Uzun süredir gündemde siyasi gelişmeler var. O nedenle, AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun’la televizyon programı ve sohbetlerde hep siyaset konuştuk.
Oysa…
İktidar partilerinin il başkanları, merkezi idare ile yerel arasında koordinasyonu sağlayan siyasi köprü sorumluluğu da taşıyorlar. Bu da, yereldeki yatırımların Ankara’da birinci elden takibi görevi veriyor.
Nitekim…
Geçmiş dönemlerde güçlü il başkanı olarak kabul edilen siyasilerin yatırımlarla yakından ilgilendikleri, hatta Ankara’ya proje taşıyıp ikna ettikleri biliniyor.
O bakımdan…
Siyasete ara verip, AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun’a vatandaşa yönelik hizmetlerle ilgili gelişmeleri sorduk.
Önce…
“Yatırımlar son hızla devam ediyor. Siyasi çalışmalar nedeniyle aksama olmadı” vurgusu yaptı.
Söze de…
Mersin Şehir Hastanesi’nin açılışı nedeniyle gündemde olan sağlık yatırımlarından başladı:
“Mersin Şehir Hastanesi 1253 yataklı devasa bir hastane. Bursa Şehir Hastanesi ise 1355 yataklı. Üstelik inşaatı çok hızlı yürüyor.”
Şu bilgiyi verdi:
“Çevre Yolu’ndan geçenler, üçüncü kata geldiğini görüyorlar. Sözleşmeye göre teslim tarihi 2018 yılı sonu, fakat müteahhit çok hızlı çalışıyor ve 2018 sonundan önce teslim edeceği anlaşılıyor.”
Şunu da ekledi:
“Acemler’de 750 yataklı hastanenin sözleşmesi yapıldı, temel atma töreni için Bakanlarımızı bekliyoruz. Gemlik Devlet Hastanesi’ni bu yaz teslim alacağız. Kestel ve Gürsu hastaneleri inşaatları devam ediyor.
Devam etti:
“Otoyol bitti. 500 milyon liralık dev bir yatırım. Başbakanımız gelemediği için açılışı yapılamadı. Şimdi Cumhurbaşkanımız, ya da Başbakanımızın programında olacak. Her şeyi hazır.”
İçten bir yaklaşımla da şunu söyledi:
“Yüksek hızlı tren konusunda geciktiğimizi kabul ediyoruz.”
Gecikmenin nedenini şöyle açıkladı:
“Bursa-Yenişehir arasında tamamlama ihalesi yapıldı. Yenişehir-Bilecik arasında heyelan nedeniyle hattın nereden geçeceği sorun oldu. Bunlar tamamlandı ve ihale aşamasına gelindi.”
Şunun da sözünü verdi:
“Özellikle Yenişehir-Bilecik arasında heyelandan kaynaklanan gecikmeyi telafi edecek şekilde çalışmalar hızlanacak.”
Adliye Sarayı 10 kat büyüyor
Bursa’ya yıllarca Adliye olarak hizmet eden Heykel’de Valilik karşısındaki bina yetmediği için Uluyol’da cezaevinin bulunduğu yere Adliye Sarayı yapıldı.
Fakat hızla büyüyen Bursa’ya bu da yetmedi. AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun şu bilgiyi verdi:
“Buttim’in orada yapılacak ve bugünkünün tam on katı büyük olacak yeni Adliye Sarayı ile ilgili ödenek sorununu çözdük.”
Şunu vurguladı:
“Birinci bölümünün temeli atıldı dediğimizde küçümseniyor. Oysa, yalnızca birinci bölüm inşaatı 83 bin metrekare. Halen kullanılan Adliye Sarayı ise toplam 36 bin metrekare.”
“Doğruyu anlatırız, vatandaş farklı oy verirse saygı duyarız”
AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun’la referandum hazırlıklarını konuşurken, henüz kampanyaların başlamamasına karşın tartışmaların yoğunlaşmasına dikkat çekti.
Bu noktada…
“Her şeyi vatandaşa doğru anlatmalıyız” diye başlayıp devam etti:
“Özellikle anamuhalefet partisine sesleniyorum. Muhalefet yapacağız diye, bilgileri doğru aktarmak yerine dezenformasyon ve manipülasyon yapılmamalı, vatandaş yanıltılmamalı.”
Sonra da…
Kendi partisi için şu değerlendirmeyi yaptı:
“Bizim görevimiz vatandaşa doğruyu anlatmak. Onun için referandum kampanyasında çıkıp doğruları anlatacağız. Buna rağmen vatandaşımız farklı oy verirse, buna da saygı duyarız.”
Ardından…
Anayasa değişikliğiyle gelecek partili Cumhurbaşkanı için yapılan tartışmaları anımsatıp şunu söyledi:
“Başbakan da partili… AK Parti üyelerine ayrı, diğer partililere ayrı genelge çıkarmıyor, hizmeti ayırmıyor ki. Tüm vatandaşa eşit davranmak zorunda ve öyle de davranıyor. Şimdi de değişen bir şey yok.”
Şuna işaret etti:
“Bütün mesele şurada: Eski uygulamada alışılmış ve kanıksanmış bir durum vardı. Normal görülüyordu. Yani, bir Başbakanı makul görüyoruz, ama bir Cumhurbaşkanı’nı görmüyoruz.”
Yorumu da şu:
“Toplum olarak alışkanlıklarımızdan kolay vazgeçemeyen kültürümüz var. Onun için ters gösteriliyor, kültürümüzden gelen alışkanlıklarla zihinlerde bir şeyler oluşturulmaya çalışılıyor.”
AK Parti-MHP ortak kampanya yapar mı?
Anayasa değişikliği, AK Parti ve MHP gruplarının uzlaşmasıyla Meclis’e geldi ve önce Anayasa Komisyonu’nda, sonra TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Şimdi referanduma gidiliyor.
Acaba…
2 parti referandum için ortak kampanya yapar mı? Soruya AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun şu cevabı verdi:
“Gönül tüm partilerin uzlaşmasını isterdi, ama sorumluluğu AK Parti ve MHP aldı. Şimdiyse bizim çalışma sistemimiz ayrı, MHP’nin ayrı.”
Şunun altını çizdi:
“2 parti aynı hedef doğrultusunda aynı sonuca ulaşmak için, ama ayrı ayrı çalışacak.”
Bursa’nın her yönden gelişiminde Merinos’un katkısı büyük
Bursa için Merinos’un anlamı da, yeri de çok farklı. Bir kere, Merinos sıradan bir tekstil fabrikası değil. Kentin siyasetine, sosyal yaşamına, sporuna, sendikalaşmasına, hatta yapılaşmasına katkı yaptı.
En önemlisi…
Bir dönem Merinos’ta çalışıyor olmak ayrıcalıktı.
Atatürk’ün emriyle 28 Kasım 1935’te dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından temeli atılan ve cumhuriyet döneminin ilk sanayi tesislerinden olan Merinos 2 Şubat 1938’de de Atatürk tarafından işletmeye açıldı.
Gazeteciliğe başladığımız yıllarda 2 Şubat’lar önemliydi. Merinos İşçi Yemekhanesi’ndeki yıldönümü toplantıları çok kalabalık olurdu.
Kumaşları Avrupa ülkelerinde bile aranan Merinos fabrikası artık yok, anısını Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi yaşatıyor. 2 gün önce Merinos’un açılış yıldönümü vardı, ama katılım azaldığı gibi, haberi de yerel basında pek yer bulmadı.
Katılımcılar arasında Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni dışında eski milli Eğitim ve Milli Savunma Bakanı olan Turhan Tayan ile AK Parti eski Milletvekili Zafer Hıdıroğlu’nu gördük.
Hıdıroğlu’nun Merinos çalışanı olduğunu biliyoruz. Tayan’ın siyaset sürecinde de Merinos’un ayrı yeri oldu. Nitekim fabrikanın son dönemindeki sorunlarının çözümünde hep Tayan oldu.