15 Temmuz gecesi atlatılan badire sonrası, darbeci Silahlı Kuvvetler mensuplarının yanı sıra devlette büyük arınma operasyonu başladı.
Bakanlıklarda ve illerde geniş kapsamlı operasyonlar yapılıyor. Bursa’da önceki gün başlayan operasyonlarda gözaltına alınanların sayısı 100’e yaklaştı.
Eski Vali Şahabettin Harput ile eski Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya ve eski Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar’la birlikte, paralel yapıyla ilgili dernek ve kuruluşların finansmanı nedeniyle çok sayıda işadamı-sanayici gözaltına alındı.
Tam da bu noktada…
İki gündür gelen telefon ve mesajlarda gözaltı gerekçeleri soruluyor. Çünkü, sürecin ihbarlarla cadı avına dönüştürülmek istendiği kaygıları var.
Gerçi…
İhbar her zaman çalışan bir mekanizma, fakat ayrıntılı bir hazırlık yapıldığı da görülüyor. Hatta, konuştuğumuz yetkililer 16 kritik kriter sözü ediyorlar.
İşte…
Soruşturmalarda dikkate alındığı söylenen 16 kritik kriter:
Bir…
Bank Asya ve örgütün diğer şirketlerinin işlemleri taranıyor.
İki…
Yapılan taramalarda para faaliyeti içinde olanlar ile örgütün finans kaynaklarına katkı sağlayanlar ayrı ayrı belirleniyor.
Üç…
Yöneticileri PDY yani paralel devlet yapılanması içinde yer alan Aktif-Sen üyesi olarak açık tercih kullanan öğretmenler.
Dört…
Aralarında özel şifreli yazışma programı kullananlar.
Beş…
Bu örgütle organik bağlantılı ve ilişkili olan kişiler.
Altı…
Kapsamlı sosyal medya taramasından çıkan sonuçlar.
Yedi…
Bulundukları görev yerinde 17/25 süreci öncesinde örgüt güçlüyken ve deşifre olmamışken PDY yararına çalışanlar.
Sekiz…
Belli dönemlerde kritik görevlere inisiyatifle getirilenler.
Dokuz…
Düzenli olarak örgütün STÖ adı altındaki toplantılarına katılanlar.
On…
MİT ya da Emniyet’in yaptığı araştırmaların sonuçlarına göre çıkarılan risk tablosu kapsamında yer alanlar.
On bir…
Hayatın olağan akışına uymayan şekilde terfi eden ya da özel görevlere getirilenler.
On iki…
17/25 Aralık sürecinde örgüte bağlılığını koruyup keskin şekilde faaliyetlerine katılanlar.
On üç…
FETÖ üyesi şirketlerin normal olmayan işlemlerini yapanlar.
On dört…
Onları koruyup kollayanlar.
On beş…
Vergi denetimlerinde yasadışı faaliyetler ve örgüte himmet adı altında para aktarılmasını sağlayanlar.
On altı…
Yargıya, Emniyet’e ve Maliye’ye özel olarak sızma girişiminde bulunanlar.
OHAL’den 3 kategoride operasyon
Devlet içindeki paralel yapı ya da 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kabul edilen adıyla FETÖ‘nün kamudan tasfiyesi için siyasi otorite kesin kararlı.
Bu kapsamda…
Merkezi tek bir noktadan işlem yapılması yerine, Olağanüstü Hal kapsamı içinde kanun hükmünde kararnameler yoluyla bakanlıklarda tespit edilen FETÖ’cülerin temizlenmesi hedefleniyor.
Hatta…
Yine OHAL kapsamında FETÖ/PDY mensupları için soruşturmaların üç ayrı kategoride yapılması hedeflendi. Bu kategoriler de az riskli, riskli, çok riskli olarak belirlendi.
Bakanlıklardaki FETÖ’cü temizliği çok hızlı başladı
Anlaşılan o ki… 17-25 Aralık 2013’te paralel yapı tarafından özellikle dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümete yönelik hamle sonrası devlet tehlikeyi görmüş.
O tarihte verilen devlet içindeki paralel yapının tasfiyesi kararı adım adım bugüne kadar geldi. Süreç, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası operasyonlarla kendiliğinden hızlandı.
Gerçi…
Operasyonlar başladığında “Bir gecede bu listeler nasıl hazırlandı?” soruları gündeme geldi, fakat başta da söylediğimiz gibi, 17-25 Aralık 2013 sonrası başlayan genel bir tarama söz konusu.
Ortaya çıkan listeler de bu çalışmanın ürünü. O bakımdan, bakanlıkların tümünde yoğun şekilde parelelci ya da diğer adıyla FETÖ’cü temizliği var.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da bu tasfiyeyi hızlı ve etkin yapanlar arasında bulunuyor.
Nitekim…
FETÖ/PDY mensubu oldukları gerekçesiyle hakkında işlem yapılıp sözleşmesi feshedilen, açığa alınan ya da memuriyetten atılanların sayısı 1.379’a ulaştı.
Bu rakam Bursa’da Bakanlığa bağlı tüm kurumlarda toplam 50’ye yaklaştı.
Tasfiye edilenler arasında, eski Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli, eski TAGEM Genel Müdürü Masum Burak, TKDK Başkanı Kerem Akgündüz, eski Destek Hizmetleri Başkanı Hüseyin Top, eski TAGM Genel Müdür yardımcıları Mehmet Şahin ve Ahmet Yüceer ile eski Daire Başkanı Muhammet Demirtaş da bulunuyor.
Ayrıca…
Batman İl Müdürü Ömer Tercan ve Niğde İl Müdürü Murat Türkmen ile Bakanlık müşavirleri Ömer Altıntaş ve İsa Özkan da görevlerinden uzaklaştırıldılar.
Lütfi Hoca’yı radar çarptı: 10 dakika içinde 5 ceza
Bursa’daki din adamları camiası arasında en sosyal olanlardan biridir Lütfi Taşçı Hoca. Her ortama girer, kendini sevdirir. Memleketinin Erzurum olmasıyla övünür, ama önce yaşadığı yer Bursa’yı tercih eder ve herkesten daha fazla Bursasporlu bilinir.
Fırsat buldukça da memleketi Erzurum’daki ailesini ziyarete gider.
Nitekim…
Geride kalan Ramazan Bayramı’nda bizleri Erzurum’dan arayıp bayramımızı kutladı. Sonra da döndü.
Fakat…
Döndükten sonra Ordu’dan gelen trafik cezası tebligat zarfları ile feleği şaştı. Çünkü, Ordu’daki radar sistemi bizim Lütfi Hoca’nın bayramını kutladı.
Hem de…
10 dakika içinde 5 trafik cezasıyla. Üstelik, cezalardan 4’ünün birer dakika arayla, yani 4 dakika içinde kesildiği tebligatlardan anlaşılıyor. Yol boyunca 2 trafik cezası daha gelince, Lütfi Taşçı’nın bayramda aracıyla Erzurum’a gidiş gelişindeki cezalar toplam 7’yi buldu.
Bunun parasal karşılığıysa 2 bin 500 lira.
“Bayramda Erzurum’a giderken Karadeniz Sahil Yolu’nu kullanayım dedim, kullanmaz olaydım” diyen Lütfi Hoca, bu yolu kullanacakları uyardı:
“Meğer Ordu’da yalnızca ceza kesme amaçlı özel radar sistemi kurmuşlar. Araca hem yaklaşırken hem geçtikten sonra ceza yazılıyor. Bu yolu kullanacaklar aman dikkatli olsunlar.”