Şöyle bir gerçek var: Bursa olarak yıllarca İstanbul’un gölgesinde kalmamıza resmen isyan ettik, tepkimizi de her fırsatta dile getirdik. Hedefimizi İstanbul’la yarışmak olarak belirledik.
Son yıllarda…
Başta Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım projeleri ve genel yaklaşımı olmak üzere, bu hedefte stratejik bir değişim söz konusu.
Olay Televizyonu’ndaki Her Açıdan programında konuk ettiğimiz Bursa Valisi Münir Karaloğlu da aynı noktaya işaret ederken şu gerçeği Bursa’nın önüne koydu:
“İstanbul’la yarışırsanız kaybedersiniz. Çünkü İstanbul artık dünya metropolü, dünya merkezi oldu. Türkiye içinde rakibi yok, İstanbul artık bir başka ligde.”
Ardından…
Yeni stratejinin temel noktasına işaret etti:
“Yeni dönemde, İstanbul’la işbirliği yaparsan kazançlı çıkarsın.”
Şunu anımsattı:
“İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu yapılıyor. Önümüzdeki günlerde Yalova-Gemlik arası açılacak. Mayıs ayında Körfez Köprüsü açılacak. Yılsonunda da bizim Çevre Yolu’na kadar bitmiş olacak ve ulaşıma açılacak.”
Sonra da…
Otoyolla birlikte Bursa için ortaya çıkan yeni durumu açıkladı:
“İstanbul’un bugüne kadar iki yakası vardı. Biri Avrupa Yakası, diğeri Asya Yakası. Otoyolla birlikte artık İstanbul’un bir de Güney Marmara Yakası var. O yaka da Bursa’dır.”
Şunu vurguladı:
“Pendik, Tuzla, Kartal’dan çıkıp Bursa’ya gelmek isterseniz 40 dakikada gelebileceksiniz. Bu saydığım yerlerden Avrupa Yakası’na 40 dakikada geçilebilir mi?”
Yeni durumun altını bir kez daha çizdi:
“Otoyolla birlikte Bursa artık İstanbul’la bütünleşmiş olacak. Biz artık İstanbul’un Güney Marmara Yakası olduk. Öyle yaklaşırsak kazançlı çıkarız.”
Şu örneği de verdi:
“Bursa’nın herhangi bir yerinde oturuyorsanız ve işyeriniz İstanbul’un Anadolu Yakası’ndaysa, sabah kalkıp işinize gidebilir, akşam da evinize dönebilirsiniz. O hale dönüşecek.”
Yenişehir de İstanbul’un havaalanı!
Vali Münir Karaloğlu, havaalanı konusunda çok farklı bir düşünce ortaya koyarken önce şunu anımsattı:
“Otoyolla birlikte Sabiha Gökçen Bursa’nın havaalanı olacak dediğimde tepki olmuştu. Yenişehir Havaalanı’mız varken neden böyle söyleniyor denmişti.”
Bakışı şu:
“Şimdi şunu söylüyorum: Otoyolla birlikte Yenişehir Havaalanı artık İstanbul’un havaalanı olacak.”
Gerekçesi şu:
“Atatürk Hava Limanı gibi Sabiha Gökçen hava trafiği de doldu. Uçaklar yarım saat havada tur atıyor. İstanbul artık Yenişehir Havaalanı’nı kullanmak zorunda.”
İstanbul’dan kirletici sanayi istemiyoruz
Otoyolun getireceklerini hesaplarken, tehlikelere karşı dikkatli olmak da gerekiyor. Vali Münir Karaloğlu bu noktada Bursa’nın tavrını açıkladı:
“Otoyolla İstanbul’dan sanayi boşalacak. Ama biz nitelikli sanayi istiyoruz. Ar-Ge’ye dayalı, katma değeri yüksek sanayi gelecekse eyvallah…”
Şunun da altını çizdi:
“Boyahane gibi kirletici sanayi gelecekse, bunu istemiyoruz. 80’li yıllardaki hataları tekrarlamayacağız.”
Şunu önerdi:
“Bu tür sanayi dalları, Anadolu’nun sanayileşme bakımından daha geri illerine kayabilir.”
Vali Karaloğlu: Kentsel dönüşümde emsal artışı doğru
Olay Televizyonu’ndaki Her Açıdan programında konuk ettiğimiz Vali Münir Karaloğlu özellikle deprem ve kentsel dönüşüm konularında farklı bir deneyime sahip.
Çünkü…
Türkiye’nin deprem nedeniyle en büyük acıyı yaşadığı Kocaeli’nde Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri olarak görev yaptı. Van Valisi olduğu dönem deprem yaşadı, kentsel dönüşüm de Van Depremi ile başladı.
O nedenle…
Vali Karaloğlu’na kentsel dönüşüme bakışını sorduk.
Önce…
“Bursa dahil, Marmara Bölgesi birinci derece deprem riski taşıyor. Bunu değiştirme ve depremleri ortadan kaldırma şansımız yok” dedi ve ekledi:
“Bu durumda, yaşadığımız kentleri, mahalleleri, konutları, işyerlerini depreme uygun hale getirmeliyiz. Şehirlerimizi çok hızlı şekilde dönüştürmeliyiz.”
Ardından…
“Peki, çok hızlı gidiyor muyuz?” diye sorup, “Maalesef gidemiyoruz” cevabını verdi ve uyarı yaptı:
“Kentsel dönüşüm yapacağımız alanlarda yaşayan halkı yok sayarsak, düşüncelerini almadan ve sürece katmadan kentsel dönüşüm yapmaya kalkarsak başarılı olamayız.”
Vatandaşa verilecek güvenceyi söyledi:
“Vatandaşa şunu söyleyeceğiz: Seni kesinlikle mağdur etmeyeceğiz. Arsanın değeri neyse, vereceğimiz bunun altında olmayacak.”
Bir çağrı ve uyarı da vatandaşa yaptı:
“Vatandaş da 1 koyundan 3 post çıkarma derdinde olmamalı. Kişinin 100 metre arsası, 5 çocuğu var. 5 daire nasıl alabileceğinin derdinde. Öncelik bu olmamalı.”
Tarafların konsensüs sağlaması gerektiğini özellikle vurgulayan Vali Karaloğlu, gündemdeki emsal artışı iptali konusuna değindi:
“Emsal artışı doğruydu. Türkiye’de bazı kesimler maalesef hem toplumu yanlış yönlendiriyor, hem zora sokuyorlar. Mahkemeye intikal ettirerek, ya da istemezükçü davranarak kentsel dönüşümü engelliyorlar.”
“Değer artmazsa dönüşüm olmaz!”
Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşümde 0.50 emsal kararının yargıda iptal edilmesiyle doğan durum kentsel dönüşümü nasıl etkileyecek?
Vali Münir Karaloğlu bu konuya şöyle bakıyor:
“Kentsel dönüşüm yapacaksanız, bölgenin değerini arttırmak zorundasınız. Rantı arttırmadan dönüştürmeniz mümkün değil.”
Ardından…
“Ranttan niye korkuyorsunuz?” diye sordu ve devam etti:
“Oluşacak rantın kime gideceği önemliyse, mal sahibine gidiyor, vatandaşa gidiyor. Bundan niye rahatsız olunuyor?”
Yorumu şu:
“Bir bölgenin değerini arttırmadan dönüştüremezsiniz.”