Aslında… Sorun tüm sahiller için geçerli ve yeni değil. Üstelik, imar problemi getirdiği için vatandaş açısından kangrene dönüştü, yerel yönetimlerin sıkıntısı oldu.
Konu şu:
1983 yılında çıkarılan yönetmelikle; denizler, nehirler ya da göllere suyun bittiği yerden itibaren 50 metre mesafede yapılaşma yasağı getirildi.
Ne var ki…
Üç tarafı denizlerle çevrili ülkeyiz. Deniz kenarlarında şehirler, ilçeler, beldeler, köyler, mahalleler var. O yerleşim yerlerinde de büyük bir nüfus yaşıyor.
Ne var ki…
Yönetmelik değişikliği sonrası, o yapılar kağıt üzerinde görünmediği için büyük bir sıkıntı ortaya çıktı. Kimi binalar tadilat izni alamıyor. Kimi binalarda satış sırasında ikamet belgesi verilemediği için banka kredileri kullanılamıyor.
Eskiyenlerin yerine yenilerin yapılması zaten mümkün değil.
İşte…
Kıyılarda yaşayanları ilgilendiren bu sorun için Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz çok önemli bir adım attı.
Başta…
Kıyı kenar çizgisinin özelliğini yitiren bölgeler olmak üzere, kıyı kenarın 50 metrelik bandında kalan yapılara yönelik girişimi de şöyle açıkladı:
“Mudanya ilçemiz sahillerinde doğuda Altıntaş hariç olmak üzere, batıda Kumyaka dahil uzun bir bölgede kıyı kenar çizgisine yönelik envanter çalışması başlattık.”
Çalışmayı şöyle açıkladı:
“Mudanya’da Ömerbey, Halitpaşa, Mütareke gibi sahilde kurulmuş mahallelerimiz kıyı kenar çizgisinde kalıyor. Tarihi yalı evleri bile bu kapsamda kalıyor.”
Devam etti:
“Aynı şekilde Güzelyalı’da Burgaz, Eğitim, Yalı mahalleleri bu kapsamda. Kumyaka Köyü de yine kıyı kenar çizgisinde.”
Bu noktada…
Sözünü ettiği mahallelerde yıllar önce yapılmış binlerce yapı olduğunu vurguladı ve “düzenleme yapılırken mevcut durumun göz önüne alınmadığını” söyledi.
Amacı da şöyle açıkladı:
“Bu bölgelerdeki mevcut yapıları imar bölgesi haline getireceğiz. Zaten yıllardır var olan binalar yasallaşacak, imar sorunları ortadan kalkacak.”
Kıyı kenar tespiti de güncellenmeli
Bildiğimiz kadarıyla, kıyı kenar çizgisi tespiti 90’li yılların ortalarında Ankara’dan yürütülen çalışmayla yapıldı.
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın vurguladığı gibi, mevcut olan yapılar göz önüne alınmadığı gibi planlara yeşil alan ya da otopark olarak işlendi.
Geçmişte bu nedenle tatsız olaylar yaşandığını da anımsıyoruz.
O nedenle…
İlk hatanın düzeltilmesi yanında sahil düzenlemesi, dolgu, liman, marina gibi yapılarla değişen kıyı çizgisinin yeniden belirlenmesinde yarar var.
Süper zekalar için yüksek lisans öğrencilerine destek veriyorlar
Aslında… Demirtaş’ta kurulalı 5 yıl olmuş… Sessiz sedasız çalışıyorlar, ama heyecanları büyük. Çünkü, ülkenin geleceği için yararlı olmak istiyorlar.
Kısa adı ODEAD olan Osmangazi Demirtaş Eğitim ve Araştırma Derneği Başkanı Mustafa Beşen şunu söyledi:
“Öğrenciler için çeşitli kurumlar burs veriyorlar. Biz ODEAD olarak farklı bir yol seçtik ve yüksek lisans yapan öğrencilere destek oluyoruz.”
Amaçlarını şöyle dile getirdi:
“İstiyoruz ki, ülkemizin yetişmiş beyinleri aldıkları eğitimi halkımız için kullansınlar. Bu amaçla süper zekalı üniversite öğrencilerine destek veriyoruz.
Ardından…
Yönetim kurulundan İbrahim Akman, İhsan Zeybek, Y. Mimar Ahmet Rıfat Kırmız, Mehmet Dündar, Abdullah Aslan’la birlikte sohbet ederken, ODEAD Başkanı Mustafa Beşen rakamlar da verdi:
“Bugüne kadar 100’ü aşkın üniversite öğrencisine yüksek lisans desteği sağladık. Halen 7 mühendis öğrencimiz bizden destek alıyor.”
Demirtaş’a ‘okullar’ kazandırmak istiyorlar
Merkezi… Eskiden belde olan Demirtaş’ta bulunan ODEAD yönetimi, “Demirtaş’ın okul eksiğini” de gündemine aldı.
Bunu da…
Aynı zamanda Futbol İl Temsilcisi olan Başkan Mustafa Beşen şöyle açıkladı:
“Günden güne büyüyen Demirtaş’ta okul sayısı yetersiz. İlk, orta ve lise olmak üzere toplam 10 bin 162 öğrencimiz var. Buna karşılık 3’ü ilk, 3’ü orta, 2’si lise 8 okula sahibiz.”
Şunu da ekledi:
“En az 2 ilk, 2 orta, 1 Anadolu Lisesi’ne ihtiyaç var. Bunları kazandırmak için her kapıyı çalacağız.”
DSP’de ‘yeniden doğuş’ seferberliği: Sokakta üye kaydedecekler
Hem genel hem yerel iktidarken DSP kapılarını sıkı sıkı kapatan partiydi. Her geleni üye yapmaz, ilçelerde delege seçimi yapmamak için 140 üyeyi aşmazdı.
Öyle ki…
Hüseyin Kul o günlerde il başkanı adayı olduğunda kongre salonuna girmesi polis tarafından engellendiği için adaylık başvurusu bile yapamamıştı.
Bugün…
Aynı Hüseyin Kul genel başkan yardımcısı. Parti örgütündeyse yeniden doğuş seferberliği başladı.
DSP İl Başkanı Hüseyin Cahit Akıncı ziyaretimize Nilüfer İlçe Başkanı Münire Banuş ile geldi. Kendi sürecini de şöyle anlattı:
“2014’te DSP’ye katıldım ve Karacabey İlçe Başkanı oldum. Başarılı bulunduğum için ekibimle birlikte İl Başkanı olmam istendi. 2 hafta önce kongrede yeniden seçildim.”
Ardından…
“2014 yerel seçiminde Bursa’da 5 bin 700 oy almıştık, bu seçim oyumuzu 61 bine çıkardık” dedi ve ekledi:
“Sokaklarda ve meydanlarda üye kayıt stantları açıp partiyi büyütürken, örgüt içi eğitimlere başlıyoruz.”
Bu masadan Bursa için umutluyuz
Masada… AK Parti Bursa milletvekilleri olarak Dr., Mustafa Esgin, Refik Özen ve Zafer Işık yan yanalar. Organizasyonu da onlar yaptılar.
Davete katılabilen Ankara’da görev yapan Bursalı bürokratlarıın küçük bir bölümünün ise yüzleri gülüyor. Çünkü, Bursa’yı konuşuyorlar.
Bu fotoğraf büyük bir umuda yol açtı.
Yıllardır hep istediğimiz Bursa’nın Ankara’daki lobisi için önce kendi evlatlarımızın bir araya gelmesi gerekiyordu, öyle de oldu.