Kadınları seçimin gücü haline getiren yöntemi 27 Mart 1994 yerel seçiminde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Recep Tayyip Erdoğan başlattı.
O seçimi…
RP adayı olarak kazanan Erdoğan, kadın partililerin ev ev dolaşmalarını planladı ve sonuç da aldı.
Sonrasında…
2002’den itibaren ev ev dolaşma yöntemi AK Parti’nin en önemli seçim silahı haline geldi. Diğer partiler kahvelerde, lokallerde sohbetler yaparken, AK Parti özellikle Kadın Kolları’nın olağanüstü çalışmasıyla evlerden oy topladı.
Ev siyasetine…
Bir nüans farklılığı da 2007 seçiminde Bursa’da Faruk Çelik kazandırdı. O genel seçim ve sonrasındaki 2009 yerel seçiminde Çelik gündüzleri ilçeleri, akşamları kent merkezindeki mahalleleri gezdikten sonra her gece bir mahalle kanaat önderinin evine konuk oldu.
Komşuların da katılığı ev sohbetlerinin sandığa yansıdığı görüldü.
Şimdi önümüzde 16 Nisan referandumu var.
Üstelik…
Tüm partilerin açıklamalarına bakılırsa, kadınların etkisi görülmemiş düzeye ulaşacak.
Çünkü…
AK Parti’nin yıllardır uyguladığı ev ev siyaset yöntemini bu kez diğer partiler de kullanmak üzere kararlılık sergiliyorlar.
Şu da bir gerçek ki…
Bu yöntemi istemek ve planlamakla sahada uygulamak arasında elbette önemli farklar var. Fakat sergilenen kararlılığa bakılırsa bu kez sahada mücadele söz konusu.
Gerçi…
Gözlem paylaştığımızda alınanlar oluyor, ama dün bu satırları yazarken partilerde kadınların neler yaptıklarına şöyle bir kulak kabarttığımızda, yalnızca AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Gülten Kapıcıoğlu’nun hem ilçelerde, hem merkezde çok yoğun bir tempoda çalıştığını duyduk.
Bu arada…
Sahadaki çalışmanın yanında, sandıktaki son sözü de bu kez kadınların söyleyecekleri gerçeğini göz ardı etmemek gerekiyor.
Ovada sulama alanı 2 katına çıkacak, 8 köy hayat bulacak
Anlatınca tarih öncesi gibi geliyor, ama 30 yıl öncesine kadar Bursa ovaya doğru Yeşilova Mahallesi’nde biter, Küçükbalıklı’dan itibaren tarım alanları başlardı. Soğanlı bile ekili arazileri ve meyve bahçeleriyle ovanın parçasıydı.
O yıllar…
Demirtaş ve civarı tarla ürünleri yanında tütün yetiştiriciliğiyle tanınırdı. Gelin görün ki, kentin dizginlenemeyen yayılımı ve Demirtaş’ın sanayileşmesi tarım alanlarının azalmasına yol açtı.
Dahası…
Ovadaki tarım alanlarının sulanabilmesi için DSİ tarafından yapılan sulama kanaletlerinin büyük bölümü Demirtaş ve İsmetiye’de evlerin arasında kaldı.
Hatta…
Demirtaş Barajı yolundaki Barbaros Mahallesi’nde sokakların girişleri kanaletler tarafından kesilmiş gibi oldu.
İşte…
Sulanabilir arazilerin böylesine azalmasına karşı Demirtaş Sulama Birliği proje geliştirdi.
Projeyi…
Birlik Başkanı Abdullah Beli ile yönetiminde yer alan ve İsmetiye Mahallesi eski muhtarı olan Ahmet İlkin Pilo ziyaretimize geldiklerinde anlattılar.
Beli’nin söylediği şu:
“1983 yılında 18 bin dönümü sulamak üzere bugünkü 81 kilometrelik kanaletler yapıldı. Fakat çevresel değişim akışkanlığı bozduğu için 2017 yılı itibarıyla sulama alanı 12 bin dönüme indi.”
Projeyi şöyle açıkladı:
“Sanayi ve imar alanları içinde kalan kanaletleri yeraltına alıp kapalı devre sulama sistemi kurmak istiyoruz. Böylece 8 köyde sulama alanı 26 bin 330 dönüme çıkacak.”
40 milyon lira maliyeti olan projeden İğdir, Kazıklı, Samanlı, İsmetiye, Demirtaş, Alaşar, Çağlayan, Armutköy’ün yararlanacağını vurgulayıp ekledi:
“Tarım Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve DSİ’nin desteğini bekliyoruz.”
Türkiye Sulama Birlikleri Uludağ’da toplanıyor
Türkiye genelinde, büyük bölümü ova bölgelerinde kurulmuş 376 Sulama Birliği var. İşte bu birlikler 22-24 Şubat tarihleri arasında Uludağ’da toplanıyorlar.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle yapılacak toplantıya 200 civarında Sulama Birliği Başkanı’nın katılması bekleniyor. Toplantıya hem DSİ’nin bağlı olduğu Orman ve Su İşleri Bakanlığı, hem de tarım arazileri nedeniyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcileri de katılacaklar.
Dövizdeki artış, Orhaneli Yolu viyadüğü ihalesini erteletti!
Haberi… 9 Şubat günü bu sütunlardan “Dağ yöresi için en güzel haber:
Yol sorununu bitiren projeler!” başlığıyla duyurduk.
Haberde…
Doğancı Barajı’nı by-pass edip yolu 2.2 kilometre kısaltacak 3.1 kilometrelik yolun projesinin bittiğini ve 15 Şubat’ta ihaleye çıkacağı bilgisine yer verdik.
Ayrıca…
Bursa’dan çıkışın 10. kilometresinde, Nilüfer Çayı üzerinden 220 metrelik viyadükle karşıya geçileceğini de paylaştık.
İşte…
O ihalenin yapılamadığını AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten’in açıklamasıyla öğrendik. Mesten, yörede projenin iptali olarak algılanan ihale ertelemesini şöyle açıkladı:
“Yolun maliyetini etkileyen dövize endeksli temel girdilerde meydana gelen artışlar işin yapılabilirliğini olumsuz etkileyecek, telafisi olmayan hukuki süreçler yaratacaktı.”
Ardından da…
İhaleye giren firmalardan birinin dövizdeki artışlar nedeniyle maliyetlerin artacağı itirazı üzerine Karayolları Genel Müdürlüğü’nün ihaleyi ertelediğini açıkladı.
Sonra da…
Başta sosyal medya olmak üzere, spekülasyonlara inanılmamasını istedi.
Yozgat’ın geleneksel Arabaşı şölenine şöhretler de davetli
Anadolu’nun her köşesinden gelenlerin bir arada huzurla yaşadığı Bursa aynı zamanda kültür mozaiğinin başkenti özelliği taşıyor. Anadolu kültürlerinin temsilcileri olan hemşeri dernekleri de yöresel gelenekleri zaman zaman sergileyip hem tanıtıyorlar, hem yaşatıyorlar.
İşte…
Arabaşı da Yozgat’ın ünlü yöresel yemeği olarak her yıl Bursa’da yaşatılıyor. Bursa Yozgatlılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Aslan bu yıl 26 Şubat’ta Besob’da gerçekleştirecekleri etkinliği anlatmak için başkanvekili Harun Şahin ve Genel Sekreter Celal Yılmaz’la ziyaretimize geldi.
Geceye davet ettikleri Yozgatlı şöhretleri ise şöyle açıkladı:
Cemil Çiçek, Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan, Lütfullah Kayalar, İçişleri eski Bakanı Osman Güneş, Emniyet eski Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, Yalova Valisi Tuba Yılmaz.