Pazar günü… Kentin dört bir yanından dostlar aradılar, mesajlar gönderdiler. Hepsinde de kentin her noktasında trafiğin kilitlendiği iletiliyordu.
Anladığımız şu:
Çok soğuk geçen kış günlerinin ardından güneş yüzünü gösterince insanların içi ısındı. Doğadan yararlanmak, gezmek için yollara çıkıldı.
İstanbul Caddesi, İzmir Yolu, Mudanya Yolu’nun, hatta Ankara Yolu’nda trafiğin durması, Acemler ve Yakın Çevre Yolu’nun kilitlenmesi bu yüzden.
Nitekim…
Kent merkezine en yakın deniz kıyısı olarak Mudanya ve Burgaz’a pazar günü girebilmek de, çıkabilmek de sorundu. Sahiller yaz günü yoğunluğu yaşadı.
Öyle ki…
Sosyal medyada “Korupark-Geçit arası 2 kilometre, 1 saat” yazan meslektaşlarımızı gördük.
Pazar günü yaşanan trafik sıkışıklığını anlamak mümkün. Olağanüstü ilgiye dayalı nedeni var.
Ne var ki…
Ekim ve kasım aylarında çok sıkışan, sonra önlemlerle rahatladığı gözlenen Bursa trafiği son 1 haftadır sabah-akşam yine yol vermiyor.
Anormal bir durum var ortada.
Dün sabah Burgaz’dan saat 08.15’te çıktık, 08.35’te Esentepe’deki bat-çıkta kaldık. Oradan Mudanya Köprülü Kavşağı’na geldiğimizde saat 09.30’du.
Yani…
Esentepe’den Mudanya Kavşağı’na tam 55 dakikada ulaşabildik. O saatte işe gidenlerin yetişebildiklerini sanmıyoruz. Çünkü Bursa’da yaşayan hiç kimse, olağanüstü bir durum yoksa, kaza olmamışsa, o bölgedeki yolun 55 dakikada süreceğini öngöremez.
Ne var ki…
Kaza olmamasına, olağanüstü bir şey yaşanmamasına karşın, Esenptepe-Mudanya Kavşağı arasını 55 dakikada aştık. Oradan Merinos’a ise sadece 10 dakikada geldik.
Yanı sıra…
Bir süredir Organize Sanayi Bölgesi yanından Ata Bulvarı’na girişteki ilk trafik ışıklarında da anormal bir yoğunluk yaşanıyor.
Konuştuğumuz herkes de son 1 haftadır yaşanan trafik yoğunluğuna anlam veremiyor. Sanki gizli bir el gizli bir düğmeye basıyor ve trafik kilitleniyor.
Böyle bir trafik içinde yol bulamayan Bursalılar da boğuluyor.
Trafik polisinden Büyükşehir’e mesaj gibi uygulama
Trafik sıkıştığında, trafik polisinin yardımcı olmadığı eleştirisi yapıyoruz. Uzun bir aranın ardından, dün sabah Mudanya Kavşağı’ndan Timsah Arena önüne inişte trafik polisi gördük.
Hem de…
Birden fazla ekip vardı. Motosikletli ekipler de Acemler Köprülü Kavşağı altındaydı.
Fakat…
Trafik polisleri İzmir Yolu’nu akışkan hale getirmek için Mudanya Kavşağı’ndan gelen araçları tek şeride sıkıştıracak şekilde yolu dubalarla sıkıştırmışlardı.
Böylece…
İzmir Yolu’nda akışkanlık sağlandı, ama Mudanya’dan geliş felaket tıkandı.
Öyle ki…
Bu uygulamayla Büyükşehir Belediyesi’ne trafik polisinin, “Kavşaktan ana yola bağlantıyı bir an önce iki şeride çıkarın” mesajı verdiği izlenimi edindik.
İzmir Yolu’nda Gül Kavşağı sabah-akşam aşılamıyor
Bursa’da trafik sıkışıklığının en fazla ve sürekli olduğu noktaların başında İzmir Yolu’ndaki Gül Kavşağı geliyor.
Beşevler Küçük Sanayi Sitesi önüne yapılan kavşak, sabahları da, akşamları da trafiğe geçit vermiyor, sürücülere saç-baş yolduruyor, gidecekleri yere yetişmelerini de engelliyor.
İşin ilginç yanı…
Her iki yönde de Gül Kavşağı aşıldıktan sonra hiçbir sorun kalmıyor, trafik akıp gidiyor.
Çünkü…
Bu kavşağın yapımında mühendislik hatası var. 3 şerit gelen yol kavşak girişinde 2 şeride düşüyor, çıkarken yine 3 şerit oluyor. Ayrıca dönüşler de kavşaktaki akışkanlığı etkiliyor.
Üstelik…
Bu sorun yeni keşfedilmiş bir sorun değil. Gül Kavşağı yapıldığından beri yaşanıyor. Her geçen yıl artan araç trafiğiyle birlikte daha da bunaltıcı hale geldi.
Örneğin…
Sabahları Uludağ Üniversitesi’ne yetişebilmek büyük sorun oluyor. En çok da Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki doktorlar ve hemşireler etkileniyor. Bu noktayı ambulanslar da aşamadığı için hastalar sıkıntıya giriyorlar.
Yol uzmanlarına sorduğumuzda, “Çözülemeyecek bir sorun değil” diyorlar.
Basın İlan Kurumu’ndan gazeteci yetiştirme eğitimi
Bugüne kadar… Kurumsal anlamda pek öne çıkmadı, ama Anadolu’daki yerel gazeteler için Basın İlan Kurumu’nun çok önemli ve çok özel bir yeri var.
Kurum…
Kurulduğu günden beri resmi ilanların dağıtımını yapıyor olmanın yanında, şimdilerde yeni bir misyon üstlendi ve Anadolu’daki yerel gazetelerin en önemli sorunu olan yetişmiş gazeteci için de kaynak haline geldi.
Bu da bir programa bağlı…
İlki İstanbul’da yapılan Yeni Nesil Gazetecilik Eğitimi’nin ikincisi dün Bursa’da başladı.
Program…
Çeşitli illerdeki üniversitelerin İletişim Fakülteleri başta olmak üzere, değişik fakültelerinden mezun 40 gencin gazeteci olarak yetişmelerini sağlamak üzere bilgi ve deneyim paylaşımı hedefliyor.
Bursa’daki programa katılan 40 gencin de, başvuran 160 genç arasından seçildiğini vurgulamakta yarar var.
Nitekim…
Eğitimin açılışında konuşan ve projenin yürütücüsü olan Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Canbey açılıştaki konuşması ve sohbetimiz sırasında yerel gazetelere bir de müjde verdi:
“Buradan mezun olacaklar İstanbul Üniversitesi’nden sertifika alacakları gibi, gazeteler çalıştırmak istediklerinde genç arkadaşlarımızın maaşlarını ve SGK primlerini Basın İlan Kurumu olarak biz üstleneceğiz.”
Yani…
Yeni nesil gazetecilere iş sunmanın yanında, sıkıntılar içinde yayın yapan Anadolu gazetelerine de can suyu gibi bir proje.
Genç gazetecilerin umut veren bakışları
Basın İlan Kurumu Bursa Şube Müdürü Osman Başeğmez arayıp “Üniversite mezunu gençler için Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim Semineri düzenledik, sizden de ders bekliyoruz” dediğinde heyecanlandık.
Çıraklıktan yetişen bir gazeteci olarak, üniversite mezunu gençlere 40 yıllık deneyim ve gözlemlerimizi paylaşmak için Merinos’a koşarak gittik.
Yarınlarda gazeteci olarak topluma haber ulaştıracak gençlerin gözündeki istek umut vericiydi. İlk dersin bize kısmet olmasından da mutluluk duyduk.
Böylesine sosyal sorumluluk üstlenen Basın İlan Kurumu’nu kutluyoruz.