Araştırmayı POLITIC’S yaptı… Siyasi partilerin milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na teslim etmelerinden sonra, 13-20 Nisan tarihleri arasında sokağa çıkan POLITIC’S anketörleri, 14 ilçede 1.871 kişiyle görüştü.
Araştırma sonunda…
Genel siyaset fotoğrafı için çarpıcı bulgular yanında, saha çalışmasına başlayan partiler ve adaylar için kılavuz değerinde bilgiler var.
Örneğin…
Araştırmaya katılanların yüzde 50.63’ü siyasi partilerin aday belirleme süreçlerini takip etmediklerini söylemiş. Takip edenlerse yüzde 49.37.
Yanı sıra…
Genel seçmen, aday listelerinde en başarılı parti sorusuna, yüzde 40.30 oranında AK Parti cevabı vermiş. CHP listesi yüzde 14.97, MHP listesi yüzde 10.05, HDP listesiyse yüzde 6.63 başarılı bulunmuş.
Tablonun…
Partilerin kendi seçmenlerine göre dağılımında da ilginç noktalar var.
AK Parti seçmeninin yüzde 75.20’si kendi listelerini, yüzde 6.48’i CHP listesini, yüzde 4.88’i MHP listesini, yüzde 3.83’ü de HDP listesini başarılı bulmuş, yüzde 9.63’ü kararsız kalmış.
CHP seçmeni yüzde 67.77 kendi listesini, yüzde 13.27’si AK Parti listesini başarılı bulmuş. CHP seçmeninde HDP ilgisi dikkat çekiyor ki, yüzde 6.16 başarılı bulan var. Yüzde 4.74 de MHP cevabı vermiş. Kararsızlar yüzde 8.06.
MHP seçmeninde kendi listesini başarılı bulma oranı yüzde 51.85’e iniyor. Yüzde 22.22 CHP listesini, yüzde 13.89’u AK Parti listesini beğenmiş. HDP ve Milli İttifak’ın çok küçük oranlarının yanında yüzde 10.65’le kararsızlar dikkat çekici.
İlginç sonuçlardan biri, Milli İttifak koalisyonundan çıkmış. SP ve BBP seçmeninin yüzde 12.90’ı kendi listelerini, yüzde 41.94’ü ise AK Parti listesini daha başarılı bulmuş. Yüzde 29 kararsızlık sergilerken, yüzde 12.90 CHP, yüzde 3.23 de MHP listesini beğenmiş.
HDP seçmeninin ise yüzde 81.48’i kendi listelerini başarılı bulmuş. Yüzde 9.26 AK Parti, yüzde 3.70 CHP beğenilmiş. Kararsızlar da yüzde 5.56 olmuş.
Araştırmadaki…
Kritik noktalardan birini de, aday listeleri belli olduktan sonra seçmenin kararını değiştirip değiştirmediği sorusu oluşturuyor.
Bu soruya…
Genel seçmenin yüzde 78’i oy vereceği partinin değişmediğini söylemiş. Yüzde 13 değiştiğini söylerken, yüzde 9 da kararsız kalmış.
Partilere göre dağılım ise şöyle:
AK Parti seçmeninin yüzde 77.66’sı kararının değişmediğini, yüzde 13.82’si değiştiğini, yüzde 9.52’si de kararsız olduğunu söylemiş.
CHP seçmeninin yüzde 80.57 değişmediğini, yüzde 11.34’ü değiştiğini söylemiş, yüzde 8.10 da kararsız olduğunu ifade etmiş.
MHP seçmeninin yüzde 79.31’i değişmediğini, yüzde 12.93’ü değiştiğini, yüzde 7.76’sı da kararsız olduğunu açıklamış.
Seçmen tercihinde öncelik: Parti
POLITIC’SK araştırmasına göre, seçmenin yüzde 34.69’u oy kullanırken tercihini partiye göre yapıyor. Yüzde 17.45 hem parti, hem aday cevabı verirken yüzde 17.29 lidere göre oy kullanıyor.
Araştırmada…
Adaya göre oy kullanma yüzde 15.20 olurken, vaatlere göre yüzde 7.19’da kalıyor. Yüzde 1.92 de aile kararına göre oy veriyor.
Aman dikkat… Adı konulmamış, tehlikeli virüs dolaşıyor!
Yıl 2005… Dünya Sağlıklı Kentler Birliği’ne Bursa Büyükşehir’in üye olması nedeniyle Tayyare Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıda Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü Başkanı’nın sözleri kulaklarımızda:
“Toplu ölümlere yol açabilecek şiddette grip salgını tahmin ediyoruz.”
Bu sütunlarda “Hava tahmini gibi grip salgını tahmini yapılabiliyor mu?” diye yazdığımızı anımsıyoruz. Gelin görün ki ertesi yıl Kuş Gribi çıktı, hem insanlar hem kanatlı hayvanlar kırıldı gitti. Domuz Gribi salgını çok can aldı.
Bütün bunları şu nedenle yazıyoruz:
Geçen ay, AK Parti Mudanya eski İlçe Başkanı ve İl Yönetim Kurulu Üyesi Paşabey Arslan, geçen hafta meslektaşımız Erdal Çolak, dün de İşadamı Mehmet Şentürk benzer süreçler yaşayarak vefat ettiler.
Anladığımız kadarıyla, griple başlayıp zatürreeye dönüşen ve ciğerleri ve böbrekleri perişan edip kalbi durduran adı konulamayan bir virüs kol geziyor.
Yaşananları…
2000 yılında Dr. Oktar Babuna için kan ve ilik bağışlama kampanyasında Türkiye’nin gen haritasının çıkarıldığı ve kobay laboratuarı oluşturulduğu şeklinde yorumlayanlar var.
Hatta…
Domuz Gribi salgını sırasında vatandaşlık numaraları kaydedilerek aşı yapılması ile virüsün etki takibi arasında bağ kuranları duyuyoruz.
Elbette hepsi paranoya aşamasına gelmiş kuşkular. Kimseyi korkutmak gibi bir niyetimiz yok, ama ortada enteresan bir virüs salgını olduğu da gerçek. Dikkatli olmak, hastalığı önemsemek ve doktora gitmek ilk yapılacak iş.
Bir sürpriz vefat haberi de Recep Şahin’den
50 bin üyesiyle Türkiye’nin en büyük engelliler derneği olan Duyum İşitme Engelliler Eğitim ve Kültür Derneği’nin 1995 yılından beri başkanıydı.
Geçen yıl ziyarete geldiğinde, engellilerin çini üreterek üretime ve toplumsal yaşama katılmaları için Valilik desteğiyle kurdukları çini fırını heyecanını yaşıyordu.
Kendini engellilere adayan fedakardı. Ölüm haberini, ortak dostumuz AK Parti Milletvekili Adayı Yüksel Yeni’den alınca çok şaşırdık.
Allah rahmet eylesin, engelli camiasının başı sağolsun.
13 üniversiteden 550 tekstil öğrencisi Bursa’da buluşuyor
Organizasyonu her yıl başka bir üniversite yapıyor… Uludağ Üniversitesi 2004 yılında Ulusal Tekstil Mühendisliği Öğrenci Kongresi’ne evsahipliği yapmış. Bu yıl, 12.si düzenlenen etkinlikte ikinci kez evsahibi.
1-3 Mayıs tarihleri arasında tam 13 üniversiteden yaklaşık 550 öğrenci tekstil mühendisliği üzerine çok farklı bir kongre gerçekleştirecekler.
Kongrenin organizasyonunu ise Uludağ Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Topluluğu üstlendi.
Dün Topluluk Başkanı Mahmut Özer ve yönetim kurulu üyeleri Merve Cengiz ile Melike Akbulut ziyaretimize geldiler.
1 ve 2 Mayıs’ta Merinos’taki Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nin Orhan Gazi Salonu’nda toplam 8 oturum gerçekleştirileceğini söyleyen Başkan Mahmut Özer oturumlara İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Hakan Akkaya gibi tekstil sektörünün önde gelen isimlerinin konuşmacı olarak katılacaklarını ve deneyimlerini paylaşacaklarını açıkladı.
Pazar günü de Gölyazı gezisi planladı.