Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Gelişimle gelen değişim: Genç kuşak için Sanayi Akademisi!

Çocukluğumuzda… Mahalle aralarındaki dokuma tezgahı ya da devere sahiplerinefabrikatör denirdi. 70’li yılların başına kadar fabrika denince de akla Merinos ve İpekişgelirdi.

Organize Sanayi Bölgesi kurulduğunda, ilk tesis Aygaz’ın dolum istasyonu oldu. Açılan her üretim tesisi istihdam oldu, bu da Bursa’ya göçü getirdi.
Bugün…
40 yıl öncesinin Bursa’sı yok. Gelişen, değişen sanayinin başkenti haline gelen birBursa’da yaşıyoruz.
Bu doğrultuda…
Bursa’nın sanayici ve işadamı yapısı da yeniden şekilleniyor. Genç kuşak sanayici ve işadamları işin başına geçiyor.
Nitekim…
Kısa adıyla TÜGİAD olarak bilinen Türkiye Genç İşadamları Derneği Bursa Şubesi Başkanı Gökhan Onur ile birlikte yönetiminden Ferahi Arpaç, Elif Palancı, Ahmet Parseker, Sinan Topuk ve Necati Aydın dün ziyarete geldiklerinde, değişimin boyutlarını çok açık bir şekilde gördük.
Bir kere…
Gençlerin kimi ikinci ya da üçüncü kuşak olarak aile şirketlerinin başına geçmişler, kimi genç girişimci olarak kendi şirketleriyle yola çıkmışlar.
Açıkçası…
Aile şirketlerinden kurumsallara kadar geniş kapsamlı bir değişim söz konusu.
Üstelik…
Yeni nesil, genç kuşak sanayici ve işadamları daha farklı bakıp daha farklı değerlendirmeler yapıyorlar.
O farklılığı…
TÜGİAD Bursa Şubesi Başkanı Gökhan Onur şöyle ortaya koydu:
“Ağırladığımız çok özel konuklarla üyelerimizi buluştururken vizyon geliştirici olmaya özen gösteriyoruz. Adeta TÜGİAD Akademisi gibi çalışıyoruz.”

Şu sözünün altını çizdik:
“Üyelerimizin finansal okur-yazarlığını arttırmak en önemli hedefimiz.”
Nedeni de şu:
“Finansı kuvvetli olmayan iş yaşamında başarılı olamaz. Bizim amacımız da geleceği görebilen kadın-erkek sanayici ve işadamları grubu olabilmek. Onun için firmalarımızı yetiştiriyoruz.”
Bunu da iki ayak halinde gerçekleştiriyorlar.
Birincisi…
Uludağ Üniversitesi ile birlikte sürdürülen girişimcilik sempozyumu TÜGİAD vizyonunun sivil toplum ayağını oluşturuyor.
İkincisi ise…
TÜGİAD Akademisi ya da Sanayi Akademisi gibi çalışan bir yapıyla genç kuşak üyeleri iş yaşamına hazırlamak. Böylece aile ve işletme başarılarını daha ileri taşımak en büyük hedef.
O hedefi Onur şöyle gösterdi:
“Bursa artık büyük düşünmeli, büyük hedefleri olmalı. Biz genç kuşak olarak hedef doğrultusunda yola çıkmaya hazırız.”

 

***

 

Değişimle gelen iletişim farkı

 

TÜGİAD Bursa Şubesi Başkanı Gökhan Onur ile yönetim kurulu üyeleri Ferahi Arpaç, Elif Palancı, Ahmet Parseker, Sinan Topuk ve Necati Aydın’ı dün Olay Medya’da Ekonomi Haberleri Müdürü Hasan Ali Çavuş ve Köşe Yazarı Feridun Eyüpoğlu ile birlikte ağırladık.
Sohbet sırasında…
Değişimin örneğini Onur verdi:
“Bazı üyelerimizle akıllı telefonlarındaki WhatsApp programından iletişim kurarken, bazı üyelerimizi telefonla arıyoruz. İletişimdeki değişim de bu sürecin bir parçası.”

 

***

 

Okul yaptıran hayırseverlere, öğrencilerinin teşekkürü

 

 

Bu sütunların okurları tanıyorlar… Mutlu Çınar tarihten günümüze kadarki süreçte kent konuları için kafa yorar, orijinal projeler üretir. Sosyolog olmasının da katkısıyla çok özel araştırmalarda çarpıcı sonuçlar çıkarır.
Şimdilerde…
Başkanlığını üstlendiği Kent Kültürü Derneği ile birlikte Dünya Kız Çocukları Günü etkinlikleri kapsamında yoğunlaştığı kız çocuklarının okula gitmeleri konusuna farklı bir boyut kazandırdı.
Çıkış noktasını ise Reşat Nuri Güntekin’in 125. doğum yılı oluşturuyor.
Dün…
Kent Kültürü Derneği Başkan Yardımcısı Kamil Goral’la birlikte ziyarete geldiklerinde, Zeyniler’de geçen ve bir köy öğretmeni genç kadını anlatan Çalıkuşu romanına farklı bir misyon yükledi:
“Çalıkuşu romanını pek çok kimse aşk ve hasret romanı gibi görür. Oysa bu roman iki farklı mesaj veriyor.”
O iki mesajı şöyle açıkladı:
“Birincisi, ilk kez bu romanda kız çocuklarının okula gitmeleri gerektiği anlatılıyor. İkinci olarak kadınların devlet kurumlarında da çalışabilmeleri ilk kez bu romanda savunuluyor.”
İşte…
Böylesine özellikler taşıyan Çalıkuşu romanının kahramanı Munise üzerinden yeni bir etkinlik düzenledi.
Bu kez…
Bursa’da okul yaptırarak çocukların eğitim almalarına katkıda bulunan 60 hayırseveri bir araya getiriyor. 22 Aralık’taki törende okul yaptıran hayırseverlere, o okullarda okuyan çocuklar teşekkür plaketi verecekler.
Yani her hayırsever, kendi okulundaki çocuklardan plaket alacak.
Üstelik…
Törenin hayırseverlere dağıtılacak davetiyeleri de çok özel bir şekilde hazırlandı. Çinko kalıplara, her hayırseverin çizgi portresi işlendi ve çerçevelettirildi. Hayırseverler 22 Aralık’taki geceye bu özel davetiyelerle çağırılıyorlar.
Olay Medya Sahibi Cavit Çağlar’ın davetiyesini dün Kent Kültürü Derneği Başkanı Mutlu Çınar ile Başkan Yardımcısı Kamil Goral getirdiler.
Gerçekten çok orijinal ve özgün bir davetiye olmuş.

 

***

 

Bursa’da Kore rüzgarı esecek

 

Uludağ Üniversitesi Kore Kültür Merkezi ile Bursa Sejong Enstitüsü tarafından organize edilen Kore-Türkiye Kültür Günleri etkinliği bugün Uludağ Üniversitesi Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde başlıyor.
Bursa’da Kore rüzgarı estirecek etkinlikte iki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığı seminer yanında Kore’nin geleneksel müziği, filmleri, kıyafetleri ve çay yöntemi tanıtılacak.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X