1 Kasım seçiminin ertesi gününden beri MHP’de çok farklı bir strateji savaşı gözleniyor. Bir tarafta değişim isteyen teşkilat ağırlıklı yapılar, diğer taraftaysa kurultayı partiye ihanetle eşdeğer kabul eden yönetim var.
Süreci strateji savaşına dönüştürense şu:
MHP’nin tüzüğü, olağanüstü kurultayda seçim yapılmasına izin vermiyor.
O nedenle…
3 aday öncelikle tüzük değişikliği için kurultay yapmak üzere imza topladılar. Çünkü MHP Tüzüğü olağanüstü kurultayda seçime izin vermiyor. Bu adıma MHP Genel Merkezi’nin de tüzük kurultayı kararı alarak karşılık vermesi ve imzaları geçersiz kılması beklentisi doğdu.
Ne var ki…
Geçen hafta Kızılcahamam’da toplanan Merkez Yönetim Kurulu bu strateji yerine olağan ilçe ve il kongreleri süreci başlatarak karşılık verdi.
İlçe kongrelerinin 9 Ekim 2016’da başlaması, il kongrelerinin Ağustos 2017’de yapılması, kurultayın 18 Mart 2018’de toplanması kararı açıklandı. Böylece, kongre süreci başladığında olağanüstü kurultay yapılamayacağı vurgulandı.
Bunun üzerine…
Değişim yanlıları, 3 adayın ayrı ayrı topladığı imzaları birleştirip dün tüzük kurultayı toplanması için başvuruyu yaptı. Başvuruda 543 imza olduğu vurgulanıyor ki, bu rakam kurultayın toplanmasını gerektiriyor.
Gerçi…
İmzalar ayrı ayrı toplandığı için mükerrer imzalar da muhtemel. Galiba önümüzdeki günlerde listeler karşılaştırılıp gerçek rakam ortaya çıkacak.
Bununla birlikte…
MHP Genel Merkezi’ne dün teslim edilen listede Bursa’nın 47’si seçilmiş 51 kurultay delegesi arasından 37 delegenin imzası var.
Milletvekilleri İsmet Büyükataman ve Kadir Koçdemir ile MYK üyeleri Kadir Çitil ve Çetin Elmas’ın yanı sıra Merkez Disiplin Kurulu Üyesi Muhammed Tekin’in doğal olarak Genel Merkez ile birlikte hareket edecekleri düşünüldüğünde, 47 seçilmiş delegeden 37’sinin imza verdiği anlaşılıyor ki, bu da çok yüksek bir rakam.
Kulağımıza gelenlere göre…
Bursa’dan Meral Akşener için 23 imza toplanırken, Sinan Oğan için 13 imza verildi. Koray Aydın için de 1 imza çıktı.
Şimdi top MHP Genel Merkezi’nde. Başvuru kabul edilirse tüzük kurultayı toplanacak. Bahçeli’nin sert tutumu sürerse, imza toplayanlar 15 gün bekleyip mahkemeye başvuracaklar.
Kurultay toplanırsa da, önergeyle gündeme seçim maddesi eklenmesini sağlayacaklar. Hedef bu.
Necati Özensoy’dan çağrı var
MHP’de 2 dönem Bursa Milletvekilliği ve Merkez Yönetim Kurulu üyeliği yapan, ancak değişim yanlısı olan Necati Özensoy’a dün “Şimdi ne olacak?” diye sorduk. Şunu söyledi:
“Süreç gerginliğe yol açmadan aklıselimle yürütülmeli. Başvuruları kabul etmemek doğru değil. Delegenin sesine kulak verilmeli.”
Acaba MHP Genel Merkezi bu süreçte görevden alma operasyonları yapar mı? Düşüncesi şu:
“O kadar çok il ve ilçe var ki, hepsini alabilmek de, yerlerine yenilerini koyabilmek de kolay değil.”
Şu çağrıyı yaptı:
“Bir an önce kurultay toplanmalı ve kararı delege vermeli. O karara da saygı duyulmalı.”
İsmail Aydın Avrupa’yı 2 yıl önce bugünler için uyardı
7 Haziran’daki 5 aylık ara sonrası 1 Kasım’da yeniden AK Parti Bursa Milletvekili seçilen İsmail Aydın’la sohbet ederken ekrana Ege Denizi’ndeki Suriyeli mülteciler ile ilgili yürek sızlatan görüntüler geldi.
Bunun üzerine…
2 yıl önce katıldığı Avrupa Birliği toplantısındaki konuşmasını anımsattı.
Söze de…
“Yunanistan’ın dönem başkanı olduğu 2014’ün son günlerinde Brüksel’de yapılan Avrupa’nın sınırları ve güvenliği konulu toplantıya Türkiye adına katıldım” diyerek başladı ve şunu anlattı:
“Suriye savaşı vardı, ama sığınmacı akını başlamamıştı. Avrupa da daha çok Kuzey Afrika ülkelerinden gelen sığınmacılara karşı alınacak önlemi konuşuyordu. Kürsüye her çıkan sınırların nasıl korunacağını anlattı.”
Bu noktada…
“Avrupa’nın konuya ilgisi yalnızca sınır güvenliğiydi” dedi ve devam etti:
“Ben de söz alıp, hatalı bir bakış açısı ortaya konduğunu söyledim. Yalnızca güvenlikli bir yaklaşımın doğru olmadığını anlattım. Avrupa Birliği’nin kendi değerleriyle çeliştiği uyarısı yaptım.”
Şunu da ekledi:
“Gerçek bakış açısının, bu insanların kendi ülkelerinde rahat yaşamalarını sağlamak olması gerektiğini söyledim. Orada sağlanamazsa, burada sağlamak zorunda olduklarını ifade ettim.”
Düşüncesi şu:
“Her şeyden önce, yaşam hakkı kutsaldır. Avrupa’nın sınır güvenliğinden de daha önemlidir.”
Dün bunları anlattıktan sonra, Yunanistan hücumbotlarının mültecileri taşıyan lastik botları şişleyip batırmasını anımsatan Bursa Milletvekili İsmail Aydın şu değerlendirmeyi yapı:
“Bazı parlamenterler alınganlık gösterdi, ama 2 yıl öncesinden bugünkü tablonun uyarısını yaptım. Yine aynı düşüncedeyim. İnsanları önce kendi ülkelerinde huzur içinde yaşatmak gerekiyor. Yaşam hakkı Avrupa’nın sınır güvenliğinden daha önemli.”
Rus üniversitesinin Moldova formülü
Rusya’daki değişik üniversitelerde okuyan çok sayıda Türk öğrenci var. Yanı sıra, doktora ve master eğitimi alan Türk öğrenci sayısı da hiç az değil.
Nitekim…
Rusya, yıllardır Türk öğrenciler için cazip fırsatlar sunup vizesiz yolculuklar sağlamıştı. Çalıştıkları için Moskova’ya gidemeyenlere kolaylık sağlamak üzere de İstanbul’da kampuslar açılmıştı.
Ne var ki, uçak krizi ile birlikte tüm süreç tersine döndü. Olan da üniversite öğrencileriyle doktora ve master öğrencilerine oldu.
Sınav zamanı olmasına karşın Moskova’ya gidemedikleri gibi, Rusya hükümeti öğretim üyelerinin İstanbul’a gelmelerine de izin vermiyor.
Sonunda çare, Moldova’da Türkler için özel sınav yapılmasında bulundu.
Gol rekortmeni Bursa’ya geri döndü
Adı Kemal Ata Döner… Daha 14 yaşındayken Bursaspor altyapısında 1 sezonda 140 gol atarak erişilmesi güç bir rekor kırdı.
Sonra 15 yaşında Gençlerbirliği transfer etti ve İlhan Cavcav tarafından profesyonel yapıldı.
Ankara’da kaldığı 2 yıl içinde Gençlerbirliği pilot takımı Hacettepe’de U16, U19 ve U21 forması giydi.
Annesi Semra Döner’i siyaset kamuoyu yakından tanıyor. AK Parti’nin kuruluş döneminde İl Kadın Kolları Başkanlığı yapmıştı.
Kemal Ata Döner 2 yıl aradan sonra Ahmet Suphi Evke’nin yaptığı “Evine dön” çağrısıyla Yeşil Bursa’ya döndü.