Dünyanın herhangi bir yerinde halkıyla bu kadar bütünleşen ordu acaba var mıdır? Açıkça söylemek gerekirse, sanmıyoruz. Dualarla, hatta Anadolu’nun pek çok yerinde kınalarla askere uğurladığımız evlatlarımız ülkenin güvenliği ve bekası için sınırın ötesindeki Afrin’de terör örgütlerine karşı savaş veriyor.
İşte…
Dünyanın başka bir yerinde görülemeyecek görüntü de tam bu noktada yansıyor.
Zeytin Dalı Harekatı’nın başladığı, Mehmetçiğin sınır ötesine adım attığı ilk günden beri millet de seferberlik ilan etti. Camilerde, evlerde, işyerlerinde Kur’an’lar okunuyor, eller duaya açılıyor.
Kimileri…
Askerlik Şubeleri’ne “Ben de gitmek istiyorum” dilekçesi veriyor. Kimileri sınıra gidip Mehmetçiğe destek yürüyüşleri yapıyor. Kimileri, pişirdikleri yemekleri savaşan askerlere dağıtılması için sınıra götürüyor ya da yolluyor.
Kimileri de…
Gruplar halinde bir araya gelip Mehmetçikler için atkılar, battaniyeler, bereler örüyor, onları kolilere koyup Afrin dağlarına gönderiyor.
Kısacası…
Herkes, toplumun her kesimi elinden geldiğince destek amaçlı bir şeyler yapıyor, kahramanlara destek veriyor.
O desteklere…
İç saha-deplasman ayırmaksızın Bursaspor’un yanında olan ve kısa adıyla Ünitimsah olarak bilinen Üniversiteli Timsahlar da eklendi.
Onlar da…
Afrin’in dağlarında teröristlere karşı dünyanın en temiz savaşını yapan kahraman Mehmetçiğe moral için küçük bir armağan paketi yollamışlar.
İçine de…
Bursa’yı sembolize eden kestane şekeri ile Bursa’yı temsil eden Bursaspor atkıları koymuşlar. Yine Bursa’yı hatırlatan başka küçük hediyelerle birlikte paketi Afrin dağlarındaki kahramanlara yollamışlar.
Elbette…
Yurdun her köşesinden gönderilen armağanların o kahramanlar için ayrı önemi var ve gönderen herkese de duacı oluyorlar.
Anlaşılan o ki…
Ünitimsah’ın gönderdikleri biraz daha moral olmuş ve onlar da jest yapıp kestane şekerlerini birbirlerine ikram ederken fotoğraflar çektirmişler, o güç koşullarda Bursaspor atkılarıyla pozlar vermişler.
Onlar da artık Bursasporlu olmuşlar.
Kısacası…
Afrin’in dağlarında kahraman Timsahlar savaşıyor artık.
Trafiğe nefes aldıran projelerin mimarı Kentsel Dönüşüm’e gitti
Haberi… Meslektaşımız İhsan Aydın’ın Olay’daki yazısında okuyunca şaşırdık. Büyükşehir Belediyesi’nde, kısa adı UKOME olan Ulaştırma Koordinasyon Merkezi Müdürü Selahattin Dinç görevden alınmış.
Bugüne kadar hiç karşılaşmadık, ama 5 yıldır bu kentin trafik sorunlarına çözüm bulmak için çalışmalarını izliyoruz.
Örneğin…
Recep Altepe döneminde Carrefour önüne yapılan ve bu dönem tüm kente yaygınlaştırılan akıllı kavşak çözümünü onun geliştirdiğini biliyoruz. Acemler ve diğer viyadüklerden köprülü kavşaklara, Ova Çevre Yolu’ndan İzmir Yolu gelişindeki yol genişletmesine kadar pek çok pratik çözümde emeği var.
Görev değişiklikleri elbette Büyükşehir Belediye Başkanı’nın tasarrufuyla oluyor ve onun da kendine göre nedenleri var. O işleyiş bizi ilgilendirmez.
Yalnızca…
Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı’nda mimar olarak üretmeye devam edecek Selahattin Dinç’e de kent adına teşekkür etmek istedik.
Ambalaj sektörü ve matbaacıların isteği var: KDV yüzde 8 olsun
Zübeyde Demir iki dönemdir Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi’nin en faal isimlerinden. Aynı zamanda BTSO Meclisi başkanlık Divanı Üyesi olarak görev yapan Demir, ambalaj sektörü ve matbaacıları temsil ediyor.
Yeni dönem için de Meclis teklifleri gelmesine karşın bu dönem aday olmayı ve Meclis’e girmeyi düşünmüyor.
Sohbet ederken…
Önemsediği bir noktanın üzerinde durdu:
“BTSO ile ilgili katıldığım toplantıların tümünde ambalaj ve matbaacılık sektörüne uygulanan yüzde 18 KDV oranının çok yüksek olduğunu söyledim. Bu konu gerçekten önemli ve ciddi bir sorun.”
Şuna işaret etti:
“Gıda ve tekstil sektörlerinde KDV yüzde 18’den 8’e indi. Fakat onlara ürün veren ambalaj sektörü yüzde 18 KDV ödüyor. Sonuçta yüzde 8’e ürün satanlara yüzde 18’le ürün almak ağır geliyor.”
Sıkıntıyı da anımsattı:
“Öyle olunca piyasa kayıt dışına itiliyor. En başta devlet kaybediyor. Eğer KDV yüzde 8’e düşerse devlet de sektör de kazanır.”
Önerisi şu:
“Öncelikle üretimin desteklenmesi gerekiyor. Yalnızca satarak bir yere varamayız. Dünyayla rekabet edeceksek daha çok üretmeliyiz. Devlet sanayiciye destek vermeli, teşviklerden yararlandırmalı.”
Birbiriyle konuşan makineler ve sanayide dijitalleşme çalıştayda
Sanayide başlayan değişim robot kullanımını giderek yaygınlaştırıyor. Ne var ki, makinelerin akıllı olması yetmiyor, makinelerin birbirleriyle konuşmaları da gerekiyor.
İşte bu süreci yaşıyoruz.
Kısa adı MMG olan Mimar ve Mühendisler Grubu Bursa Şubesi Başkanı Rasim Serim, yönetiminden Alpaslan Şenocak ve Ziya Aydemir’le yaptığı ziyarette, 21 Mart Çarşamba günü Merinos’ta yapılacak sanayide dijitalleşme çalıştayı ile ilgili bilgi verdi.