Üniversiteler için kuruluş süreçleri, karşılaşılan sıkıntıların aşılabilmesi için fazla enerji harcanması nedeniyle kolay geçmiyor. Bursa Teknik Üniversitesi de 2010 yılında kurulduğunda bu süreci yaşadı.
Merinos’ta Büyükşehir Belediyesi’nin tahsis ettiği bir katta başlayan çalışmalar, eski Eğitim Fakültesi binasında kampüse dönüştü.
Şimdi de…
FETÖ’nün Orhangazi Üniversitesi olarak kurduğu kampüste Bursa Teknik Üniversitesi varlığını çok hızlı büyümeyle sürdürüyor.
2013 yılında Rektör Yardımcısı olarak geldiği BTÜ’de 1 yıl sonra Rektör olup sorumluluk üstlenen Prof. Dr. Arif Karademir, ikinci döneminde hedeflerini belirledi ve bu doğrultuda stratejisini geliştirdi.
O hedefi…
Uluslararası ilişkilerden işletmeye, insan haklarından mühendisliğe genç bir öğretim üyesi kadrosuyla Olay’ı ziyarete geldiğinde şöyle açıkladı:
“Biz genç bir üniversiteyiz, tematik bir üniversite olmak istiyoruz.”
İlk anda elde edilenlerini de dört cümleyle özetledi:
“2244 Sanayi Doktora Programı’nda birinciyiz. Ar-Ge’ye en çok bütçe harcayan üniversiteyiz. Teknofest’te birinciyiz. Mezunlarımızın da yüzde 70’i işe giriyor.”
Galiba…
Son cümledeki “mezunların yüzde 70’inin iş bulması” eğitimin yanında en önemli konu. Çünkü, günümüzde üniversiteli işsizler söylemi yaygınlaştı ve giderek daha fazla kabul görüyor. Bu da öğrencinin moralini etkiliyor.
İşte…
Olay İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali İnan ve yazarlarla sohbetinde, “Mezun öğrencilerimizin hepsi kamuda iş bulamaz” deyip şunu söyledi:
“Biz uzun dönemli stajlarla öğrencimizi iş yaşamına hazırlıyoruz. Öğrenci daha okuldayken işyerini tanıyıp öğreniyor. Hazırladığımız sistemi YÖK 52 üniversiteye gönderdi ve ‘Siz de uygulayabilirsiniz’ dedi.”
Öğrencinin…
Mezun olduktan sonra iş bulması kadar iş seçiminin önemine de dikkat çekti:
“Zaman ve teknoloji çok hızlı değişiyor. Popüler bilinen dallarda eğitim seçiliyor, ama okul bitene kadar o dalın popülerliği bitebiliyor. Onun için biz iyi bir disiplinle öğrencimizi disiplinli çalışma ortamına hazırlıyoruz.”
Şunu da net bir dille söyledi:
“Öğrenciye sadece diploma vermek yerine, arkasına kaç belge ekleyebildiğiniz önemli. Biz o belgelerin altını da dolduruyoruz.”
Fikri olan öğrenciyken de kazanıyor
Genç bir akademisyen kadrosuyla Olay’ı ziyaret eden Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, geliştirdikleri sistemle yaşama geçen Teknoloji Transfer Merkezi’nin sanayi-üniversite işbirliğini sağlayıp adeta girişimcilik eğitim merkezi gibi çalıştığını söyledi.
Şunu da özellikle vurguladı:
“Bu sistemde, fikri olan daha öğrenciyken kazanıyor. Çünkü, projesini biz iş dünyasına pazarlayıp satıyoruz. İşyerleri de mezun olmadan öğrenciyi tanıyor.”
Bursa Teknik Üniversitesi iddialı: ODTÜ seviyesinde dil eğitimi veriliyor
Bir yandan fiziki mekan eksiklerini tamamlamaya, bir yandan da öğrencileri üniversite sonrası iş yaşamına hazırlamaya odaklanan Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir’in düşüncesi de şu:
“Kavga dövüşle bir yere varılamıyor, onun için kavga dövüş olmadan iş yapmamız lazım.”
Sonra da…
BTÜ’nün iddiasına değindi:
“Başka üniversitede okuyan bir öğrenci Bursa Teknik Üniversitesi’nde sadece dil kursuna yazılsa bile kendisi için çok yararlı.”
İddiasını bir adım öteye taşıdı:
“Bursa Teknik Üniversitesi’nde ODTÜ seviyesinde dil eğitimi veriyoruz.”
Bu noktada…
Üniversitede dil eğitiminin önemine dikkat çekerken, “Türkiye’deki birçok üniversitede hazırlık dil eğitimi veriliyor, ama bu amaca ulaşamıyor” dedi ve iddiasını şöyle sürdürdü:
“Biz iddialıyız. Hazırlık sınıflarımızda iyi dil eğitimi veriyoruz. Bizde dil eğitiminden kalan bir öğrenci, başka bir üniversitede 100 puan alabilir.”
Hedefinde 2 fakülte var: İletişim, Denizcilik
BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir’le pandemi öncesi sohbet ederken, “içinde ukde kalan” bir konuyu söylemişti:
“Bursa’ya Denizcilik Fakültesi yakışır.”
Gerçi…
Gemlik’te şu an Bursa Uludağ Üniversitesi kampüsünde Denizcilik Meslek Yüksek Okulu var, ama Arif Hoca da bölgeye yeni bir fakülte niyetinde.
O düşüncesini…
Genç öğretim üyeleriyle Olay’ı ziyaretinde şunu da ekleyerek tekrarladı:
“Geçen hafta YÖK Başkanı ile konuştum. İletişim Fakültesi ve Denizcilik Fakültesi’ni mutlaka açacağım.”
Saadet’ten ‘genç muhalefet’ yöntemi: Yollardaki çukurlara çiçek diktiler
Görülen o ki… Saadet Partisi İl Gençlik Kolları sessizliğini bozup eski renkli ve hareketli siyaset günlerine geri dönmüş.
Nitekim…
2 hafta önce Şehreküstü 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda düzenledikleri kentsel israf konulu tiyatral gösterinin ardından ilgimizi çeken bir genç muhalefet örneğine imza attılar.
Bunu da…
Saadet Partisi İl Gençlik Kolları Başkanı Enes Durmuş ve arkadaşlarının kent içindeki ana yollarda çukurların yanına “Dikkat Çukur Var” uyarısı koyarak yaptılar.
Trafiği aksatmayacak bazı çukurlara da toprak doldurup çiçek diktiler.
Açıkçası…
Yerel yönetimler için muhalefet denetim yapması yanında bazen uyarıcı yanıyla da olumlu katkılar sağlar. Yani, yalnızca eleştiri muhalefete de yetmez.
Genç Saadetliler esprili bir yaklaşımla genç muhalefet örneği verirken farklı yöntemle yeni bir yol da açmış oldular.
O nedenle…
Yeni muhalefet gösterilerini ilgiyle beklemeye başladık.
TOBB’da yemek sanayicileri mesaisi
Bursa’da tanıyan herkes bilir. Refik Özen çocuk yaşından beri Uzunçarşı-Tuzpazarı bölgesinde yetişti. Amcası rahmetli Abidin Özen’in lokantasında yaşamı tanıdı.
Şimdi…
AK Parti Bursa Milletvekili olarak siyaset yapmanın yanında kente hizmet ediyor. TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanvekili olarak sorumluluk taşıyor.
Dün de…
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun davetiyle, yemek sanayicilerinin sorunlarının konuşulduğu online toplantıya katılıp görüşlerini anlattı, çözüm önerilerini söyledi.