Aykan Erdemir 11 Haziran 2011’deki genel seçimde CHP’den Bursa Milletvekili seçildi. Dönem boyunca hem Bursa ile bütünleşen bir milletvekili performansı gösterdi, hem CHP içinde sosyolojik konularda yaptığı çalışmalarla siyasetin önemli bir eksiğini giderdi.
Dahası…
CHP’nin Amerika ile ilişkilerini düzenlerken, Amerika Dışişleri Bakanlığı ve düşünce kuruluşlarıyla yakın temasları nedeniyle çok etkili oldu.
Nitekim…
Milletvekilliğinin sona erdiği 7 Haziran sonrası iki önemli çalışma yaptı.
İlkinde…
Ankara’daki 10’a yakın Büyükelçi ile seçim sonuçlarını değerlendiren özel görüşmeler yaptı.
Sonra da…
Amerika’ya gitti ve Washington merkezli düşünce kuruluşu Demokrasileri Koruma Vakfı, yani Foundation for Defense of Democracies tarafından düzenlenen 3 ayrı panele katıldı.
Seçimin ertesi hafta, Amerika’nın önde gelen düşünce kuruluşlarından Demokrasileri Koruma Vakfı’ndaki panellerde de Türkiye seçimi ile ilgili gözlem ve analizlerini paylaştı.
Dün sohbet ederken, “Amerikalılar bizim seçimleri merak ediyorlar mı?” diye sorduk. “Hem de çok merak ediyorlar ve çok yakından da izliyorlar” cevabını verince ikinci sorumuzu yönelttik:
“En çok neyi merak ediyorlar? Öğrenmek istedikleri ne?”
Sorumuz üzerine…
“3 konu üzerinde önemle duruyorlar ve 3 sorunun cevabını arıyorlar” deyip sıraladı:
Bir…
“Olası koalisyon hükümetinin Türkiye’nin iç ve dış politikasını nasıl etkileyeceğini çok merak ediyorlar.”
İki…
“Kurulacak koalisyon hükümetinin çözüm sürecini nasıl etkileyeceğini, çözüm sürecinin devam edip etmeyeceğini de çok merak ediyorlar.”
Üç…
“Koalisyon hükümetiyle cumhurbaşkanı arasındaki ilişkilerin nasıl olacağını anlamaya çalışıyorlar. “
Sonra da üç noktaya özel açıklık getirdi.
Birincisi…
“Dış politikadaki genel beklenti, Türkiye’nin daha az maceraperest ve daha geleneksel çizgiye dönmesi.”
İkincisi…
“AKP’nin CHP ya da MHP ile kurabileceği ortaklıkların farklı etkileri olabileceğini düşünüyorlar. Örneğin CHP ile koalisyonun demokratikleşme konusunda yüksek performansa ulaşabileceğini düşünüyorlar.”
Üçüncüsü…
“Orada cumhurbaşkanı-hükümet ilişkileri kapsamında üstü kapalı olarak sorulmak istenen soru şuydu: Cumhurbaşkanı, koalisyon hükümeti üzerinde yürütmenin başı olarak etkinliğini sürdürür mü? Eğer belirleyici olmaya çalışırsa, koalisyon ortağı olan parti buna ne derece izin verir?”
Şunu ekledi:
“Ankara’daki büyükelçiler de dış politika konusunda aynı düşünüyorlar. Onlar da Türkiye’nin daha makul dış politikaya dönmesini istiyorlar.”
Aykan Erdemir’e Amerika’dan uzmanlık
Aykan Erdemir bu dönem aday olmadı, artık milletvekili değil. CHP onu nasıl değerlendirir, ne görev verir bunu söyleyebilmek kolay değil.
Fakat…
Aykan Erdemir’e farklı bir görev geldi. Daha açık söylemek gerekirse, Amerika’nın önde gelen düşünce kuruluşlarından Foundation for Defense of Democracies yani Demokrasileri Koruma Vakfı’nda uzman olarak görev aldı.
Türk siyaseti ve Ortadoğu konularında, merkezi Washington’da bulunan düşünce kuruluşu için analizler ve değerlendirmeler yapıp raporlar yazacak.
Böylece Erdemir uluslararası alana çıkarken, Demokrasileri Koruma Vakfı yerelleşti.
Ankara’da siyaset satrancı başladı: Kuliste ince hesap!
Salı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde milletvekilleri yemin ederlerken TBMM Genel Kurulu’nu televizyondan izledik. Özellikle, Bakanlar Kurulu sıralarında 3 dönem kuralarına takılanlara biraz daha dikkat ettik.
Aralarından…
Yalnızca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik önce kürsüye gidip Geçici Başkan Deniz Baykal ve katip üyeleri kutladı, sonra da grupları dolaştı.
Gerçi…
Çelik’in başkanlık kürsüsünde en genç milletvekili olarak görev alan Dilek Öcalan’ın elini sıkarken fotoğrafı sosyal medyada çok tartışıldı, ama 16 yıldır bulunduğu Meclis’e veda ederken seçilenlere hoş geldin demesi gerginliği azaltma anlamına da önemli. Bunu da ancak Çelik gibi diyalogçular yapabilir.
Yemin töreniyle birlikte Ankara’da siyasi satranç da başladı. İlk taktik savaşı TBMM Başkanı seçiminde yaşanıyor.
HDP daha yemin törenine gelirken adayını Dengir Mir Mehmet Fırat olarak açıklamıştı. Dün de CHP’nin adayı olarak Deniz Baykal açıklandı.
Görüntülere bakılırsa…
Baykal’ın adaylığı CHP lideri Kılıçdaroğlu’nu memnun etmişe benzemiyor. Fakat AK Parti’den oy desteği alabilecek tek CHP’linin de Baykal olduğu görülüyor. O nedenle seçilebilme olasılığı var.
Belki de koalisyon pazarlığı kozu olabilecek bir yaklaşım.
MHP’nin adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun durumu daha zor görülüyor.
Nitekim…
AK Parti adayını belirlemek için acele etmiyor. Hafta sonuna kadar kulislerde gözlem yapacak. CHP ya da MHP’nin izleyecekleri stratejiye göre Meclis Başkanlığı seçiminde pozisyon alacak.
Koalisyon görüşmeleriyse TBMM Başkanı seçildikten sonra önümüzdeki hafta başlayacak. Fakat Ankara’da herkes arka kapı siyaseti kapsamında görüşmeler olduğunu biliyor.
Biri bizim oğlan, biri de damat!
TBMM’de dün CHP’nin Grup Başkanvekilleri ve Grup Yönetimi seçimle belli oldu. Yeni dönemde CHP Grup Başkanvekili olarak görev yapacak Engin Altay ve Levent Gök’ün yanı sıra, Bursa’nın damadı olan Manisa Milletvekili Özgür Özel de var.
Bu arada…
Grup Yönetimi seçimindeyse Bursa Milletvekili Erkan Aydın ikinci sıradan seçildi. Böylece Meclis’e girdiğinin ikinci günü Grup Yönetimi’nde yer aldı.
Biri Bursa için asıl oğlan olan, diğeri damat pozisyonunda iki tanıdık isim seçim sonrası birbirlerini kutladılar.
Kalp ameliyatında yenilik: Formula 1 PitStop yöntemi!
Elektronik posta kutumuzu incelerken Acıbadem Hastanesi’nden gelen ve günümüzde çok artan kalp ameliyatları için yeni bir teknik geliştirildiğini anlatan ileti dikkatimizi çekti.
Tekniği Acıbadem Bursa Hastanesi Kalp Cerrahisi Uzmanı Dr. Tamer Turan, televizyonda izlerken bile insanın başını döndüren Formula 1 yarışlarında araç bakımlarının zamana karşı rekor kırılarak yapıldığı PitStop’lardan ilham alarak geliştirmiş.
Tamer Hoca ameliyat süresini 1 saate, yoğun bakımı 1 güne, taburcu süresini ise 4 güne indirmiş. Yani, süreyi neredeyse 1 hafta kısaltmış.
Çok zor ve riskli ameliyatları başarıyla yaptığını bildiğimiz Dr. Tamer Turan’ın bu tekniği cerrahi için de devrim niteliğinde.