Gerçi… Tam olarak resmi bir veri yok, fakat Türkiye’deki yapıların yaklaşık yüzde 50’sinin kaçak olduğu tahmin ediliyor. Üstelik. Bu rakam Bursa’da yüzde 55’i buluyor.
Eldeki veriyse şu:
TÜİK kayıtlarına göre, Türkiye’de yaklaşık 9 milyon 500 bin bina var. Bu binaların da toplam 26 milyon bağımsız bölümü bulunuyor.
İşte…
Olay TV’deki Her Açıdan programında konuk ettiğimiz Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu bu gerçeği ortaya koyduktan sonra şunu söyledi:
“2011 yılındaki seçimlerle birlikte sahaya indiğimizde, özellikle yolun altındaki Mevlana, Ulus, Arabayatağı, Millet, hatta Fatih mahallelerinde insanlar evlerine elektrik, su, doğalgaz bağlanmadığını, okulları, parkları olmadığını, yollarının da asfaltlanmadığını söylediler.”
Şunu aktardı:
“Bu yakınmaları dinledikçe ‘Yapınız kaçak, ruhsat almadan yaptınız, onun için idarenin bir şey yapabilmesi mümkün değil. Çünkü yapan suç işler, müteahhit de, belediye de suçlu olur’ dedik.”
Şunun altını çizdi:
“Bu kadar yoğun talebe karşılık bizler bu cevapları verdik, ama bu insanlar Allah var bizleri üzmediler, oylarını vermeye devam ettiler.”
Sonra da, bugünkü gelişmeleri anımsattı:
“2 yıl önce arkadaşlarımızla birlik-beraberlik içinde çalışma sergileyerek model bir yasa çıkardık. Su, elektrik, doğalgaz bağlanmasını çözdük, ama yeterli değildi. Bu defa çok büyük bir imar barışı kanunu çıkardık.”
Bu noktada…
Çıkan yasının imar barışı olduğunu özellikle vurgulayan Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu şunu söyledi:
“Biz sorunlu binaları yasal hale getirmek için imar barışı adı altında bir yasa çıkardık.”
Şu bilgiyi de verdi:
“Çok göç alan bir ülkeyiz. 1946’dan bu yana 12 kez imar barışı kanunu yapılmış, fakat en geniş kapsamlı olanı bu. Türkiye’nin yapı stoğunun yüzde 50’sinin kaçak olduğu düşünülürse ülke rahat bir nefes alınacak.”
Ardından…
“Yaparsa AK Parti yapar sözü bir kez daha gerçek oldu” dedi ve başvuru tarihini ilk kez açıkladı:
“15 gün içinde başvuruları almaya başlayacağız. 31 Ekim 2018’e kadar bu başvurular sürecek. Böylece evler elektrik, su ve doğalgaza; mahalleler okul, yol, park. Asfalta kavuşacak.”
Bursa göç aldı, devlet millete yetişemedi!
Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu çıkarılan imar barışı yasasını anlatırken, Bursa için özel bir vurgulama yaptı:
“Bursa çok göç alan bir şehrimiz. Göç aldıkça büyüdü. Sanayimizin istihdam ihtiyacı da buna eklenince konut ihtiyacı karşılanamadı. Ortaya da kaçak ve çirkin yapılar çıktı”
Şu tespiti önemli:
“Ne yazık ki, insanlar kaçak yapılar yaparak sorununu çözmeye çalışırken devlet milletin hızına yetişemedi. Şimdi bunun sonuçlarını da imar barışıyla düzeltiyoruz.”
Çavuşoğlu tek tek anlattı: İmar barışıyla problemler çözülecek
Problemli yapılara yönelik imar barışı ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu öncelikle nelerin imar barışı kapsamına girdiğini ortaya koydu:
“Nereye yapılmışsa, hangi imar mevzuatına aykırıysa, hangi yapı ruhsatına uygun değilse fark etmiyor, imar barışı hepsinin durumunu yasal hale getiriyor. Zaten yasayı bunun için çıkardık.”
Ardından…
Yasanın nasıl işleyeceğini de açıkladı:
“İster kaçak olsun, ister yapı ruhsatına aykırı olsun, ister Hazine arazisine yapılmış olsun, ister SİT alanında olsun… Bu yapılara başvurmaları halinde yapı kayıt belgesi vereceğiz.”
Şunu vurguladı:
“Hazine arazisindeki yapılar araziyi satın alma hakkına sahip olacaklar.”
Sonra da…
15 gün içinde almaya başlayacakları başvuruların 31 Ekim’e kadar yapılabileceğini anımsatıp işleyişin nasıl olacağını anlattı:
“Yapı kayıt belgesinin bir mali karşılığı olacak. Örneğin, arsanın değeriyle üzerindeki yapının emlak değerleri birleştirilecek. Konutlar için yüzde 3, ticari alanlar için yüzde 5 ödenecek. 31 Aralık 2018’e kadar da bu payları ödeyip yapı kayıt belgesini alacak.”
Mesajı şu:
“İmar barışıyla vatandaş rahat bir nefes alırken, problemler de çözülmüş olacak.”
İmar barışıyla kazanılacaklara 2 örnek
Aslında… 2011’de milletvekili seçilmeden önce avukat olan Hakan Çavuşoğlu imar sorunlarıyla ilgili hukuki davaları iyi biliyor.
Neler kazanılacağını anlatırken şunu söyledi:
“Ruhsatsız yapı nedeniyle varsa yıkım kararı ve idari ceza ortadan kalkacak. Elektrik, su ve doğalgaz bağlanacak.”
Örneği hukuki süreçlerden verdi:
“4 katlı bina düşünün, tamamı kaçak. Her katta ayrı kişi oturuyor, ama kaçak olduğu için kat mülkiyeti kuramıyorlar. Yapı kayıt belgesiyle bunu çözüp satış yapma hakkı elde edecek.”
Artvin dernekleri kırgın: Listelerde seçilebilir sıralarda Artvinli yok
Yıllarca… Bursa’da genel ve yerel seçim aday listelerinde demografik denge adına dağlı, Karadenizli, Artvinli, Bulgaristan göçmeni ve Batı Trakyalı adayların olması önemsendi.
Son dönemde…
Demografik denge daha da genişledi, ama alışkanlık Artvinli adaylarla başladı.
Ne var ki…
24 Haziran seçimi için siyasi partilerin aday listelerinin seçilebilir sıralarında bu kez Artvinli aday olmaması Artvin camiasını üzdü.
Nitekim…
Bursa’daki 58 Artvin derneğinden 44’ünü bünyesinde buluşturan Artvin Dernekleri Federasyonu Başkanı Suat Özkan ile birlikte Artvin Vakfı ve ARSİYAD yöneticileriyle 7 derneğin başkanları ziyaretimize geldiklerinde siyasi partilere sitem ettiler.
Dediler ki:
“Partileri ziyaret edip beklentimizi ilettik, ama yapılan konuşmaların listelere yansımadığını gördük. Bu da bizi çok üzdü, canımızı yaktı.”
Şunu da eklediler:
“Bursa’da çok büyük bir Artvinli kitle var. İlk defa bu kitlenin yok sayılması söz konusu. Bunu da içimize sindiremiyoruz.”