Hafta içinde… ADA Araştırma Genel Müdürü Ayhan Adıgüzel çok çarpıcı tespitler içeren araştırma dosyası gönderdi.
Yıllardır…
Kamuoyu araştırmalarına yer verdiğimiz ve seçim sonuçlarını milimi milimine bulduğuna tanıklık ettiğimiz ADA Araştırma bu defa güncel konulara yönelip Türkiye Siyasi Gündem Araştırması yapmış.
01-10 Ekim tarihleri arasında 81 ilde 18 yaş üstü 3 bin 860 kişiyle görüşülerek yapılan araştırmada en çok “Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?” sorusuna verilen cevaplar ilgimizi çekti.
Tablo çarpıcı…
Ankete katılanların yüzde 57.3 gibi ezici çoğunluğu, en önemli sorun olarak “zamlar, geçim sıkıntısı, pahalılık” cevabı vermiş.
Adaletsizlik, eşitsizlik, torpili en önemli sorun görenler yüzde 6.5 olurken; göçmen, mülteci, Suriyeli sorununu görenler yüzde 4.5’te kalmış. Din, ahlak ve insanların bozulmasını söyleyenler ise yüzde 3.9.
Ankette…
Yönetim ve siyaseti sorun görenlerle işsizlik ve istihdam diyenler yüzde 3.2, kadın ve çocuğa şiddet oranı ise yüzde 3.
Bunun dışında…
Eğitim sorunu yüzde 2.7, asgari ücret ve emekli maaşlarının azlığı yüzde 2, terör ve Fetö sorunu yüzde 1.8, kiraların yüksekliği yüzde 1.1, tarım ve çiftçiye önem verilmemesi yüzde 0.9 olarak tabloda yer alıyor.
“Herhangi bir sorun yok” diyenler yüzde 1.6’yı oluştururken “her şey sorun” diyen yüzde 2.8 var. Yüzde 3.2 diğer sorunları gösterirken, yüzde 2.1’in de fikri yok.
Asıl çarpıcı sonuç şu:
“Türkiye’nin en önemli sorununu hangi parti çözer?” sorusuna yüzde 41.0 gibi çok yüksek oran “Hiçbir parti çözemez” cevabı vermiş.
Yüzde 20.2 AK Parti, yüzde 15.5 CHP, yüzde 3.2 DEM, yüzde 2.3 MHP demiş. Yüzde 2.2 diğer partileri sıralarken Zafer Partisi yüzde 1.6, Yeniden Refah yüzde 1.4, İYİ Parti yüzde 1.3, Türkiye İşçi Partisi yüzde 0.5, Saadet Partisi yüzde 0.2, BBP yüzde 0.1 almış.
Yüzde 10.5 ise “fikrim yok” demiş.
Vatandaş liderlerden de umudu kesti!
İlk kez…“Türkiye’nin en önemli sorununu hangi lider çözer?” sorusuna yüzde 30.3 “Hiçbir lider çözemez” cevabını vermiş ki, çok kritik sonuç.
Anketten…
Yüzde 24.7’yle Recep Tayyip Erdoğan en yüksek çıkarken, Mansur Yavaş 6.8, Ekrem İmamoğlu 6.2, Özgür Özel 5.5, Selahattin Demirtaş 4.7, Fatih Erbakan 2.1, Ümit Özdoağ 1.9, Yavuz Ağıralioğlu 1.1, Muharrem İnce 07, Kemal Kılıçdaroğlu 0.6, Devlet Bahçeli 0.6, Müsavat Dervişoğlu 0.3 umut olmuş.
Böyle bir tablo ilk: Vatandaş gece geç vakit sokağa çıkarken de kaygılı
Önümüzde… ADA Araştırma’nın bu ayın başında 81 ilde yaptığı anket sonuçları var. Tabloda vatandaşın düşüncesi adına son derece kritik bir soru yer alıyor:
“Gece belirli saatten sonra sokağa çıkarken kendinizi güvende hissediyor musunuz?”
İşte…
Bu can güvenliği algısı sorusuna yüzde 70.1 gibi çok büyük bir oranda hayır cevabı gelmiş ki sonucu çok önemsedik. Evet cevabı verenlerin oranı yüzde 27.6 olurken, yüzde 2.3 de fikrinin olmadığını söylemiş.
Dostumuz…
ADA Araştırma Genel Müdürü Ayhan Adıgüzel bir de çapraz sorgulama yapmış.
Buna göre…
Ankete katılan kadınların yüzde 79.7’si gece sokağa çıkarken kendini güvende hissetmiyor. Yüzde 18.6 da evet cevabı verirken sorun olmadığını düşünüyor.
Erkeklerde ise bu oran yüzde 61.5 hayır olarak gerçekleşmiş. Yüzde 35.6 da kendini güvende hissettiği cevabı vermiş.
ADA sordu: Suç eğilimi neden artıyor?
Araştırmada… Kritik sorulardan biri de şu: Suç eğiliminin artmasında en çok hangi neden etkili?
Soruya…
Ankete katılanların yüzde 20.4’ü aile yaşantısının zayıflaması, 20.1 de cezaların caydırıcı olmadığı cevabını vermiş. Adalet mekanizmasının zayıfladığını düşünenler yüzde 14 olurken, 13.3 hükümetin uyguladığı politikaları, 12.4 eğitim sistemi yetersizliğini göstermiş.
Diğer cevaplar yüzde 6.6 olurken, 13.1 de “fikrim yok” demiş.
Bugün seçim olsa hangi parti yüzde kaç oyla kaç milletvekili çıkarır?
Aslında… Genel seçimin üzerinden 1.5 yıl bile geçmedi. Zamanında yapılacak bir seçime de 3.5 yıl var.
Fakat…
Kamuoyu araştırmalarının olmazsa olmaz bir sorusu vardır. “Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” diye sorarlar. ADA Araştırma da son çalışmasında bu soruyu ankete katılanlara yöneltmiş.
Ortaya da çarpıcı bir oy ve milletvekili dağılımı çıkmış.
Buna göre…
Kararsızlar dağıtıldıktan sonra; CHP yüzde 32.2 oyla ilk sırada. TBMM’ye de 232 milletvekili sokuyor. AK Parti 29.3 oyla ilk kez ikinci sıraya düşerken TBMM’ye de 212 milletvekili sokabiliyor.
MHP 11.7 oyla üçüncü parti ve 84 milletvekili çıkarıyor. Dördüncü sıradaki DEM’in 10’la 72 milletvekili var.
Milletvekili çıkaramayan Yeniden Refah’ın 5.9, Zafer Partisi’nin 4, İYİ Parti’nin 3.1, TİP’in 1.4 oyu gözüküyor. Diğerleri ise yüzde 2.4.
Vatandaş erken seçime soğuk, yeni anayasaya sıcak
ADA Araştırma… Ekim ayında yaptığı araştırmaya katılanlara “Türkiye’de erken seçime ihtiyaç var mı?” diye sormuş.
Yüzde 51.5 hayır cevabı verirken, yüzde 42.4 evet demiş. Yüzde 6.1’in de fikri yok.
Yanı sıra…
“Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var mı?” sorusuna; katılanların yüzde 49.8’i evet derken, yüzde 35’i de hayır cevabı vermiş. Yüzde 15.2 oranında fikri olmayan var.