Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Japon modeliyle depreme hazırlık: Kurtulmanın yolu hazırlıklı olmak

Köşe Yazısını Dinle

Bursa için bilinen tehlike… İstanbul’daki deprem bu tehlikeyi bir kez daha anımsattı. Simav’daki deprem silsilesi çemberin ortasında olduğumuzu gösterdi. Cumartesi de Mudanya depremi yürekleri titretti.

İşte…

Tehlikeye karşı, dirençli kenti ortaya çıkaracak dönüşüm istenen hızda olmasa da, kentin hazırlıklı olması için çalışmalar hızlandı.

Nitekim…

Büyükşehir Belediyesi’nin kısa adı JICA olan Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı’yla birlikte yürüttüğü Bursa Deprem Risk Azaltma ve Önleme Projesi kapsamında zemin araştırmaları hızlanırken, Kentsel Dirençlilik Planı devreye girdi.

Bunun için de…

 

Büyükşehir Belediyesi Deprem ve Zemin İnceleme Şube Müdürlüğü bir dizi toplantı gerçekleştirdi.

Örneğin…

Atık Yönetimi Şube Müdürlüğü’yle; olası deprem sonrası ortaya çıkacak inşaat ve afet atıklarının depolanma yerleri, atıkların sınıflandırılması, geri dönüştürülmesi, özel sektörle yapılabilecek işbirlikleri ele alındı.

Yanı sıra…

Tarihi Kültürel Miras Şube Müdürlüğü’yle kültürel mirasın korunmasına yönelik çalışma yapıldı. Engelli Hizmetleri Şube Müdürlüğü ile de engelliler, yaşlılar, çocuklar gibi kırılgan kesimlere destek planları görüşüldü.

Özellikle…

Özel gereksinimli bireylerin yakınlarının afet eğitimi planlaması, tatbikatların bu kesimlere yönelik de yapılması, bireysel tahliye planları ve deprem sonrası sosyal destek konuları görüşüldü.

Ana ilkeyi…

Büyükşehir Belediyesi Deprem ve Zemin İnceleme Şube Müdürü Duygu Yılmaz şöyle özetliyor:

“Depremlerden minimum hasarla kurtulabilmenin tek yolu, hazırlıklı olmaktan geçiyor.”

Değerlendirmesi de şu:

“Japonlar tarihte yaşadığı depremlerden ders çıkarıp, en kötü senaryolara göre şehirleri dirençli hale getirdiler.”

Bu anlayışın…

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey vizyonuyla deprem bilinci-planlama-hazırlık çizgisinde yaşama geçirilmesini önemsedik.

 

Sağlık için günde 10 bin adım

Dilimizden düşmez… Günlük yaşamda sık sık “Her şeyin başı sağlık” deriz, ama sağlıklı yaşam için üzerimize düşeni yapmaya üşeniriz.

İşte…

Yıldırım İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ferhat Ekinci bölgesinde sağlıklı yaşamı teşvik eden etkinliklere imza atıyor, okullarda öğrencileri bilinçlendirmeye yönelik yürüyüş ve etkinliklere önem veriyor.

Son olarak…

Büyükler için “Sağlık için günde 10 bin adım” kampanyası başlattı.

 

Hasan Öztürk TBMM’de Yapay Zeka panelinde moderatörlük yaptı

Günümüzde… Yapay zeka yaşamın her alanında hızla ilerliyor. Bu da, gelecekte yapay zekanın öneminin daha da artacağını gösteriyor.

TBMM’de…

Veriden Karara Ulusal Yapay Zeka Zirvesi kapsamında panel düzenlendi.

Paneldeki…

Yapay Zeka Ekosistemi oturumu moderatörlüğünü ise Bilgisayar Mühendisi olan CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk yaptı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürü Sadullah Uzun, Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin, Huawei Türkiye Ar-Ge Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı He Ming, Türkiye Yazılımcılar Federasyonu Başkanı Mustafa Çalış ile TUBİSAD ve YZTD Yönetim Kurulu Üyesi Yapay Zeka Girişimcisi Baruş Karakullukçu’nun konuşmacı oldukları oturumu yöneten Bursa Milletvekili Öztürk, çalışmaları tamamlanan TBMM Yapay Zeka Komisyonu’nun kalıcı hale gelmesini istedi.

 

Sur’a Kim Üfledi? Orkun Özeller kitabını imzaladı

Türkiye onu… İncirlik Üssü’nde görev yaparken, Amerikan Ordusu’nun verdiği madalyayı reddetmesiyle tanıdı.

Ailesi Bursa’da yaşayan, yerel seçimde İYİ Parti Osmangazi Adayı olan Emekli Albay Orkun Özeller çözüm süreci ve Diyarbakır Sur ilçesinde yaşananları Sur’a Kim Üfledi kitabında anlattı.

BKM’deki imza gününde İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu ile Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın da yalnız bırakmadı.

 

Orhangazi’nin tarihi ve kültürünü yansıtan mezar taşları yok oluyor!

Yaşadığımız bölge… Tarih ve kültürel miras zenginliklerini barındırıyor, ama önem ve değer veremediğimiz de bir gerçek.

Nitekim…

Orhangazili meslektaşımız Muharrem Değirmen, pek çok medeniyete ev sahipliği yapan, Osmanlı’nın da geçiş noktası Orhangazi’deki tarih ve kültürel zenginliğin göz ardı edilmesine üzülüyor.

Boş zamanlarında…

Mezar taşlarını inceleyen Değirmen, taşların ilgisizlik nedeniyle yok olma tehlikesine dikkat çekti.

Söylediği şu:

“Bu taşlar, sadece birer cenaze anıtı değil; toplumların yaşam biçimini, inançlarını ve sosyal statülerini de gözler önüne seriyor.”

Uyarısı da şu:

“Tarihi mezar taşlarının korunmasız bırakılması, Orhangazi’nin geçmişini kaybettirmekle kalmayacak, kültürel kimliğin kaybolmasına yol açacak.”

Özellikle de…

Osmanlı dönemi sembolü Hayat Ağacı motifli taşlara dikkat çekti.

 

Muradiye’de 2. Murad’ın Vasiyetnamesi heyecanı

Program… Vakıflar Haftası nedeniyle düzenledi. Sultan II. Murad Han’ın Vasiyeti adıyla düzenlenen etkinlikte, “Tevazunun Sultanı” olarak tanımlanan II. Murad’ın vasiyetnamesi ziyaretçilere açıldı.

Vakıflar Bölge Müdürü Haluk Yıldız, Prof. Dr. Hasan Basri Öcalan, BBP Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Alfatlı’nın katıldıkları törende, Muradiye Camii İmamı Lütfi Taşçı da Kur’an-ı Kerim okuyup duayı yaptı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X