Şu bir gerçek ki… Türkiye 15 Temmuz’da yalnızca darbe girişimi atlatmadı, özel amaçları olan bir yapının devleti nasıl kuşattığını da en ağır bedeli ödeyerek gördü.
O bakımdan…
15 Temmuz’u yorumlarken kötü bir ders alındığını söylemek de gerekiyor.
İşte…
Şimdilerde bu dersin ortaya çıkardığı sonuçların tahlili yapılırken bir daha yaşanmaması için önlemler alınıyor, adımlar atılıyor.
Bu kapsamda…
15 Temmuz’dan en çok etkilenen ve en ağır hasar gören kurum olan Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde de hem yaşananlar gözden geçiriliyor, hem geleceğe yönelik planlar demokratik kurallar içinde ele alınıyor.
Nitekim…
TBMM Milli Savunma Komisyonu üyelerinin hafta sonunda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’a yaptıkları ziyaretin, “Geçmiş olsun” yanında ana gündem maddesi bu oldu.
Heyette…
Milli Savunma Komisyonu Başkanvekili olarak AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin de vardı.
Ziyaret sırasında…
Hulusi Paşa o gece yaşanan olayları anlatırken, bazı değerlendirmeler de yaptı. Üstelik…
Söyledikleri demokratik düzen açısından son derece önemliydi ve her biri 15 Temmuz’a ait çok özel mesaj özelliği taşıyordu.
Örneğin…
“Darbe süreçleri artık Türkiye’de yaşanmamalı. Demokratik süreç tüm yönleriyle tüm kurumlarımıza yerleşmeli” dedi.
O geceyi anlatırken kullandığı ifade dikkat çekiciydi:
“Darbe girişimi, askeri kamuflaja bürünmüş teröristler tarafından gerçekleştirilmeye çalışıldı. Fakat milletimizin yüksek ferasetiyle ve kararlılıkla püskürtüldü.”
Şunu ekledi:
“Darbe girişimine kahramanca karşı koyan milletimize ve yanımızda olan milletvekillerimize çok teşekkür ediyorum.”
Şunu vurguladı:
“Siyasi irade büyük bir kararlılıkla hem ordunun güçlenmesi, hem de bir daha bu tür olaylara teşebbüs edilmemesi için kararlar alıyor. Biz de destekliyoruz.”
Şunun altını çizdi:
“Siyasi iradenin kararlarına saygı gösteriyoruz.”
Sonra da…
50 dakika süren görüşmede yaşananları değerlendirirken duygularını dile getirdi:
“Üzgünüz… Fakat şunun da bilinmesi gerekiyor. Darbe girişimi Türk Silahlı Kuvvetleri bütünlüğü içinde olmadı. Bu bir grubun kalkışması. Ne var ki kurum zarar gördü.”
Ardından…
“TSK olarak bu gibi düşüncelerde olanlarla mücadele etmemiz gerekiyor” dedi ve şuna işaret etti:
“Yalnızca bu yapıya karşı değil; PKK, Işid, DHKP-C gibi diğer terör örgütleriyle de mücadelede kararlılık göstereceğiz.”
Son mesajı şu oldu:
“Hiç kimsenin kuşkusu olmasın, başarılı olacağız.”
“Hep birlikteyiz, birlikte Türkiye’yiz”
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesine ilişkin çok özel değerlendirmeler yaptığı görüşmede TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanvekili olarak yer alan AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin’le konuştuk.
TBMM Milli Savunma Komisyonu olarak yaptıkları ziyaretin amacını şöyle açıkladı:
“Çok verimli bir görüşme oldu. Biz de Sayın Genelkurmay Başkanımıza ‘Hep birlikteyiz, çünkü hep birlikte Türkiye’yiz’ mesajı verdik.”
Bu arada…
Şahin’in de aralarında bulunduğu Milli Savunma Komisyonu üyeleri ayrıca Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz’i de ziyaret ettiler.
İdamının 55. yılında Demokrasi Şehidi Menderes’e özel anma
Bu ülke darbelerden çok çekti. Daha 1 ay önce 15 Temmuz kalkışmasında halkın üzerine açılan ateşle şehit olanları acılarını yaşadık. Geçmişte Başbakan ve Bakanları darbelerde şehit verdik.
İşte…
Unutamadığımız acının yıldönümü geliyor. 17 Eylül, Başbakan Adnan Menderes’in idamının 55. yıldönümü. Bu yıldönümü, 15 Temmuz’un hemen arkasından gelince daha da anlam kazandı.
Nitekim…
Protokol katılımlı törenler yanında Demokrasi Şehidi Adnan Menderes’in İstanbul Topkapı’daki kabri başında ilk kez bu yıl halk da olacak.
Üstelik…
Bu özel töreni merkezi Bursa’da bulunan Kent Kültürü Derneği düzenliyor. Törene Bursa’da kurulan 15 Temmuz Demokrasi Derneği de katılım sağlayacak.
Depremi unutmayalım, kentsel dönüşümde hata yapmayalım
Üzerinden tam 17 yıl geçti… 19 Ağustos 1999’da Bursa’nın burnunun dibindeki İzmit Körfezi merkezli olarak büyük bir deprem yaşadık. Bursa’da da hasara yol açan depremin izleri silindi belki, ama acısı unutulmadı.
Aslında…
Unutmamak da gerekiyor. Çünkü, dünyanın en önemli fay hatlarının geçtiği ülkemizde, yaşadığımız kent de bu hatlar üzerinde yer alıyor.
O bakımdan…
Deprem felaketlerinin gerçekleri doğrultusunda, her an depreme hazır olmamız ve deprem güvenliği bilinciyle hareket etmemiz gerekiyor.
İşte…
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi bu bilinç ve sorumlulukla harekete geçti. 1999’daki felaketten sonra yapılanları ve yapılamayanları ele alan, yapılması gerekenler noktasında da yol gösterici olmayı amaçlayan önemli bir panel düzenledi.
Panelin iki ayağı var.
İlkinde, deprem ve önlemleri ele alınacak. İkincisindeyse, güvenli yapılar için fırsat özelliği taşıyan kentsel dönüşüm masaya yatırılacak.
Yarın saat 17.30’dan itibaren BAOB Yerleşkesi’nde başlayacak etkinlikler kapsamındaki panelin konuşmacıları arasında İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Albayrak, Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün, Bursa Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsa Yüksel, Şehir Plancıları Odası Başkanı Füsun Uyanık, Mimarlar Odası Başkanı Can Şimşek, Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Engin Er gibi konularının uzmanları yer alıyor.
Bu önemli panelin moderatörlüğünü de biz yapacağız.