16 Nisan bir seçim değil elbette, ama önemli bir tercih kararı haline geldi. Çünkü, Türkiye’nin referandumunun içine Avrupa ülkeleri de dahil oldu.
Önce Almanya ile toplantı iptalleri nedeniyle kriz yaşandı. Hollanda’nın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’ya çirkin tavrı krizi bile aştı. Dün de İsveç ve Danimarka’dan benzer eğilimlerin haberleri geldi.
İşte…
Böyle bir ortamda Gökdere’nin yolunu tuttuğumuzda, dışarıdaki gelişmelerin iç siyasete nasıl yansıyacağını merak ediyorduk.
Gördük ki…
AK Parti’nin lokomotifliğini ve liderliğini üstlendiği evet cephesi için önceki gece yaşanan Hollanda krizi motivasyona dönüşmüş ve meydana da yansımış.
Bunu da…
Saat 16.00 olarak duyurulan mitinge Başbakan Binali Yıldırım’ın program sarkmaları nedeniyle saat 18.41’de başlamasına karşın toplananların dağılmamasından çıkardık.
Soğuk ve bulutlu bir havada, yağmurun her an yağma riskine karşın insanların 2 saat 41 dakika rötarı kabullenip beklemeleri dikkat çekici geldi bize.
Buna karşın…
Başbakan Yıldırım konuşmasında Hollanda krizine hiç değinmedi ve öğle saatlerinde Yalova’da yaptığı konuşmada konuyu bıraktı.
Miting sonrası Olay TV’de meslektaşımız Ramazan Düzgün bu noktaya dikkat çektiğinde, “Belki de tansiyonu düşürmek için Hollanda konusunu Bursa’da hiç açmadı” yorumunu yaptık.
Hollanda kriziyle ilgili tek uyarı ise meydana asılan “Hollanda’nın OHAL ilan etmesi için bir tane Türk kadını yetti” pankartı oldu.
Güncel konu yerine Başbakan Yıldırım 31 dakikalık konuşmasında anayasa değişikliği açıklamalarına ağırlık verdi.
Bunu yaparken de…
Referandumda hayır cephesi lokomotifliği ve liderliğini üstlenen CHP’ye tatlı-sert sataşmalarda bulundu, polemik ya da suçlama üslubundan uzak durdu.
Özellikle de…
Karşı cephenin tek Adam eleştirilerine karşılık “Tek yetkide toplandığı doğrudur” diye söze başlayıp, tek yetkilinin millet olduğunu söyledi.
AK Parti’nin “cadde” formülü
Bursa’nın miting meydanı Gökdere, fakat Ahmet Davutoğlu 2 yıl önce geldiğinde AK Parti meydandan doğru çıkan caddeyi tercih etmişti.
Dün de aynı formül uygulandı.
Meydancık girişine kurulan platformun önünde toplanan kalabalık, Osmangazi Belediyesi’nin Panorama Müzesi inşaatı alt ucuna kadar indi.
O bakımdan…
Bu miting için tek karşılaştırma Davutoğlu mitingi ile yapılabiliyor. Bu açıdan bakılırsa, Yıldırım mitingi Davuitoğlu mitinginden kalabalıktı.
Mahalle mahalle saydı, yatırımları sıraladı
Gerçi… Ezbere bildiği ve iyi tanıdığı içi değil, önündeki ekrandan okuyarak söylüyor, ama Başbakan Binali Yıldırım mahalle mahalle Bursa’yı sayınca toplanan kalabalığın çok hoşuna gitti. İlçeleri sıraladığında mutluluk arttı.
Ardından…
14 yıllık AK Parti iktidarında Bursa’ya yapılan yatırımları sıraladı, ama 2012’de temelini attığı hızlı tren konusuna hiç değinmedi.
Hızlı tren ve metro gelişmelerini Müezzinoğlu açıkladı
Başbakan Binali Yıldırım’ın Gökdere’deki ilk mitinginde, Bursa’nın Bakanı olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile birlikte İçişleri Bakanlığı görevinden ayrılan Bursa Milletvekili Efkan Ala yanındaydı. Ulaştırma Bakanı Ahmet Aslan ise konuktu.
Yıldırım bir de sürpriz yaptı ve Şanlıurfa Milletvekili olsa bile Bursa’nın siyasetçi kabul ettiğimiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’i kürsüye çıkardı.
Biri eski 3 Bakan’dan ilk olarak Ala kürsüye geldi ve anayasa değişikliğini siyasi otobana benzetti. Çelik her zamanki gibi heyecanlı ve yüksek perdeli konuşmasıyla meydanı coşturdu.
Başbakan’ın değinmediği hızlı tren müjdesi ise Müezzinoğlu’ndan geldi:
“Az önce yolda Ulaştırma Bakanımızdan öğrendim, hızlı trenle ilgili ihaleler mayıs ayına kadar bitirilecek. Bursa’nın metrosuna da hükümet olarak destek vereceğiz.”
Hollanda’yı protesto için gece Bursa’dan İstanbul’a akın
Kritik nokta galiba şu: Hollanda elbette kendi topraklarında egemenlik ve yapılacak toplantıya izin vermek ya da vermemek hakkı var.
Ne var ki…
Diplomatik temsilcilikler olan Büyükelçilikler ve Konsolosluklar bulundukları ülkenin değil, kendi ülkelerinin toprakları kabul ediliyor.
O bakımdan…
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya önceki gece Hollanda’da, Türkiye Cumhuriyeti toprağı kabul edilen Konsolosluk’ta Türk vatandaşlarıyla buluşmak istedi.
Hollanda hükümetinin engelleme kararı ve Bakan’a tavrı bu nedenle çok çirkin oldu.
Diplomatik pasaport taşıyan bir Bakan’ın yolunun kesilmesi, polis eşliğinde sınır dışı edilmesi, toplanan Türk vatandaşlarına sert polis müdahalesi Batı’nın Türkiye’ye bakışını gösteren en somut kanıt.
Dünyada benzeri görülmemiş bir diplomatik çirkinliğe imza atan Hollanda’ya duyulan tepki ise hareketli bir cumartesi gecesi yaşanmasını getirdi.
Ankara’daki Hollanda Büyükelçiliği ve İstanbul’daki Konsolosluğu önünde cumartesi gecesinden beri protesto gösterileri yapılıyor.
Öyle ki…
Cumartesi gecesi Hollanda’yı protesto için Bursa’dan İstanbul’a adeta akın yaşandığını, gidenlerden İbrahim Beşen’in sosyal medya paylaşımlarından gördük
Türkiye’deki referanduma Batı’nın bu denli müdahalesini anlayabilmek mümkün değil.
Karaburun: Hepimiz Fatma Betül Sayan’ız
Hollanda’da konsolusluğa 30 metre kala aracı durdurularak çirkin bir şekilde sınır dışı edilen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’ya destek verenler arasında, geçen hafta Bursa’daki organizasyonlarda birlikte olduğu AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun da vardı.
Karaburun sosyal medya hesaplarından birlikte Bursa’da çekilen fotoğrafı yayınlayıp “Hepimiz Fatma Betül Sayan’ız” yazdı.