Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Kentlerin değişimi kişisel görüş değil, ortak akılla başarılı olur!

Çok farklı ve değişken bir kentte yaşıyoruz… Değişkenlik de Bursa`nın hızlı büyüme nedeniyle son 40 yılda kendini sürekli yenilemesinden kaynaklanıyor.
Daha doğrusu…
Nüfus yapısıyla birlikte kent yaşamı anlayışı ve beklentileri sürekli yenilenen bir Bursavar.
40 yıl önceki konutlar da, mahalle düzeni de yaşam anlayışı da farklıydı. 20 yıl öncebaşka bir Bursa vardı. Günümüzde ise daha başka bir Bursa ve yeni ihtiyaçlardan kaynaklanan daha farklı kent yaşamı beklentisi var.
Aslında…
Zaten büyümeye dayalı gelişme nedeniyle kendini sürekli yenileyen bir kentte yaşıyorduk, 23 Ekim 2011`de Van Depremi sonrası gündemimize daha sağlam bir kent için kentsel dönüşüm girdi.
Bir bakıma…
Kendiliğinde gerçekleşen kentsel dönüşümün yerini zorunlu kentsel değişim aldı. Bu da yerel yönetimlerin gündemini oluşturdu.
Cumartesi günü…
Bahçeşehir Üniversitesi tarafından bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Siyaset Okulu Bursa sertifika programının son gün oturumunda Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali`yi dinlerken bunları düşündük.
Mesleği inşaat mühendisliğinde kentsel dönüşüm uzmanlığı almış bir siyasetçi olarak, kentsel değişimin hedef ve ilkelerinin neler olması gerektiğini anlattı.

 

Bunu da…
Kentteki yaşam kalitesi beklentisini önemseyen yerel yönetim mantığı ortaya koyarak yaptı.
Örneğin…
Bugüne kadarki günlük ihtiyaçtan doğan dönüşüm yerine, bakışın ne olması gerektiğini şu sözlerle dile getirdi:
“Bütünsel bakış açısıyla şehre bakmamız lazım. 50 yıl sonra nasıl bir şehir olacaksa, orada yaşayanlar bunu bilmeli.”
Şuna dikkat çekti:
“Şehir yaşayan bir organizma. Ancak, aşırı göç ve buna dayalı planlama yetersizliği şehirlerin değer kaybetmesine neden oldu.”
Kentsel dönüşümü biraz da bu nedenle “piyasa parametresi değil, medeniyet olgusu” görüyor. Planlama yaparken“mahallenin değerlerine ve yaşam şekline uygun” davranılması gerektiğini düşünüyor.
Önemsediği ise şu:
“Kendi ayakları üstünde durabilen bir mahalle.”
Bunu da, kentsel dönüşüm mantığı olabilecek 3 kriterle tanımladı:
Bir…
“Sermaye cazip olmayan işe girmez. Plan yatırımcıyı cezbetmeli.”
İki…
“Vatandaş mağdur olmamalı.”
Üç…
“Oluşacak şehir siluetini yerel yönetimler kontrol altında tutmalı.”
Parsel bazlı imar planları yerine bölgesel planlama düşüncesini savunan Edebali`nin şu düşüncesi ise gerçek birkent yönetimi kılavuzu özelliği taşıyor:
“Gelen başkana göre şehir şekillenmemeli. Kişisel görüşler değil, toplumsal bilinç ve ortak akıl olmalı. Bu anlayışla kentsel dönüşümler başarılı olur.”

 

***

 

Oslo’daki İnanç Zirvesi’nden çok özel 3 mektup çıktı

 

 

Kamuoyunun gündemine pek fazla gelmedi, ama Norveç’un başkenti Oslo’da hem katılımcı yapısı açısından, hem de sonuçları açısından çok farklı bir zirve yapıldı.
Çünkü…
Bugüne kadar devletler ya da kurumsal yapılar gündemine gelen İnanç Özgürlüğü konusunda ilk kezparlamenterlerin bireysel imzalarını taşıyan bir sözleşme ortaya çıktı.
20 ülkeden 40’a yakın parlamenter arasında sözleşmeye CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir de imza koydu.
Oluşumu…
“4 kıtadan, farklı dinlere mensup ve farklı görüşler taşıyan 40 parlamenter bir araya geldik” sözleriyle tanımlayanErdemir şunu söyledi:
“Dünyadaki savaşlara, bölgemizdeki Işid’e, mezhep çatışmalarına rağmen bir arada yaşayabilmemiz açısından inanç özgürlüğü önemli. Görüşleri ne olursa olsun, 40 parlamenter birlikte hareket etmeyi taahhüt ettik.”
Bu zirveden çıkan 3 çok önemli mektubu da açıkladı:
Bir…
“İlk mektubu Myanmar hükümetine yazdık ve Müslüman azınlığa yönelik saldırılara kayıtsız kalınmamasını, engellenmesini istedik.”
İki…
“Pakistan hükümetine gönderdiğimiz mektupta ise, ülkedeki Hıristiyanlara yönelik saldırıların engellenmesi çağrısı yaptık.”
Üç…
“Bir mektup da şu anda Papa’ya yazıp, dünyada hoşgörü ve barış için inançların bir arada olması ve bu birlikteliğin daha da geliştirilmesinin önemini anlattık.”

 

***

 

Erdemir’in çocuklarına mirası

 

Oslo’da 20 ülkeden 40 parlamenterin imzaladığı İnanç Özgürlüğü Sözleşmesi bu alanda bir ilk özelliği taşıyor.
CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, sözleşmede imzasının olmasını, “Çocuklarıma bırakabileceğim en önemli miras” sözleriyle yorumladı.

 

***

 

Davutoğlu`nun kongre programı ve Bursa listesi belli

 

Adalet ve Kalkınma Partisi`nin il kongreleri cumartesi günü Erzurum ve Kars`tan başladı, dün de Balıkesir veKırklareli kongreleri yapıldı.
Kongreler için…
AK Parti Genel Merkezi`nde Teşkilat Başkanlığı tarafından ayrıntılı bir program hazırlandı.
Programa göre…,
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 15 Şubat 2015`te Yozgat ve Tokat`ta sona erecek il kongrelerinin 46`sına katılacak.Davutoğlu`nun programında, Karabük, Sivas, Kastamonu ve İstanbul kongreleri için birer gün ayrıldı. 42 il kongresi ise günde iki kongre şeklinde gerçekleştirilecek.
Ayrıca…
AK Parti Teşkilat Başkanlığı 81 il kongresine katılacak bakan, genel başkan yardımcısı ve grup başkanvekilleri listesini de hazırladı.
Listede…
10 Ocak 2015 günü saat 11.00`de yapılacak olan AK Parti Bursa İl kongresine Başbakan Ahmet Davutoğlu`nun yanı sıra Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Devlet Bakanı Ayşenur İslam, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Grup Başkanvekili Belma Satır, Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentopkatılacaklar.
Aynı heyet saat 14.00`te de Yalova kongresinde olacaklar.
Bu arada…
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç`ın seçim çevresi olan Bursa`nın dışında Balıkesir, Kırklareli, Elazığ, Adıyaman, Yalova, Diyarbakır, Batman, İzmir ve Manisa kongrelerinde de Başbakan Davutoğlu`na eşlik edecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise Şanlıurfa, Mardin, Yozgat, Tokat kongrelerinde Başbakan`a eşlik ederken, Malatya ve Artvin kongrelerini yapacak.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X