Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Siyaseti unutturan canlı bombanın amacı neydi?

Şöyle bir anımsayın… Daha iki ay önce, 7 Haziran’daki genel seçimin hızla yaklaştığı günlerde Türkiye’nin gündeminde savaş ilk sıradaydı.

Hatta…

Türkiye, Suriye’ye giriyor mu?” tartışmaları başlamış, hükümetin savaş çıkarıp seçimi erteleme planı yaptığını söyleyenler bile olmuştu.

O günler hızla geldi geçti. 7 Haziran sonrasında da gündeme sandıktan çıkan mesaj ve koalisyon arayışları gibi siyasal konular girdi.

Öyle ki…

Seçimden beri koalisyon borsası gibi bir tabloda “AK Parti’nin koalisyon ortağı CHP mi MHP mi olur, seçime mi gidilir?” sorularına cevap arıyoruz.

Oysa…

Seçime gidilirken savaş kaygılarına yol açan Suriye yönetilemeyen bölgeleri nedeniyle sorun oluyor, Işid belası da tehdit ve tehlike olmayı sürdürüyor.

Yani…

Bölgedeki sınır güvenliği aynı zamanda iç güvenlik tehdidi haline geldi.

Nitekim…

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesindeki canlı bombanın yol açtığı katliam nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya olduğumuzun en büyük göstergesi.

Geçen yıl Kurban Bayramı’nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in daveti üzerine Bursa’dan bir grup Şanlıurfa’ya gitmiştik.

Kobane olaylarının yeni patladığı günlere rastlayan o gezide 10 kilometre mesafedeki Suruç sokaklarında dolaşmış, Suriye’den kaçanların sığındıkları kampları ziyaret etmiştik.

Dün patlayan bomba siyaseti gündemin arka sıralarına iterken, Kobane ve sınır güvenliği konusunu yeniden ilk sıraya çıkardı.

Peki…

Bu satırların yazıldığı saatte 30 olan ve artması beklenen can kaybına yol açan canlı bomba neyi amaçlıyordu, hedefinde ne vardı?

Soruyu…

Ortadoğu ülkelerinde sık sık saha araştırmaları yaptığı için Ortadoğu uzmanı olan Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferhat Pirinççi’ye sorduk.

Aynı zamanda…

Kısa adı Orsam olan Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi danışmanı olan Ferhat Hoca önce tabloyu çizdi:

2 milyon civarında Suriyeli sığınmacı barındırıyoruz. Türkiye her yönden provokasyona çok açık. Saldıran Işid gibi gözüküyor, fakat şu da var: Bu ortam provokasyon yapmak isteyenler için bulunmaz fırsat.”

Ardından…

En büyük mülteci kampının Kobane’ye komşu Suruç’ta olduğunu anımsattı:

Suruç’ta Ezidiler, Türkmenler, Türkler, Kürtler birlikte yaşıyor. Misafir kampları da orada. Kobane’nin yeniden yapılanması ve mülteci akınından zarar görenlere yardım için Türkiye elinden geleni canla başla yapıyor.”

Sonra da…

Sorumuza şu cevabı verdi:

Canlı bomba sadece Suruç’taki dengeyi değil, bölge ve Türkiye’deki dengeyi sarsmayı hedefliyor. Onun için de soğukkanlı olup sağduyulu ve daha etkin politikalar üretmek gerekiyor.”

 

Provokasyonların çoğu engellendi

 

Suruç’ta Işid’in gerçekleştirdiği düşünülen canlı bomba eylemiyle ilgili olarak, Ortadoğu Uzmanı olan Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferhat Pirinççi ile sohbet ederken önemli bir noktaya değindi.

Işid eylem kapasitesi olan bir terör örgütü. 3 eylem yaptı. Biri Reyhanlı saldırısı, biri HDP Diyarbakır mitingi öncesi patlayan bomba, bir de bu.”

Sonra da şunu söyledi:

Bu bomba ilk değil, son da olmayacak, provokasyonlar sürecek. Ben şahsen güvenlik kuvvetlerimizin çok daha fazla eylemi önlediklerini zannediyorum.”

 

Güvenli bölgenin önemi ortaya çıktı

 

Suriye’ye girip girilmeyeceğinin tartışıldığı günlerde Türkiye sürekli sınırda güvenli bölge isteğini gündeme getirdi.

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferhat Pirinççi de dünkü Suruç katliamı sonrası bunu anımsattı:

Türkiye’nin güvenli bölge talebinin ne kadar haklı olduğu ortaya çıktı. Eğer güvenli bölge olsaydı, saldırıyı yapacak olanların önce o güvenli bölgeye aşabilmeleri gerekirdi.”

 

Bursa’dan gittiler, Suruç’taki patlamadan kıl payı kurtuldular

 

Davet… Şanlıurfa’daki Türkmen aşiretlerinden geldi. Suriye’den göç edenler arasında yer alan Türkmen aşiretlerinin ne durumda olduklarının görülmesi isteniyordu.

Bunun üzerine…

Kuruluş kararının alındığı Orhaneli’ndeki toplantısına katıldığımız Türkiye Yörük Türkmen Birliği’nin genel başkanı olan Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu ile Birlik Genel Sekreteri Fahrettin Beşli geçen hafta Şanlıurfa’ya gittiler.

Tatlıoğlu ve Beşli bir gün Şanlıurfa merkezde, bir gün canlı bombanın katliam yaptığı Suruç’ta, bir gün de Akçakale’de kalıp kampları ziyaret ettiler.

Ziyaretlerinde…

Suriye’den gelip sığındıkları mülteci kamplarında kalmakta olan Türkmenler ve bölgede yaşayan Türkmen aşiretleriyle konuşup sorunları dinlediler, çözüm önerileri geliştirdiler.

Ardından…

Bursa’daki Yörük-Türkmen camiasının tanınan isimlerinden olan Esma Ağralı bölgeye gitti. Pazar günü canlı bombanın katliam yaptığı Amara Parkı’nın tam önünde Türkmen aşiretlerinin önde gelenleriyle buluştu.

Hatta…

Suruç’taki temaslarından, Güneydoğu’nun sembol olmuş Türkmen aşiret lideri Karakeçili Aşireti Reisi Cindi Dayı ile çekilmiş fotoğrafını sosyal medya Facebook’ta paylaştı.

Bir anlamda…

Bursa’dan gidenler, Suruç’ta canlı bombanın yaptığı katliamdan kıl payı kurtulmuş oldular.

 

Bursa’ya 6 yıl hizmet eden Vali Yardımcısı Usta’yı da uğurladık

 

Geniş kapsamlı mülki amirler rotasyonu gereği, bir dönem Vali Yardımcısı olarak Bursa’ya hizmet edenler başka görevlere atandılar.

Geçen hafta Gümülcine’de olduğumuz için Gaziantep’e atanan Vedat Müftüoğlu’nun veda ziyaretinde bulunamamıştık.

6 yıllık hizmetinin ardından İstanbul Vali Yardımcılığı’na atanan Ahmet Hamdi Usta’yı dün uğurladık. Avrupa Birliği çalışmalarında Bursa’yı doğru yönlendiren isimlerin başında gelen Usta’yla bir gün Vali olarak sohbet etmeyi de umuyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X