Seçim döneminde AK Parti meydanlarda, çeşitli vaatler yanında yeni anayasa sözü de verdi. Fakat tartışmalarda, sistem değişikliği yeni anayasanın önüne geçti, konu başkanlık sistemi noktasında düğümlendi.
Bu düğüm…
TBMM’de toplanan Uzlaşma Komisyonu’nda belirgin şekilde ortaya çıktı.
Çünkü…
AK Parti, komisyon çalışmalarına başlarken “başkanlık sisteminin merkezde olduğu bir anayasa” isteğini ortaya koydu. CHP ise komisyon çalışmalarında parlamenter sistemi savunan ve devamını isteyen bir yaklaşım sergiledi.
İki parti arasında yaklaşım farkı belirginleşince CHP masadan kalkıp masayı dağıttı. Bu durumda akla gelen soru şu:
AK Parti seçim meydanında verdiği sözü tutmak için adım atacak mı, yoksa gelişmeleri akışına mı bırakacak?
Soruyu…
TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi olan AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın’a sorduk.
Söze…
“Meclis’te Uzlaşma Komisyonu’nun tekrar kurulmasını talep eden taraf biziz” diye başladı ve şunu söyledi:
“Uzlaşma Komisyonu geçtiğimiz dönem 3 yıla yakın çalıştı ve 62 maddede uzlaşı sağlandı. Ama netice alınamadan dağıldı.”
Şöyle devam etti:
“Yeni dönemde şunu söyledik: 4 partinin mutabakatıyla anayasa değişsin, çünkü ne kadar geniş tabanlı olursa o kadar sağlıklı anayasa ortaya çıkar.”
Ardından…
“Fakat, geçen dönemden ders aldık” dedi ve ekledi:
“Uzlaşma Komisyonu’na temmuz ayına kadar süre verildi. Metin üzerinde uzlaşma sağlanırsa, Meclis’e getirip halka sunacağımızı söyledik.”
Şunun altını çizdi:
“Uzlaşma olmazsa, AK Parti olarak kendi anayasamızı yapıp Anayasa Komisyonu’na getirerek Meclis genel kuruluna indireceğimizi açıkladık.”
Şunu açıkladı:
“Şimdi bunu yapacağız. Kendi anayasamızı hazırlayıp Anayasa Komisyonu ve ardından TBMM Genel Kurulu’na getireceğiz.”
İyi de…
Yeni anayasa için 367 oy gerekiyor. Referandum kararı da 330 oy ile alınabiliyor. Oysa AK Parti’nin 317 milletvekili var. Meclis Başkanı da oy kullanamayacağı için 14 oy eksik kalıyor.
O nedenle…
Meclis aritmetiği yeni anayasa çıkarmaya elverişli değil. AK Parti milletvekili sayısı referandum kararı almaya bile yetmiyor.
Bu durumda ne olacağını sorunca şu cevabı verdi:
“O zaman biz de millete ‘Sözümüzü tutmak istedik, elimizden geleni yaptık, ama verdiğiniz yetkiyle bu kadar oldu, takdir sizin ey milletimiz’ diyeceğiz.”
Seçim mi, referandum mu geliyor?
AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi İsmail Aydın yaptığı açıklamada, TBMM Uzlaşma Komisyonu dağılmasaydı bile temmuza kadar karar alınması gerektiğini, uzlaşma sağlanamazsa da millete gidileceğini söyledi.
Biz de…
“Millete gitme” yolunun “Seçim mi, referandum mu” olacağını sorduk. Şu cevabı verdi:
“Meclis Başkanımız CHP’ye çağrı yapıp komisyonu yeniden toplamaya çalışıyor. Bekleyip görmek gerek. Ne yapılacağıysa, günü geldiğinde belli olur.”
AK Parti, tüm belediye başkanlarını halka soruyor
Yerel seçimler 30 Mart 2014’te yapıldı. Yani, yaklaşık 1,5 ay sonra belediyeler görevdeki ikinci yıllarını dolduracaklar.
Ancak…
Siyasette yerel yönetim-genel iktidar arasında hizmetler anlamında güçlü bağlar var. Özellikle iktidar partisi belediyeleri için bu durum çok daha önem taşıyor.
Nitekim…
Belediyeleri en önemseyen parti olan AK Parti, yerelde yapılanların olumlu yansımalarını genel seçimlerde hissediyor. O nedenle de sürekli kamuoyu araştırmaları ile partili belediyelerin takibini sürdürüyor.
Oysa…
Geçmiş dönemlerde belediyelerdeki olumsuz izlenim ve kötü performans nedeniyle iktidar partilerinin oy kaybettiklerine tanıklık ettik.
İşte…
Her dönem AK Partili belediyelerin faaliyetlerini izlemek adına halka sorma geleneğini sürdüren AK Parti, bu dönemin ilk 2 yılı için aynı yöntemi bir kez daha uyguluyor.
AK Parti Genel Merkezi’nin isteği üzerine Denge Araştırma tarafından Türkiye’nin her yerindeki AK Partili il ve ilçe belediye başkanları hakkında başlayan vatandaş araştırmasında dikkat çekici sorular var.
Örneğin…
Belediyenin ne kadar başarılı bulunduğu sorusu yanında, vatandaşın beklentisini görmeye yönelik verilen hizmetlerin de sıralaması hedefleniyor.
Başkanla ilgili vatandaş kanaati bölümü içinde “yönetim kabiliyeti” seçeneği de dikkat çekici.
Yine…
Vaatlerin ne kadar yerine getirilebildiği, önümüzdeki süreçte beklenen hizmetler de vatandaşa soruluyor.
Bursa’dan doğan Tazedirekt kapandı
Bursa sermayesi şirketlerden Aslanoba Grubu büyüttükleri Erikli’deki hisselerini sattıktan sonra Tazedirekt adıyla internetten gıda pazarlama işine girdiler. İnternetten siparişi yerinde teslim eden sistem için, büyük illerde dağıtım ağı oluşturdular.
Hatta, et ürünleri için Mustafakemalpaşa’da çiftlik bile kurdular.
Üstelik…
Satışın yanı sıra gıda-mutfak-ev konusunda eğitici yayınlar da yaptılar.
Ne var ki…
Dün tazedirekt.com adresindeki siteye girenler “sizlerden ayrıldığımız için üzgünüz” duyurusuyla karşılaştılar. Duyuruda “yaşanan bazı operasyonel zorluklar ve maliyetler” kapanışa gerekçe gösterildi.
Farklı mesajla anma
Şemsettin Işık bir dönem Bursa’nın adaleti gibi algılandı. Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olarak siyasi ve toplumsal olaylarda kararı hep o verdi. 2 yıl önce de aramızdan ayrıldı.
Pazar günü Hürriyet gazetesinde oğlu Selim Yekta Işık’ın ilanı yayımlandı.
İlanda babası için “İyilik, Dürüstlük, Çalışkanlık, Cesaret ve Mutlak(a) Adalet” tanımı yapıyordu.