Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Göçten yerel yönetime ödev çıktı: Çok kültürlü şehirler!

Suriye’de iç savaşla birlikte başlayan bir süreç var. Koca bir ulus, can güvenliği kaygısıyla vatanını terk etti ve daha iyi bir yaşam için yollara döküldü.

Kuşku yok ki…

En büyük göç dalgasını Türkiye göğüsledi. Rakamları bu sütunlarda dün de verdik. Türkiye’de 3 milyon civarı Suriyeli göçmen yaşıyor. Bursa’da yaşayan Suriyeli sayısı da 120 bini aştı.

Türkiye kadar değil, ama Avrupa’nın neredeyse belli başlı tüm kentlerinde de Suriyeliler var. Örneğin bayram öncesi gittiğimiz Üsküp’te turistlerin en çok ilgi gösterdiği meydanda hatırı sayılır sayıda Suriyeli dilenci karşımıza çıktı.

İşte…

Avrupa’yı da içine alan bu tarihin son dönemdeki en büyük göç dalgası yerel yönetimler için de yeni bir anlayış zorunluluğunu ortaya çıkardı.

Bu amaçla…

Avrupa Konseyi’nde Kültürlerarası Şehirler Projesi geliştirildi. Proje, göç dalgası sonrası çok kültürlü hale gelen kentlerde yerel yönetimlerin topluma ve beklentilerine adaptasyonunu hedefliyor.

Proje…

Avrupa Konseyi oturumunda göçü anlatmak üzere Fransa’nın Strasbourg kentine giden Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın ilgisini çekti.

Üstelik…

Yeni durum nedeniyle zorunluluktan doğan projeye Avrupa’nın belli başlı kentlerinin üye olup katıldıklarını, Türkiye’den henüz hiçbir belediyenin üye olmadığını öğrendi.

Bunun üzerine…

Projenin Türkiye’deki ilk üyesinin Osmangazi Belediyesi olması için hemen başvuru yapan Dündar’ın girişimi olumlu sonuçlandı.

Aslında…

Bursa ve Osmangazi çok kültürlü kent tanımına çok uygun. Çünkü, Anadolu ile birlikte Balkanlar ve Kafkaslar’ın her köşesinden değişik dönemlerdeki göçlerle gelip yaşayanları barındırıyor.

O bakımdan…

Yeni göç dalgasına en çabuk uyum sağlayabilecek toplumsal alışkanlığı var.

Nitekim…

Avrupa Konseyi’nin 3 temsilcisi önümüzdeki hafta üyelik imza töreni için Bursa’ya geliyor.

Temsilciler, Osmangazi Belediyesi ile üyelik sözleşmesini imzaladıktan sonra Bursa’daki bazı sivil toplum örgütleri ve kanaat önderleriyle de görüşecekler.

Böylece…

Bursa’yı tercih eden Suriyeli nüfusun en çok yaşadığı ilçelerden Osmangazi Belediyesi de farklı bir misyon üstlenirken Türkiye’de öncü olacak.

 

Türk mahalleleri neden yoksul ve geri kalmış?

 

Balkan kentlerinin kaderi olan manzara Üsküp’te de aynen geçerli. Hıristiyan kesimi gelişirken, Türkler yoksul ve geri kalmış mahallelerde yaşıyorlar.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin bu tabloya yorumu şu:

Haksızlık ve adaletsizlik… Kentte yaşayanların oranına göre gelirin dağıtılması gerekirken kendi bölgelerine daha ayrı hizmet götürüyorlar.”

Şunu da ekledi:

Meydan düzenlemesi yaparken İslam eserlerini yok ediyorlar. Örneğin Üsküp’te Tito döneminde meydan açılırken Burmalı Cami yıkıldı.”

 

Heyelanla göçen yol ve plaja Karayolları’ndan yeşil duvar!

 

Yılbaşından hemen sonraydı… Burgaz’dan çıkıp Kurşunlu’ya doğru giden sahil yolunun, Beyaz Kayalar mevkiinde heyelan yaşandı. Bu noktadaki toprak kaymasının görünen nedeni aşırı yağışlar olsa da, yapımı devam eden sahil yolu şantiyesine çalışan ağır tonajlı kamyonlar da etkiliydi.

Üstelik…

Kayan topraklar Burgaz’daki en gözde halk plajlarından biri olan Beyaz Kayalar plajına indi.

Aslında…

Aynı noktada 4 yıl önce de heyelan yaşanmış ve yoldan inen toprak, tam altındaki çay bahçesini tamamen kaplamıştı.

Son heyelan yılbaşı sonrası yaşandığı halde uzunca süre buraya el sürülmedi. 2 ay önceyse toprak inen yaya yolu üstüne asılan heyelan uyarı levhasıyla yolun yaya geçişlerine kapatıldığı duyuruldu.

İşte…

Yoldaki heyelan sorununu Karayolları tamamen giderdi. 4 yıl arayla iki kez toprak kayması yaşanan yere büyük bir beton duvar ördü ve toprağı sağlamlaştırdı. Dev duvarın plaja bakan yüzeyi de suni çimle kaplandı.

Şimdi…

Burgaz’ın Beyaz Kayalar halk plajına gidenler arazideki doğal yeşillik olmasa bile, dev duvardaki suni çimin yeşiliyle karşılaşıyorlar ki, fena da olmadı.

Çalışma sırasında bozulan yaya yolunun parke döşemesini ise Büyükşehir Belediyesi yapacak.

 

MHP’de yeniden imza toplanıyor, Bursa’da hedef 41 delege

 

​Görünen o ki… MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sertleşip disiplin açıklamasına karşın MHP’de başlayan değişim yanlısı muhalif hareket kolay duracağa benzemiyor.

Nitekim…

19 Haziran kurultayı yargıya takılan, 10 Temmuz kurultayını da tedbir kararı nedeniyle yapamayan muhalifler, yeniden harekete geçip imza toplamaya başladılar.

Bu kez…

Önceki sürecin aksine, 4 aday ortak imza topluyorlar. İlk imzalar da dün atıldı, süreç de bugün bitecek ve süreç hızlı tamamlanacak.

İlk gün…

Yani dün 27 kurultay delegesi imza verdi. Bugün 14 delegenin daha imza vermesi ve toplamda 41 delegeye ulaşılması bekleniyor.

47 seçilmiş delegesi olan Bursa’da, daha önce 38 imza toplanmıştı. Bu rakam, kurultay isteyen delege sayısının artacağını gösteriyor.

Yine…

İlk süreçle ilgili olarak İl Başkanlığı ile birlikte Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer ilçeleri görevden alınmış, 10 ilçe de bu görevden almaya tepki olarak istifa etmişlerdi.

 

Kocayayla Türkmen Şöleni’ne hazırlık

 

MHP’de bir yandan da İl Başkanlığı eski bir geleneği yeniden canlandırıp teşkilatı bir araya getirmek üzere harekete geçti.

2002 yılında Devlet Bahçeli’nin MHP’nin koalisyon ortağı olduğu süreçte hodri meydan diyerek “3 Kasım’da erken seçim” ilan ettiği Kocayayla’da, bu tarihten sonra yalnızca 2011 yılında Tevfik Topçu’nun il başkanlığı döneminde Türkmen Şöleni yapıldı.

Yüksel Yılmaz’ın görevden alınmasıyla yeniden il başkanı olan Topçu, 6-7 Ağustos’ta yapılacak Kocayayla Türkmen Şenliği için hazırlıkları yoğun bir şekilde sürdürüyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X