Hep tekrarlıyoruz… Bursa artık eski Bursa değil. Gazeteciliğe başladığımız yıllarda “Bursa’nın nüfusu 200 bine dayandı” haberleri yapıyorduk, şimdi 3 milyonluk kentte yaşıyoruz.
Öğrencilik yıllarımızda cumartesi günleri kütüphane günümüzdü. Bilgisayar ve internetin olmadığı 70’li yılların ilk bölümünde Tayyare Sineması aralığındaki Halk Kütüphanesi öğrenciler için en önemli kaynaktı.
Günümüzde…
Tayyare başlı başına kültür kompleksi oldu, İl Halk Kütüphanesi de İpekçilik Yokuşu’ndaki daha geniş yerine taşındı.
Sonra…
90’lı yılların başlarında Erdem Saker yepyeni bir kütüphane armağan etti. Yıllarca nikah salonu olarak kentin anılarının geçtiği yer olan Setbaşı’ndaki binayı aslına uygun restore edip Şehir Kütüphanesi’ni kazandırdı.
Şimdi…
Bu kütüphane, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin desteğiyle bambaşka bir misyon üstlendi.
Uzun zamandır uğramadığımız Büyükşehir Belediyesi Şehir Kütüphanesi’ne geçtiğimiz hafta Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler Şube Müdürü Ayşe Hacıoğlu’nun davetiyle gittik.
Gördük ki…
Tüm katlardaki salonlar doluydu ve okuyan bir kentin huzurunu yaşadık. 300 kişilik salon tam doluydu ve bir çok genç de kalkanların yerine oturmak için sıra bekliyordu. Vatandaşların gazete okudukları salon bile tamamen doluydu.
Rakamları Hacıoğlu’ndan öğrendik:
“Ziyaretçi sayımız günlük değişiyor. Yıllık baz alındığında faydalanan kişi sayısı gün içinde ortalama 1.500 civarında.”
Şunu da vurguladı:
“Özellikle öğrencilerin yarıyıl tatilinde ve sınav dönemleri yaklaştığında yoğunluk iki katını geçiyor.”
Ardından…
Hacıoğlu’nun geliştirdiği 24 saat açık kütüphane konusunu dinlerken şaşırdık:
“Gece okuyucu sayımız da saatlere göre değişiyor. Gece yarısına kadar nerdeyse tam doluluk civarındayız, hatta genel okuma bölümünde yerimiz yetmediği için ikinci katı da açıyoruz. Gece yarısından sonra bu rakam azalmaya başlıyor doğal olarak.”
Açıkça söylemek gerekirse…
Türkiye’de ilk olan 24 saat kütüphane uygulaması başarıya ulaşmış.
Projeyi uygulayan Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler Şube Müdürü Ayşe Hacıoğlu’nu da, tam destek veren Başkan Recep Altepe’yi de kutluyoruz.
Genç beyinlerin, nasıl güzel projeler ürettiğine Şehir Kütüphanesi’nde tanık olduk.
Şehir Kütüphanesi kabına sığamıyor
Setbaşı’nda köprünün başındaki Şehir Kütüphanesi artık günün her saati dolu olduğu için kabına sığamıyor.
Öyle ki…
Alt katta bulunan kitap onarım atölyesi adeta fabrika gibi çalışıyor. Yine alt katta bulunan etkinlik salonu hiç boş kalmıyor. Söyleşilerle dolu olan salonda aynı zamanda konservatuar ve korolardaki sanatçılar gelip çalışma yapıyorlar.
Şehir Kütüphanesi Müdürü Ayşe Hacıoğlu daha şimdiden binadan daha fazla yararlanabilmenin yolları üzerine proje geliştiriyor.
Oyuncak Kütüphanesi’nde hem oyun, hem de arkadaşlık var
Postane’den yukarı Maksem’e doğru çıkarken, yolun sağ tarafındaki Alipaşa Mahallesi’nin eski Bursa evleri arasında, Bursa’nın en özel kütüphanesi var.
Bina…
Yüzyıllar önce hamam olarak yapılmış. Sonra 1700’lü yılların başında Şeyh İsmail-i Rumi tarafından enkaz halindeyken satın alınıp tekke olarak kullanılmış. Fakat zaman içinde yine bakımsız kalıp harabeye dönmüş.
İşte…
Bu eski hamam-tekke geçtiğimiz yıl Başkan Recep Altepe’nin girişimiyle Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alındı ve restore edilerek çocuklar için Oyuncak Kütüphanesi olarak düzenlendi.
Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler Şube Müdürü Ayşe Hacıoğlu ile birlikte gezdiğimiz Alipaşa Oyuncak Kütüphanesi’nden çok etkilendik.
0-6 ve 7-12 yaş grupları için ayrı oyun odaları bulunan Çocuk Kütüphanesi cıvıl cıvıl. Üstelik, küçüklere anne-babalar da eşlik ediyorlar.
Hacıoğlu, buraya gelen çocukların eğitmenler nezaretinde hem oyuncaklarla oynadıklarını, hem de akranlarıyla arkadaşlıklarını geliştirdiklerini söyledi.
Eskişehir’dekiyle birlikte Türkiye’deki 2 oyuncak kütüphanesinden biri olan Alipaşa’da çocuklar raflardaki oyuncaklardan dilediklerini alıp oynayabildikleri gibi, üye olup oyuncağı 15 günlüğüne evine de götürebiliyor.
Alt katta bir de okuma salonu bulunan Alipaşa Çocuk Kütüphanesi’ni çok önemseyen Başkan Altepe’nin her fırsatta gelip çocuklarla oynadığını da ziyaretimizde öğrendik.
Dağ-Der’de üniversiteli dağlılarla Bursa üzerine keyifli sohbet
Prof. Dr. Ali Kaya yeniden genel başkanlığı üstlendiği Dağ-Der’de kurumsal yapıyı yeniden güçlendirmeye yönelik adımlar atıyor. Öncelik verdikleri arasında, derneğin geleceği olarak da kabul edilen Ünidağ var.
Bu sayede…
Üniversitelerde okuyan dağlı öğrencilerin yöreye katkısını hedefleyen Ünidağ bu dönemde kendi içindeki reorganizasyonunu da sağlayıp yeniden sahaya çıkmaya başladı.
Nitekim…
Ünidağ Başkanı Emre Güleç’in daveti ve Ali Hoca’nın moderatörlüğünde Dağder’de üniversiteli genç dağlılarla keyifli bir sohbet yaptık.
Gazetecilik yaşamımızda tanıklık ettiğimiz mesleki değişim-dönüşümle, Bursa’daki kentleşme modeli ve son 50 yılın dönüşümünü anlattığımız sohbet 2.5 saat sürdü.
Ünidağlı gençlerin sorularıyla sergiledikleri Bursalılık önemliydi