Artık iyice belli oldu… Türkiye hızla seçime gidiyor. Gerçi bir yandan koalisyon görüşmeleri sürüyor ve son söz için sıra liderlere geldi, ama diğer yandan seçim hazırlıkları görülebilir hale geldi.
Özellikle…
Kasım ayında yapılması halinde, 6 ay dolmadan seçim yenileneceği için milletvekili aday listelerinin nasıl olacağı büyük merak konusu.
Örneğin…
7 Haziran’da seçim yarışına girip milletvekili seçilmelerine karşın fiziken, ruhen, madden yıprananlar ne olacak? Partiler 7 Haziran’daki aday listelerini kasım seçimi için de aynen verecekler mi, yoksa listeler değişecek mi?
Bu noktada…
Başta AK Parti ve MHP’de ortaya çıkan liste tartışmaları akla geliyor. İki parti, kendi tabanlarında çok tartışılan sıralamalarda ısrar ederler mi, yoksa yeni anlayışla yeni liste mi ortaya çıkarırlar?
Şu bir gerçek ki…
Partiler 7 Haziran’da hata gördükleri yerleri düzeltmeye çalışsalar da, o günün listelerinin değişmesi, milletvekili seçilenlere haksızlık kabul edilecek.
Çünkü…
Sırtındaki teri kurumayan, Meclis’e doğru dürüst alışamayan milletvekilleri en fazla 6 aylığına seçilmiş olacaklar ki bunun da pek izahı yok.
Üstelik…
CHP açısından daha da zor bir durum söz konusu.
Nedeni de ortada:
CHP’de aday adaylığı hareketi geçen yıl aralık ayında başladı. Yönetimlerde bulunanlar aday adayı olmak için görevlerinden istifa ettiler. Sonra onlara 10 Şubat’ta kamu görevlerinden istifalar eklendi.
Aday adayları CHP Parti Meclisi’nin aldığı karar gereği önseçim yarışına girdiler. Hepsi ilçe örgütlerini dolaştı, sivil toplum örgütleriyle görüştü, seçmenden önce partideki üyelere ulaşmak için büyük mücadele verdi.
Bütün bunlar hem emek, hem de para harcamayı gerektiriyor. Ne kadar harcanırsa harcansın, herkes için yıpratıcı oluyor.
Yani…
6 ayı aşkın adaylık yarışı sonunda topu topu 6 ay için milletvekili seçilmek pek de hoş değil. CHP’deki sıkıntı bu nedenle farklı.
Kulislerde bazı söylentiler dolaşmaya başladı bile.
Anlatılanlara göre…
CHP Genel Merkezi, seçimin yenilenmesi halinde 7 Haziran’daki listeleri aynen aday gösterip gösteremeyeceğine karar vermek için Yüksek Seçim Kurulu’ndan görüş istemiş.
Bu spekülatif konuşmayı yapanlar, “Yeni seçimde yeniden önseçim gerekir” cevabı alındığını söylüyorlar.
Gerçi…
Söylentiyi dün doğrulatamadık, ama çok fazla CHP’liden dinlediğimiz için kayıtlara geçmesinde de yarar gördük.
3 dönem kuralı bu seçim geçerli değil
AK Parti tüzüğü seçilmişliği 3 dönemle sınırladığı için 7 Haziran’da aday olamayan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in de aralarında olduğu 3 dönemlikler yeniden aday olabiliyorlar.
Buna karşın…
7 Haziran’da Bursa Milletvekili seçilen Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile artık Gaziantep Milletvekili olan Canan Candemir Çelik de dönemi tamamlayamadan 3 dönemlik olup seçilme şansını kaybediyorlar.
Bunun bir haksızlığa dönüşmemesi için AK Parti kasımda seçim olursa 3 dönem kuralını işletmeme kararı aldı.
Bu hükümetle seçim, medya gündeminde
Bu sütunların okurlarının “İmzalar toplandı, seçim 1 Kasım’da” başlığıyla 5 Ağustos Çarşamba günü okudukları ve erken seçim kararı alarak mevcut hükümetle seçime gidilmesi planı aynı gün yaygın medya gündemine girdi.
Örneğin…
Çarşamba akşamı haberi önce NTV, ardından CNN Türk ekranlarında izledik. İki gündür de yaygın gazetelerin birinci sayfalarında aynı bilgiler kamuoyuna duyuruluyor.
Üstelik, gördüğümüz kadarıyla muhalefet partilerinin de devreye girmesiyle konu hayli alevlendi.
13 yıl sonra yine ağustos ayında Devlet Bahçeli bekleniyor
2002 yılının ağustos ayıydı… DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümeti bazı sıkıntılar yaşıyordu. Koalisyonun tıkandığı anlardan birinde, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli o yıllarda geleneksel olarak organize edilen Ülkücü gençliğin Kocayayla buluşmasında gündemi ve siyasi tabloyu değiştiren konuşmayı yaptı:
3 Kasım’da seçim.
Bu konuşmanın ve Türkiye’nin siyaset tablosunu tümüyle değiştiren 3 Kasım seçiminin üstünden 13 yıl geçti.
Şimdi…
Kocayayla’daki konuşmada olduğu gibi, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yine bir ağustos günü Bursa’ya bekleniyor.
Bu kez…
MHP Genişletilmiş İl Divanı toplantısına katılacak.
Gerçi…
Bazı illerde toplantılar başladı, ama Bursa henüz Genel Merkez programında değil. MHP İl Başkanı Yüksel Yılmaz’a dün toplantının ne zaman olabileceğini sorduk.
“Başlangıçtan beri biz ağustos sonu olabileceğini düşünüyoruz” cevabı verdi. Eğer yetişmezse eylül başı da olabileceğini kaydetti.
Fakat…
Az önce de vurguladığımız gibi, 2002’nin ağustos ayından sonra, Bahçeli’nin yine gündem değiştirecek ve siyasi tabloyu etkileyecek bir çıkışı daha Bursa’dan yapma ihtimali yüksek.
Doğrusu istenirse…
Aynı heyecanlı bekleyişi konuşmamız sırasında MHP İl Başkanı Yılmaz’da da hissettik. Türkiye’nin önümüzdeki dönemini şekillendirecek bir Bahçeli konuşması yine bir ağustos günü yine Bursa’da olabilir. O nedenle Ankara’dan, Genel Merkez’in takvimi açıklaması bekleniyor.
Görüntü şimdilik böyle.
Otelde 2 bin kişilik toplantı
MHP İl Başkanı Yüksel Yılmaz’a sohbetimizde Genişletilmiş İl Divanı toplantısının yapısını sorduk. Şu tabloyu çizdi:
“550 il ve ilçe yöneticisi, 607 il delegesi, belediye başkanları ve meclis üyeleri, kurultay delegeleri, eski il ve ilçe başkanları, kadın kolları başkanları, Ocak başkanları ve Ülkücü kuruluşların başkanları.”
Yani…
“Yani, yaklaşık 2 bin kişiyle Genişletilmiş İl Divanı toplantımızı Sayın Genel Başkanımızın katılımıyla yapacağız.”
Düşüncesi şu:
“Sıcak hava nedeniyle Spor Salonu yerine büyük bir otel salonunu düşünüyoruz.”