Son dönemde Bursa’yı ilgilendiren 2 büyük ulaşım yatırımı var. İstanbul’dan başlayıp Bursa’yı geçerek İzmir’e ulaşacak olan otoyol bu projelerden ilki. Fakat…
Bursa’dan geçtiği için ilgilendirmekle birlikte, doğrudan Bursa hedefli bir yatırım değil.
Oysa…
2012’de temeli atılan hızlı tren projesi Bursa’yı hedeflediği için doğrudan ilgilendiriyor.
Ne var ki…
Hızlı tren projesi iki aşamada da ciddi sorunlarla karşılaştı. Örneğin, temeli atılan Bursa-Yenişehir etabında 400 milyon liraya yakın bir para tünel inşaatlarında bittiği için projeye devam edilemedi.
Yanı sıra…
Yenişehir’den sonrasının güzergahı belirlenemediği için proje aşamasına bile gelinemedi.
İşte…
Bu projeyle ilgili son süreçte atılan sürpriz adımlar var. O adımı, 4 Mayıs 2016 günü AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin’in açıklamalarıyla bu sütunlardan duyurduk.
TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın ile görüşen Şahin o gün şunu söylemişti:
“Bir türlü proje aşamasına gelemeyen Yenişehir-Bilecik hattı için karar verildi. Bursa hattı Osmaneli’ne bağlanacak. Proje ihalesi de bu karara göre yapıldı ve süreç başladı.”
Ayrıca…
Proje ihalesi süresinin 540 gün olduğunu, ancak projenin 240 günde bitirilmesinin istendiğini de eklemişti.
Sonrasında…
15 Temmuz darbe girişimiyle gündem değişti ve ilgi başka konulara kaydı. Gündem değişti, ama Olay okurları hızlı tren projesini unutmadılar, elektronik postalarla sürekli sordular. Biz de soruları dün Şahin’e ilettik.
Hızlı trenin iki aşaması ile ilgili ayrı ayrı bilgi verdi:
Bir…
“Yarım kalan Bursa-Yenişehir etabı için 2 ay içinde ikmal ihalesine çıkılıyor. İhalenin sonuçlanıp kesinleşmesiyle ilgili hukuki süreçlerden sonra sanıyorum önümüzdeki yaz başında inşaat yeniden başlar.”
İki…
“TCDD Genel Müdürü Sayın İsa Apaydın’la konuştum. Yenişehir-Osmaneli projesini hazırlayan ekibe yılsonuna kadar bitirmeleri talimatı verdiğini söyledi. Şu anda güzergahta sondajlar yapılıyor.”
Şunu söyledi:
“Yıl sonuna kadar proje tamamlandıktan sonra Yenişehir-Osmaneli etabı için maliyet hesabı yapılıp, hemen ihaleye çıkılacak.”
Şunu da sorduk:
Bursalılar hızlı trenle ne zaman yolculuk yapabilirler?
Şu cevabı verdi:
“Çok bekleyeceğimizi sanmıyorum. 2020’ye kadar hızlı trenle yolculuk yapabileceğimizi düşünüyorum.”
Ulaştırma için en özel proje!
Hem Bursa-Yenişehir etabındaki tadilatın, hem de Yenişehir-Osmaneli etabındaki projenin 2017 yılında başlayacağını söyleyen AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin umutlu.
Söylediği şu:
“Bilindiği gibi, Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım Bey Ulaştırma kökenli. Gerek Sayın Başbakanımız, gerek Ulaştırma Bakanımız Sayın Ahmet Arslan Bey projenin Bursa için önemini çok iyi biliyorlar.”
Ardından…
“İkisinin de Bursa’nın hızlı tren projesini çok yakından takip ettiklerini biliyorum” dedi ve ekledi:
“TCDD Genel Müdürü Sayın İsa Apaydın da projenin hızlanması için sürekli talimat veriyor.”
Kırat’ı yeniden şaha kaldırma projesi: Hedef, gençler
Kongre 30 Temmuz’da yapıldı. Yani, daha 1 ay bile olmadı, ama İl Başkanı seçilen Ali Biliz hızlı bir başlangıç yaptı.
Üstelik…
Hem parti içinde, hem de dışa dönük siyasette hızlı bir başlangıç yaptı.
Gerçi…
Bir önceki İl Başkanı olan Mehmet Hamaloğlu gibi o da DP Gemlik İlçe Başkanlığı’ndan geliyor, ama Ali Biliz’in siyasette farklı bir geçmişi var.
Çünkü…
DYP’nin iktidar olduğu yıllarda Gençlik Kolları Genel İdare Kurulu Üyesi olarak Ankara’da siyaset yaptı. O bakımdan hem enerjisi yüksek, hem siyasette hedefi belirleyip yürümenin yöntemini biliyor.
Nitekim…
İl Teşkilat Başkanı Mümin Tenekeci ve Nilüfer İlçe Başkanı Mehmet Akgün’le birlikte ziyaretimize geldiğinde, partinin yeniden yapılanması konusundaki kararlılığını ortaya koydu.
dedi ki:
“Geçmişte partimize hizmet eden birçok büyüğümüz artık DP’de değil. Kimi başka partilerde, kimi siyasetle ilgilenmiyor. O nedenle yuvaya dönmeleri çağrımız sonuç vermedi.”
Şunu açıkladı:
“Biz de önümüze bakacağız. Geleceğe yönelik projeler yapıyoruz. Bundan sonra önceliğimiz gençlerimiz olacak. Gençlerimize DP kapılarını da, siyasette önlerini da açıyoruz.”
Bir de iddia ortaya koydu:
“İktidarıyla muhalefetiyle mevcut partilerin durumları ortada. Türkiye’nin Kırat’a ihtiyacı var. Biz de gençlerimizle iddialı geliyoruz. Yapılacak ilk seçimde de iktidar olacağız.”
Biliz: Darbenin siyasi ayağı yok mu?
DP İl Başkanı Ali Biliz, ziyareti sırasında gündemi de değerlendirdi. Söze, “Kongreden çıkar çıkmaz AKP’yi ziyaret ettim, Şehreküstü’nde demokrasi mitingine katıldım” diye başladı ve şunu söyledi:
“Çünkü darbelerden en çok zarar gören parti biziz. Fakat bu darbe girişimiyle ilgili herkes gözaltına alınıp tutuklanırken siyasi ayağıyla ilgili henüz hiçbir işleme rastlamadım.”
Sorduğu şu:
“Bu darbenin siyasi ayağı yok mu? Varsa, ne zaman ortaya çıkacak?”
15 Temmuz’dan beri akıllarda kalan küçük bir soru!
Ankara ve İstanbul’daki askeri birliklerde bulunan zırhlı araçların nakillerini izlerken, 15 Temmuz’dan beri aklımıza takılan soruyu yeniden anımsadık.
Soru şu:
O gece Ankara ve İstanbul’da tankların çıktıkları kışlalardan hedef yerlere gelebilmeleri en az 1 saatlik yolculuk gerektiriyor.
Cuma akşamı yolların yoğun olduğu saatlerde, tankların caddelerden geçip gitmesi başta trafik polisleri hiçbir polisin de mi dikkatini çekmedi?