Anayasa teklifi için AK Parti ile uzlaştığını açıklamasından bu yana, iktidardan çok MHP üzerinde bir baskı gözleniyor.
Nitekim…
Gerek Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmelerde, gerek TBMM’deki oylamalarda MHP milletvekillerine seslenen mesaj ve açıklamalar oldu.
Hatta…
MHP milletvekillerine seslenmek için kendini Meclis kürsüsüne kilitleme eylemi bile yaşandı.
Bu doğrultuda…
Sosyal medya başta olmak üzere, kamuoyuna MHP tabanının rahatsızlığı haberleri yansıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin oyunun rengini evet olarak açıklamasına ve referandumda evet kampanyası yapılacağını söylemesine karşın, MHP’de yönetimlerde yer almış kimi isimler sosyal medyadan hayır mesajları veriyor.
Bu durumu…
MHP İl Başkanı Tevfik Topçu ile konuştuk. Gözlemi şu:
“MHP tabanında hayır oyuna yönelik bir eğilim yok. Parti içindeki bilinen kurultay sıkıntısından kaynaklanan bazı durumlar var. Öyle ki, Genel Başkanımız hayır deseydi, bu arkadaşların birçoğu evet diyecekti.”
Sonra da şunu söyledi:
“Hazırlıklarımızı yaptık. Sahaya çıkıyoruz. Neden evet dediğimizi halkımıza ve tabanımıza ayrıntılarıyla anlatacağız.”
Şunu özellikle vurguladı:
“Şunu çok açık söylüyorum: Hem milletimiz arasında, hem camiamızda referandum konusunun kan davasına dönüşmesine asla müsaade etmeyiz.”
Şöyle devam etti:
“Onun için, biz neden evet dediğimizi gerekçeleriyle anlatacağız ve milletimizin kararının da başımızın üstünde olduğunu söyleyeceğiz.”
Bu noktada…
MHP İl Başkanı Topçu’ya, tedirginlik yaşayıp yaşamadığını sorduk. Şu cevabı verdi:
“Hiçbir tedirginliğimiz, hiçbir umutsuzluğumuz yok. Tam aksine rahatız, kendimize güveniyoruz ve herkesten daha umutluyuz. Zaten tabanımız da anlatınca ikna oluyor.”
Bu arada…
MHP yönetimi de Topçu başkanlığındaki toplantıda, Bursa’da yapılacak çalışmayı ele alıp konuştu.
Mudanya’da trafiği rahatlatma adımı: Yollar değişiyor!
Yıllar önce Mudanya sosyal yaşamı olmayan, hava karardığında herkesin evine çekildiği küçük bir sahil kasabası görünümündeydi.
Oysa…
Bugün Mudanya büyüyen bir kent olarak gelişiyor. Bir yandan Bursa’nın denizden İstanbul’a açılan kapısı olarak geçiş yeri, bir yandan Bursa’nın banliyösü konumunda sürekli ikameti artıyor, diğer yandan da gece gündüz açık olan restoranları, kafeleri ve çay bahçeleriyle deniz havası alınacak Bursa merkeze en yakın sahil yerleşimi.
Giderek çoğalan ve yükselen konut inşaatları, Mudanya’nın yakın süreçte çok daha fazla büyüyeceğini gösteriyor.
Ne var ki…
Küçük bir sahil kasabasından bugüne geçişte bile caddelerini yenileyemediği için trafik sorunu yaşayan ve özellikle yaz sezonunda caddeleri geçit vermeyen Mudanya’nın gelecekteki nüfus ve araç yoğunluğunu bugünkü haliyle karşılaması mümkün görünmüyor.
İşte…
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz bu sorunu çözmek üzere önemli düzenlemelerin kararını aldı. Yapılacak düzenlemeyi de şöyle açıkladı:
“İskele Meydanı’ndan başlayan ve gidiş yolu olarak kullanılan yolu kapatıp yayalaştırıyoruz. Kordonla birlikte burası artık yaya bölgesi olacak, kent merkezi büyüyecek.”
Şöyle devam etti:
“Halen geliş yolu olarak kullanılan arkadaki cadde gidiş yönü olacak. Yani arkadaki caddenin trafik yönü tam tersine dönecek.”
Şunu da ekledi:
“Bizim bir de çevre yolumuz var. Yamaçtan dolaşıp direkt İskele Meydanı’na inen bu yol artık Mudanya’da geliş yolu olacak.”
Türkyılmaz: Meclisin tümü karşı olabilir!
25 sandalyeli Mudanya Belediye Meclisi’nde CHP’nin 14 üyesi vardı. Fakat partiden ihraçlar ve istifa dilekçelerinin işleme konulması nedeniyle düşürülüp yargı kararıyla dönenler nedeniyle tablo değişti.
CHP’nin 14-11 üstün olduğu Meclis’te artık 11-14 Türkyılmaz karşıtı tablo var. Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’a bunu anımsatınca şunu söyledi:
“İsterse 25 üye de, yani tümü de karşı olabilir, benim için sıkıntı yok. Ben hepsiyle iş yaparım.”
Şunu da ekledi:
“Yürütmeyi durdurma kararları var, ama yargılamanın bitmediğini de hatırlatırım.”
Ankara’da Balkan zirvesi: Devlet tam kadro sorun dinledi
Çağrıyı… Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu yaptı. Balkan ailesi olarak Bulgaristan, Batı Trakya, Bosna Sancak kökenli 70 dernek ve federasyonun temsilcileri Ankara’da buluştular.
Bal-Göç Genel Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özkan’ın koordinatörlüğündeki toplantıya Bakan Müezzinoğlu’nun direktifiyle ilgili tüm kurumlar üst düzeyde katıldılar.
Bir anlamda…
Balkan ailesinin masaya koyup çözüm önerilerini araştırdığı sorunları devlet ilk kez tam kadro dinledi.
Kesintisiz 3 saat süren toplantıda dört ana konu ele alındı. Bu konuları da Prof. Dr. Özkan şöyle açıkladı:
“Öncelikli sorunlar sosyal güvenlik alanında. Yaşanan sıkıntıları anlatıp çözümü de önerdik. İkinci olarak vatandaşlık konularında sıkıntıları dile getirdik. Yanı sıra oturma izinleriyle ilgili sıkıntıları anlattık. Çalışma izinleri sorununu da ele aldık.”
Sonra da şunu söyledi:
“Bakanlıkların ilgili yöneticileri sorunlarımıza çok duyarlı yaklaştılar ve umut veren açıklamalar yaptılar.”
Toplantıda…
İçişleri Bakan Yardımcısı Sebahattin Öztürk, Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli, Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, ÇSGB Uluslararası İsgücü Genel Müdürü Sadettin Akyıl, Nüfus Vatandaşlık İşleri Şube Müdürü Bedriye Duman, İçişleri Bakanlığı Yabancılar Daire Başkanı Hüseyin Havuz sorunları dinlediler.
İsim denklik belgesinde Nilüfer pilot bölge
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun topladığı Balkan Ailesi Ankara Zirvesi moderatörü Bal-Göç Genel Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özkan kararları açıklarken küçük bir müjde de verdi:
“İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü ile Arşivler Genel Müdürlüğü tarafından verilen isim denklik belgeleri artık İl ve İlçe Nüfus Müdürlüklerinden verilecek. Pilot bölge olarak da Nilüfer seçildi.”