Bursa’nın… Birbirinden özgün parkları var. Bu parklar belediye başkanlarının dönemlerine ilişkin bıraktıkları izler oldu.
Örneğin…
Reşat Oyal’ın 1955’te kente kazandırdığı Kültürpark yıllardır Bursa’nın hem buluşma, hem eğlenme, hem nefes alma yeri. 1989-1994 döneminde rahmetli Teoman Özal kente Hamitler Kültürparkı’nı kazandırdı. 1994-1999 dönemi Botanik Park ve Hayvanat Bahçesi ile Erdem Saker damga vurdu. 1999-2004 arası Erdoğan Bilenser de Ürünlü’nün anıt ağaçları altında mesire yeri kazandırdı. Mihraplı Parkı da Recep Altepe’nin kente armağanı oldu.
Elbette…
Millet Bahçesi adı altında yapılan ve devam eden projeler de bu kent için güzellikler sunuyorlar, hiçbirine itiraz etmek doğru değil.
Bu dönemse…
Bursa’nın tematik parklarına Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın kente armağanı olan ve Hamitler’den Güneştepe’ye uzanan, geniş alana hitap eden Macera Park eklendi.
Üstelik…
Bu bölgenin kaçak yapılaşma potansiyeli yüksekti. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar özel planlama yaptı, müteahhitleri çekip bölgenin planlı gelişimini sağladı.
Gelinen noktada…
Hamitler-Yunuseli-Güneştepe bölgesinde planlı ve modern bir kent yükseldi. 2010’dan bu yana 43 bin daireye oturma izni verilmesi de bunu gösteriyor.
İşte…
Böyle bir bölgeye şimdi de Macera Park değer katıyor. Üzerindeki incir ve zeytin ağaçlarının hiç kesilmediği 50 dönümlük alana kurulu parkın teması ise Bursa olarak kurgulanmış.
Tarihi Irgandı Köprüsü’nün minyatürünü Hacivat-Karagöz selamlıyor. Koza ören ipekböceğinden sevimli hayvan heykelleri ve Bursa konseptiyle oluşturulmuş hatıra fotoğrafı köşelerine kadar farklı bir park var.
Parkı…
Bursaspor eski başkanlarından Kadir Şankaya büyüğümüzle, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar rehberliğinde parkı gezerken, her köşesinden keyif aldık.
Bursa’nın en yeni parkına emeği geçenlerin eline sağlık.
Masal dünyası kahramanları burada canlanacak
Macera Park… Tümüyle Osmangazi Belediyesi mühendisleri projesi. Başkan Mustafa Dündar neler olması gerektiğini söylemiş, onlar da yapmış.
Parka…
İncir ve zeytin ağaçları yanındaki tünelden giriliyor. O tünelin kafesi yakında Yasemin ve Acem Borusu çiçekleriyle sarılacak. Saklı Bahçe bölümünde 34 türden 233 bin çiçek var.
Çocuklar için eğlence aletleri yanında, yakında masal kahramanları heykelleri ve evleri yapılacak.
Dağ yöresinde ikinci kadın kaymakam: Harmancık’ta Atasever dönemi
2019’da… Keles Kaymakamı olarak Kübra Teymur atandığında dağ yöresinin ilk kadın kaymakamı olmuştu.
Teymur geçen yıl Burdur Altınyayla Kaymakamı atanırken, Keles’te iz bırakan mülki amir oldu. 12 Ağustos’ta da Afyonkarahisar Vali Yardımcısı atandı.
Aynı kararnameyle…
Dağ yöresine ikinci kadın kaymakam geldi. Esra Atasever atandığı Harmancık Kaymakamvekilliği’ne ise Vali Yakup Canbolat’ı ziyaret ederek başladı.
Bu arada…
Harmancık’ın ilk kadın kaymakamı Atasever’i ilk ziyaret eden de Harmancık Belediye Başkanı Yılmaz Ataş oldu.
Genelde…
Genç kaymakamların görevlendirildiği dağ ilçeleri ileride ülke yönetiminde vali ya da bürokraside üst düzeyde görev alacakları da tanıma fırsatı sağlıyor.
Nitekim…
Yolu dağ yöresinden geçen bazı eski-yeni valiler ve bakanlar dostlarıyla ilişkilerini sürdürüyorlar.
Bursa’nın yatırımları bu kurulda konuşuluyor
Kendimizden biliyoruz… 1982-85 dönemi Vilayet Muhabirliği yaparken, yılda iki kez toplanan İl Koordinasyon Kurulu’nu sabırsızlıkla beklerdik.
Çünkü…
Kamu kurum ve kuruluşları yöneticileri, Vali başkanlığındaki toplantıda yatırımlarını anlatır, aksamalar da tartışılırdı.
Bursa Valiliği internet sitesinde, Vali Yakup Canbolat başkanlığında 2022-23 Akademik Yılı Koordinasyon Toplantısı yapıldığını görünce o yıllar canlandı.
Kent içi ulaşım aracı olması beklenen bisikleti yönetmelik pasifleştirdi mi?
Görüşlerini… Yol ve Ulaşım Uzmanı olarak önemseyip bu sütunlarda sık sık yer verdiğimiz İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl uzun zamandır bisikletli ulaşım öneriyor, bisiklet yollarının arttırılmasını savunuyor.
Yamaçlarda değil, ama düz bölgeler için bisiklet önemli ulaşım aracı.
Peki…
16 Mayıs’taki yönetmelik bisikletin ulaşım amaçlı kullanımını nasıl etkiledi? Bingöl şu cevabı verdi:
“Kask ve reflektif yelek kullanımının zorunlu olmasını uygun gören de var, bisikletin ulaşım aracı olarak pasifleşmesine yol açacağını düşünen de var. Yolların motorlu araç egemenliğine bırakıldığı görüşü çok yaygın.”
Düşüncesi şu:
“Bisikleti spor olarak görenler kendi koşullarına karar verebilirler. Fakat ulaşım aracı olarak geliştireceksek kent içi ulaşım yaya, bisiklet ve toplu ulaşım üzerine oturtulmalı.”
Geçit trafiğini toplu ulaşım araçları etkiliyor
Şehir Hastanesi Metrosu için Geçit’te beklenen kazı başladı. İki yönde de yol ikişer şerit halinde açık tutulurken, iş makineleri ortada limitte çalışma yapıyorlar.
Ancak…
Bursa’nın alışveriş alışkanlığının olduğu bu bölgedeki geçişte bir sorun var. O da, otobüs ve minibüs gibi toplu ulaşım araçlarının yolun ortasında yolcu alıp indirmeleri. Onlar durduğunda arkalarındaki trafik ne yazık ki uzuyor.