Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Türkiye’de demokrasinin geleceği Nilüfer modelinde

Sözünü… 30 Mart’taki yerel seçim öncesi, seçim kampanyası sırasında verdi. Hatta,“Demokrasi kenti Nilüfer” sloganını kullandı.
İlk adımı da…
Seçim sonrası yeni Nilüfer Belediye Meclisi’nde, yasanın istediği komisyonlar dışında 9 yeni komisyon kurup projenin üst yapısını hazırladı.
Tüm bu adımlar, bu haftadan itibaren Türkiye’de demokrasinin geleceği için Nilüfer modelini ortaya çıkaracak.
Nitekim…
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey dün konuştuğumuzda heyecanlıydı.
Uygulama aşamasına gelen ve şu anda Türkiye’de hiçbir yerde olmayan yerel yönetimde demokrasi projesini özetledi.
 
 
Söze…
“Demokrasi kavramını yerelden genele güçlendirmek istiyoruz” diyerek başladı ve şöyle devam etti:
“Türkiye’nin ihtiyacı olan demokrasi, özgürlük, vicdan ve etik değerlere sahip çıkan bir uygulama başlatıyoruz. Çünkü demokrasi olmadan barış olmaz. Barış içinde yaşayalım istiyoruz.”
Şunu vurguladı:
“Hava, ekmek, su kadar demokrasiye de ihtiyacımız var. Ama tepeden inme değil, yerelden ve güçlenerek ilerleyen demokrasi olmalı.”
Şuna işaret etti:
“Biz demokrasiyi mahalleden başlatıyoruz. Zaten öyle olmalı. Demokrasi sokakta başlamalı, mahallelerde, köylerde, şehirlerde gelişip ülkeye yayılmalı.”
Şunu da ekledi:
“Bunu başardığımızda güçlü bir demokrasiye sahip oluruz.”
Sonra da şu bilgiyi verdi:
“Nilüfer’de 64 mahallemiz var. Bu 64 mahallede sandıkları kurup Mahalle Komiteleri seçimi yapacağız. Bu yolla tüm mahallelerde toplam 1600 komite üyesi seçilecek.”
Adım adım ilerlediği demokrasi ortamı için şunu söyledi:
“Seçim öncesi her şeyi vatandaşın görüşünü alarak yapacağımızın sözünü vermiştik. İşte onu yapıyoruz.”
Sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bundan sonra Nilüfer’de yatırımlar ve işler yalnızca başkanın sözüyle, ya da meclisin kararıyla olmayacak. Mahalle Komiteleri yapılacak işi yerine varıncaya kadar konuşup tartışacaklar. Ortaya çıkan karar uygulanacak.”
Mecliste oluşturulan 9 yeni komisyonun da, mahalle Komiteleri ile birlikte çalışacağını ifade eden Bozbey şu çağrıyı yaptı:
“Mahallesi için, yaşadığı kent için, ülkesi için düşüncesi olan, sözü olan gelsin komitelere aday olsun, karar mekanizmasında yer alsın.”
Bu noktada…
Heyecanının nedenini de ortaya koydu:
“Mahalle Komiteleri’ni İçişleri Bakanlığı da yakından takip ediyor. İleride bu sistem, yerel yönetimlerde mutlaka yer alacak, biliyorum.”
Beklenti de açıkladı:
“2019’a yetişirse, hemen başlar. Yetişmezse de bir sonraki yerel seçimde Nilüfer modeli olarak yasalaşır.”

 

***

 

26 Ekim’de Demokrasi Şenliği var

 

Nilüfer’in 64 mahallesinde Mahalle Komitesi seçimleri için sandık kuruluyor.
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in verdiği bilgiye göre Mahalle Komitesi’nde seçilmiş ve daimi üyeler olacak. Daimi üyeleri mahalle muhtarı, ihtiyar heyeti, cami derneği başkanı, okul aile birliği başkanı, spor kulübü başkanı, STÖ başkanı oluşturacak. Ayrıca her mahallede 1 üye seçilecek.
Demokrasiyi yerelden başlayıp genele yayma modelinin bu ilk uygulaması için seçime girmek isteyenler 16 Ekim Perşembe akşamı saat 17.00’ye kadar Nilüfer Kent Konseyi’ne başvurabilecekler. 26 Ekim Pazar günü dedemokrasi şenliği olan seçim yapılacak.

 

***

 

Vandallara karşı dayanışma için “hatır sorma” hattı!

 

 

Toplum gergin bir haftayı geride bıraktı. Kobane’de Işid’le savaşan Kürt gruplara Türkiye’nin yardım etmediği bahanesiyle kentler savaş alanına çevrildi, yakılıp yağmalandı.
Olaylardan bölgede yaşayanlar da mağdur oldular. Baskı ve tehditle karşılaştılar.
Nitekim…
Daha 2 ay önce Doğu ve Güneydoğu’da geniş kapsamlı bir gezi yapan Bursa siyasetinin üretken ismi Ali Mollasalih’le yaşananları konuşurken önce tabloyu anımsattı:
“Bölgede yaşayanlar yakıldılar, taşlandılar, yağmalandılar, ama vandallığın yanında değil bayrağımızın ve ülke bütünlüğünün yanında yer aldılar.”
Şöyle düşünüyor:
“Şimdi oradaki kardeşlerimize moral verme ve yeniden selamlaşma zamanı. Vandallara karşı duruşlarını cesaretlendirme zamanı.”
Önerisi ise şu:
“Kardeşlik telefonun diğer ucunda… Diyarbakır, Batman, Hakkari, Van, Siirt, Mardin, Bitlis, Ağrı, Bingöl, hatta Şanlıurfa gibi olayların yoğunlaştığı illerdeki akraba, arkadaş ve dostlarımızı telefonla arayıp hatırlarını soralım, moral verelim.”
Bazen toplum bütünlüğünü geliştirmek için küçük adımlar yetiyor. Bugün öyle bir durum yaşanıyor.
Gerçekten de, kardeşlik telefon hattının diğer ucunda bekliyor.
Görünen o ki…
Ali Mollasalih’in önerisine ihtiyaç var.

 

***

 

CHP’nin kongre süreci bugün MYK’da görüşülüyor

 

CHP’de kongre sürecine yönelik hazırlıklar cumhurbaşkanlığı seçiminin hemen ertesinde gündeme geldi. Fakat olağanüstü kurultay nedeniyle adım atılamadı.
Ardından…
AK Parti’nin erken seçime gitme olasılığı göz önüne alınarak beklemeye geçildi. Fakat bu süreçte AK Parti kongreler için harekete geçti, delege seçimlerini başlattı. Seçimin de haziran yerine nisan ayında yapılması için çalışmalar başladı.
Şimdi…
CHP de seçime kadar ilçe ve il kongrelerini tamamlamak istiyor. Bunun için de ilk adımın bugün yapılacak Merkez Yürütme Kurulu toplantısında atılması, kongre takviminin görüşülmesi bekleniyor.
Ayrıca…
Kongre sürecine girilirken parti örgütünün durumu ile ilgili bazı konuların da MYK’de ele alınabileceği yönünde bilgiler var. Durumu görüşülecek yerler arasında, yönetimden istifalar nedeniyle Osmangazi’nin olduğu da konuşuluyor.

 

***

 

Partiler daha kurulmadan birleşti

 

Bir dönemin siyasi projesi olan Doğru Yol Partisi ile Anavatan Partisi’ni Anayol çatısında birleştirme hayalini gerçekleştirmek için yola çıkan Anayol Partisi henüz kurulmadı.
Fakat…
Dün Adana’da yapılan toplantıdan, yaz aylarından beri kuruluş çalışmalarını yürüten BAK Parti’nin Anayol’a katılma kararı çıktı.
Yani, iki parti daha kurulmadan birleşti. Yönetimlerde eşbaşkanlık modeli olacak.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X