Seçime tam 109 gün kaldı. Geri sayımın şu anki en önemli aşamasını aday adaylığından milletvekili adaylığına geçiş oluşturuyor.
Bunun yolu da iki partide belli:
AK Parti bir yandan temayül yoklaması yapıp teşkilatların eğilimini belirleyecek, diğer yandan anketler yaptırıp kamuoyunun görüşünü öğrenecek.
CHP ise adaylarını Bursa’da önseçimle belirleyecek.
Hem de…
Örgüt yoklaması, gayriresmi falan değil, yargı denetiminde resmi önseçim yaparak Bursa’daki milletvekili adaylarını belirleyecek. Üyeler kime oy verirlerse, liste o isimlerden oluşacak.
İşte…
Yöntemini açıklayan iki partinin sandık kurma günleri belli oldu.
Nitekim…
Dün AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun ile konuştuğumuzda söze “Aday adaylığı başvuruları 20 Şubat’ta sona eriyor. Önce, 26 Şubat Perşembe günü saat 18.30’da Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi Osman Gazi Salonu’nda aday tanıtım toplantısı planladık” diye başladı.
Şunu açıkladı:
“Genel Merkezimiz temayül yoklamalarının tüm illerde 28 Şubat ya da 1 Mart’ta yapılması yönünde karar almıştı. Biz Bursa’da 1 Mart Pazar günü için karar verdik.”
Yeri de BUTTİM Fuar Alanı olarak açıkladı. Uygulanacak yöntem ise şu:
“Tüm aday adaylarını alfabetik sırayla çarşaf liste halinde alt alta yazacağız ve 18 kişinin işaretlenmesini isteyeceğiz.”
İktidarın programının ardından CHP İl Başkanı Zafer Yıldız’la da konuştuk.
Önseçim programıyla ilgili olarak önce şu bilgileri verdi:
“CHP’de aday adaylığı başvuruları 17-24 Şubat tarihleri arasında yapılabilecek. Partimizin üye listesi de Yüksek Seçim Kurulu’ndan gelecek.”
Ardından…
“Bursa’da 28 bin civarında üyemiz var” dedi ve devam etti:
“Parti Meclisi ve MYK’da alınan karar gereği önseçimi 29 Mart’ta olacak. Yer olarak da Atatürk Spor Salonu’nu düşünüyoruz.”
Şunu ekledi:
“Fakat Genel Merkezimiz yoğunluğu göz önüne alarak bölmek isteyebilir. Örneğin merkez ilçelerin burada, dış ilçelerin de ilçe merkezlerinde önseçim yapmalarını isteyebilir. Buna da hazırız.”
Sonra da
CHP’nin uygulayacağı yöntemi anımsattı:
“Tüm aday adaylarını tek bir listede alfabetik sırayla alt alta yazacağız. Üyelerimizden en az 12 kişi yazmalarını ya da işaretlemelerini isteyeceğiz.”
AK Parti’de aynı gün 2 kongre var
AK Parti’de ana kademe kongrelerinin ardından kadın ve gençlik kolları ilçe kongreleri yapıldı, sıra il kongrelerine geldi. Programı da AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun açıkladı:
“22 Şubat Pazar günü saat 13.00’te İl Kadın Kolları, saat 19.00’da ise İl Gençlik Kolları kongrelerimizi yapacağız.”
Aynı gün Merinos’ta yapılacak iki kongreye Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da katılacak.
İl Kadın Kolları Başkanı Emine Yavuz Gözgeç’in aday adayı olduğu için görev almayacağı kulağımıza geldi.
Sedat Yalçın aday adaylığını açıklıyor
AK Parti’de iki kez il başkanlığı yapan, 30 Mart yerel seçimleri öncesinde Büyükşehir Aday Adayı olmak için il başkanlığı görevinden ayrılan Sedat Yalçın, 7 Haziran’daki milletvekili genel seçimi için aday adayı oluyor.
Yalçın aday adaylığı başvurusunu yarın, yani 18 Şubat Çarşamba günü saat 12.00’de AK Parti İl Başkanlığı’na basın açıklamasıyla birlikte yapacak.
CHP’den demokrasi adımı: 16 yıl sonra önseçim sandığı
1980 öncesi tüm siyasi partiler tüm seçimlerdeki tüm adaylarını yargı denetiminde önseçim yaparak belirlerdi. 1980 sonrası parti içi demokrasinin en güzel uygulaması rafa kalktı.
Çünkü genel başkanlar ve parti merkezleri gücü ellerinde tutabilmek ve aday atayabilmek için seçimlerde merkez yoklaması yöntemine sarıldılar.
Bu durum üç kez aşıldı.
İlkinde…
1989 yerel seçiminde DYP belediye meclisi aday listesini önseçimle belirledi.
İkincisinde…
CHP yerel ve genel seçimin bir arada yapıldığı 1999 seçiminde milletvekili adaylarını önseçim yaparak belirledi. Sandıktan Mustafa Şenyurt birinci, Kemal Demirel ikinci sırada çıktı.
Fakat…
CHP Genel Merkezi kontenjan kullanıp, liste başına Güldal Okuducu’yu gönderdi. CHP barajı aşamadığı için kimse milletvekili olamadı.
Son olarak…
2002 genel seçiminde MHP önseçim yaptı ve sonucu listeye aynen uyguladı.
Pazar günü…
Öğle saatlerine CHP’nin MYK toplantısından çıkan kararın haberi kulislere yayıldı. Bu bilgilerde, Bursa’da listenin 2 ve 4. sıralarına kontenjan geleceği, listenin kalanının ise önseçimle belirleneceği yer alıyordu.
CHP Genel Merkezi kendine 2 kontenjan ayırmış olsa bile, 16 yıl sonra yargı denetiminde gerçek önseçim yapılacak olmasını önemsedik. Dün bu sütunlarda okuduğunuz yazıyı bu bilgilerle yazdık.
Sonra da Olay Televizyonu’nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in konuk olduğu programa soru yöneltmek üzere katıldık.
Ne var ki…
Bizim programda olduğumuz saatlerde Ankara’da başka gelişmeler olmuş.
Örneğin…
MYK sonrası toplanan Parti Meclisi’nde, Bursa Milletvekili Sena Kaleli söz alıp “Bursa örgütü kontenjan istemiyor, listenin tamamına önseçim olsun” demiş.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da olumlu yaklaşınca Bursa’daki 2 kontenjan iptal edilip, listenin tamamına önseçim kararı alınmış.
Fakat uzun süren televizyon programı ve sonrasındaki pazar rehaveti nedeniyle olsa gerek, MYK sonrası gelişmelerle ilgilenemediğimiz için dün bu sütunlarda ilk kararı yansıttık.
O nedenle, yine değiştiğini sanan bazı CHP’lilerin heyecanlandığını gördük.
Sena Kaleli önseçimi kurtardı, ama…
Pazar gecesi geç saatlerde CHP’nin kontenjandan vazgeçip listenin tamamı için önseçim kararı aldığını öğrendiğimizde, kulisler Bursa Milletvekili Sena Kaleli’yi konuşuyordu.
Gerçekten…
Kaleli’nin Parti Meclisi’nde yaptığı çıkış sonucu değiştirdiği için çok önemli ve bu nedenle de alkışı hak ediyor.
Fakat CHP kulisleri bunları konuşmakla birlikte bir yorum daha yapıyor. Onda da, bugünkü örgüt yapısı nedeniyle Kaleli’nin önseçimden çıkmasının güç olduğu konuşuluyor.
Hatta. “Sena Hanım intihar etti” diyenler bile var.