki fay hattı harekete geçti ve Gürsu Kazıklı merkezli deprem oldu. O depremden sonra 1 hafta kadar Bursa’nın depreme hazırlığı yine gündem oldu, fakat gördüğümüz kadarıyla her şey yine rutine döndü.

Bu noktada…

Şu bilgiyi de anımsatmakta yarar var: Deprem fayları “işte burası” diye gösterilebilecek, bir çizgiyle de anlatılabilecek şeyler değil. Çünkü görünür olmayan bir yer hareketi söz konusu.

Bu bir doğa olayı ve bazen geniş, bazen de dar bant içinde harekete geçiyor. O bant genişliği mesafe olarak kilometreyi bulabiliyor.

Yanı sıra…

Bursa’yı asıl etkileyecek deprem hareketinin ise yamaçlardan geçen fay hattında ortaya çıkacağını söylemek kehanet değil.

Üstelik…

Nedense çok üzerinde durulmadığı için bu fay hattı kamuoyu gündemine pek gelmiyor, dolayısıyla tehlikesi de pek umursanmıyor.

Buna karşın…

Bursa ve deprem konusu ne zaman açılsa, aklımıza ilk gelen isim Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er oluyor.

Arşivimizi açıp baktık…

02 Şubat 2013 günü bu sütunlardan aktardığımız görüşmede Er, önümüze serdiği 1/10.000 ölçekli harita üzerinde Bursa kent merkezinden geçen fay hattını ayrıntılı bir şekilde anlatmış.

Bu fay hattı…

Kesin bir çizgi olarak ortaya konamamakla birlikte; Kestel’den başlıyor ve yamaçları izleyerek Ertuğrulgazi-Değirmenlikızık-Davutkadı mahallelerini içine alarak Heykel’e geliyor.

Sonrasında…

ÇakırhamamTophane Yamaçları ve devamında Altıparmak-Muradiye-Çekirge güzergahında ilerliyor, Dobruca’da da sona eriyor.

Haritada görünen bu.

O nedenle…

Er’in kulaklarını bir kez daha çınlatarak şunu söylemek istiyoruz:

Bursa için deprem hazırlığına, eski kent merkezi kabul ettiğimiz Heykel’den, yani kentin tam kalbinden başlamak gerekiyor.

 

Kent merkezindeki fay kırığı: Tophane

 

Eski bir volkanik dağ olan Uludağ’ın eteklerinde doğal olarak kayalıklar var. O kayalıklar içinde Tophane kentin tamamına egemen konumu ve heybetiyle ortaya çıkıyor.

Ne var ki…

Tarih boyunca Bursa’nın kalesi olarak da görev üstlenen Tophane, volkanik dağın eteklerindeki, daha açık söylemek gerekirse, kent merkezinin yamaçlarındaki en önemli fay kırılması örneği olarak karşımıza çıkıyor.

Bu bile Bursa kent merkezinin nasıl bir deprem tehdidi altında olduğunu gözler önüne seriyor.

 

Bu evin önüne yapılacak çeşmeden sıcacık çorba akacak!

 

Tophane’de, Orhan Gazi Türbesi’nin tam arkasında bulunan ve Ekrem Barışık döneminde Örnek Sokak olarak cepheleri aslına uygun haline getirilen Orhangazi Çıkmazı’nda şu sıralar çok güzel bir hazırlık var.

Daha doğrusu…

Osmanlı’dan kalan bir geleneği sürdürmek için tatlı bir hazırlık süreci yaşanıyor.

Hazırlığı…

Sokaktaki 3 katlı tarihi bir evin tahsisini alan Osmangazi Yörük Türkmen Dernekleri Birliği yapıyor. Başkan Dinçer Akyel, bir yandan binanın içinin tefrişini sürdürürken, diğer yandan “140 yıl önce bu bölgede Osmanlı aşevi ve medresesi vardı. 140 yıllık rüyamız” dediği geleneksel bir açık aşevi uygulamasını harekete geçirmek istiyor.

Bunun için de…

Binanın girişine, musluğundan sıcak çorba akan Osmanlı Çeşmesi yapılacak. Yan taraftaki karton kutuya çorbasını dolduranlar ekmeği de oradan alıp yiyebilecekler.

Sabah saat 07.00’den itibaren çeşmemizden sıcak çorbamız akmaya başlayacak ve saat 14.00’e kadar dileyen herkes bu çorbadan içebilecek” diyen Akyel, aynı zamanda Kestel Gölcük Muhtarı olan yönetim kurulu üyesi Özcan Mengül’le birlikte ziyaretimize geldiğinde, binanın içini şöyle anlattı:

Üç katlı binanın giriş katını müze ve mescid olarak düzenliyoruz. İkinci katta dernek ana kademe ve kadın kollarının idari bölümleri olacak. Üçüncü katı sosyal tesis gibi düşündük. Hatta terasımıza Yörüklere özgü kıl çadır kuracağız. Bu çadırda Yörük geleneği gözleme ikram edeceğiz.”

Bünyesinde 63 derneği barındıran Osmangazi Yörük Türkmen Dernekleri Birliği alanında aktif çalışmalar yapıyor.

 

O Bursa’nın gururu: Yıllarca koştu, şimdi yönetici gidiyor

 

​Bursa’da atletizm denildiğinde akla ilk gelen isimlerden biri Süleyman Sılacı olur. 70’li yılların sonlarında, 80’li yılların başlarında maraton koşucusu olarak dünyayı dolaştı, Dünya ve Avrupa şampiyonalarında yarıştı.

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Atletizm Federasyonu Denetleme Kurulu Üyesi olan Sılacı, yıllarca yarışmak için gittiği Avrupa Atletizm Şampiyonası’na bu kez yönetici olarak gidiyor.

Şampiyona, 4-11 Temmuz tarihlerinde Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da yapılacak.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X