Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Kuraklık iklim değişikliğinden, ama susuzluk sorunu tahmini aşan nüfus!

Yazı için… Klavyenin tuşlarına basarken, yaşadığımız bölgede hafif bir yağmur vardı. Valilik’ten gelen şiddeti yağış uyarısı ise moral oldu.

Çünkü beklentimiz, barajlarımızı dolduracak kadar yağmur.

Nedeni de ortada…

Küresel iklim değişikliği ve kuraklık, geçen yıldan beri barajlarımızın boş kalmasına yol açtı. Bu nedenle susuzluk tehdidi yaşayan Bursa için önlem aranıyor.

Nitekim…

Hafta içinde Büyükşehir Belediyesi’nde önlemleri ele almak için teknik bir toplantı yapıldı.

Toplantıya katılanlar arasında, bu sütunların okurlarının ulaşım ve yol uzmanı olarak tanıdıkları İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl de vardı.

Ulaşımcı bilinmesine karşın, yüksek lisansını Hidrolik Ana Bilim Dalı’nda yapan Bingöl toplantıya, görev yaptığı Bursa Teknik Üniversitesi adına katıldı.

Sohbetimizde de…

Görüşülenlerin yanında, yüksek lisans tezinde yer alan Bursa gerçeğine dikkat çekerken önce süreci anımsattı:

“Bursa İçme Suyu Projesi’ne DSİ tarafından 1964 yılında etüt ve planlama çalışmaları ile başlandı. Önce Bursa kentinin yıllara göre nasıl büyüyeceği, bu büyüme karşısında ne kadar içme, kullanma ve endüstri suyuna ihtiyacı olacağına ilişkin nüfus ve ihtiyaç projeksiyonları yapıldı. 1976 yılında da ODTÜ’ye Bursa Şehri İçme, Kullanma ve Endüstri Suyu Temin Projesi Master Plan ve Fizibilite Raporu hazırlatıldı.”

Çarpıcı tablo şu:

“2040 yılını hedef alan Bursa İçme Suyu Projesi’nde 2000 yılında 1.050.000  (ki bu rakam tuttu), 2010 yılında 1.493.000, 2020 yılında 1.872.000, 2030 yılında 2.264.000 ve nihayet 2040 yılında 2.675.000 olacağını tahmin ettiler. Projede bu rakamlar üzerinden planlama yapıldı.”

Nüfusu 2020 tahmininin iki katı olan Bursa’nın sorununa işaret etti:

“2000 yılı nüfusu tutturulmasına rağmen geçen her yıl göç nedeniyle standart sapma arttı ve nüfus hedefi öngörülenin çok üstüne çıktı.”

 

Sanayi bölgeleri hedefi de tutmadı

Tabloda…  M. Tözün Bingöl tutmayan bir hedefe daha dikkat çekti:

“O dönemin 1/ 100.000’lik imar planında yalnızca Bursa OSB ve NOSAB yer aldı. Nüfus hedef yıl olan 2040’ta 2 milyon 675 bin ile sınırlanacaktı. Ama gerçekleşemedi.”

Gelinen nokta şu:

“Tarım alanı olarak onaylanan alanlarda OSB’ler kuruldu, 2 OSB yerine 18 OSB oldu. Çok hızlı büyüyen göç hareketi ile kent nüfusu daha 2020’de 3 milyonu geçti.”

 

Bursa için ilk adım su tasarrufu, Çınarcık Barajı suyu kurtarıcı olacak

Hafta içinde… Büyükşehir Belediyesi’nde yapılan ve ilgili kamu kuruluşları, akademik odalarla Bursa’nın iki üniversitesi temsilcilerinin katıldıkları toplantıda önemli kararlar alındı.

Kararları…

Toplantıya Bursa Teknik Üniversitesi adına katılan İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl şöyle özetledi:

Bir…

“Ovada açılan 100’e yakın derin su kuyularından takviye yapılarak bugüne gelindi. BUSKİ yetkilileri, Doğancı Barajı’nda su seviyesinin yüzde 30’un altına düştüğünü, hiç yağmur yağmazsa 72 günlük su kaldığını söylediler.”

İki…

“Su tasarrufunu özendirip farkındalık oluşturacak afişler bilbordlara ve Bursaray gibi yoğunluğu yüksek yerlere asılacak.”

Üç…

“Çınarcık Barajı’ndan su getirecek 99 kilometrelik isale hatları, depolar ve arıtma tesisi için BUSKİ ihaleye çıkıyor. Proje 2023 yılında bitirilecek.”

 

Sorunu çözen su kuyularında obruk riski

Sorun ortada… Geçen yıldan bu yana yaşanan kuraklık nedeniyle Bursa’nın içme suyu kaynakları susuz kaldı, ama ovada açılan deri su kuyuları sisteme takviye yaptığı için su sıkıntısı hissedilmedi.

Ancak…

Boyahaneler ve sanayi işletmelerinin de yeraltı suyu çektiği ovada yeraltından fazla su çekilmesi halinde, daha önce görülmeyen obruklar oluşması riski var.

Tıpkı, Konya Ovası’nda oluşan obruklar gibi.

 

Pandemi günlerinde kent kültürü… Her yönüyle Bursa bu programda

Olay Medya’da birlikte çalıştık… Gülşah Cebelli Öncel 2009’da Mustafa Dündar’la birlikte Osmangazi Belediyesi’nde göreve başladı.

Önceleri…

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü’ydü. Şimdi Kültür İşleri Müdürü olarak farklı görev üstlendi. Farkını yansıyan programla da hızlı başlangıç yaptı.

Özellikle…

Pandemi günlerinde kent kültürü kurgulu online programda ilk etkinlik çarşamba günü Ördekli Kültür Merkezi’ndeki Bursa Yöresi Halk Dansları Kıyafetleri canlı yayını oldu. Cumartesi akşamı Bursa’nın Hafızası programının konuğu Ahmet Erdönmez’di.

Bu akşam…

Yine Ördekli Kültür Merkezi’nden Aynur Demir’in konuk olacağı Sen de Söyle müzik programı var. Salı Ben Yemenimi adıyla halk oyunları eğitimi organize edildi.

Çarşamba akşamı Cem Yavuz’un konuk olacağı Şiir Yolculuğu’ndan sonra, cumartesi akşamı Ayın Enstrümanı programında Güniz Alkaç’tan kanun var.

Ay sonuna kadar etkinlikler sürecek.

 

Bursa’nın tren özlemi şiir klibinde

Aktif siyaseti geride bırakan Kemal Demirel kendini şiire adadı. Yazdığı şiirlerden de Umut ve Gülümse adlarıyla 2 kitap yaptı.

Şimdi de…

Kendi şiirlerine kendi sesiyle klipler hazırlıyor. Siyasi yaşamında öncülük ettiği tren kampanyalarındaki duygularını yansıtan İstasyon adlı şiirine çektiği klip Bursa’nın özlemini yansıtıyor.

Bu şiiri şarkı olarak da besteledi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X