Açıkça söylemek gerekirse… İstanbul’dan başlayıp Bursa’dan geçerek İzmir’e ulaşacak ve Türkiye’nin en gelişmiş iki bölgesi Marmara ile Ege’yi birbirine bağlayacak olan otoyol bölgenin ulaşım sorununa çözüm getirecek.
Nitekim…
Bursa-İstanbul arası otoyolla neredeyse şehir içi ulaşım süresine indi.
Şimdi…
Bursa’dan İstanbul’a olduğu gibi Ege’ye de otoyol konforuyla ulaşabilmek için Balıkesir ve İzmir’e bağlantının sağlanacağı bölümlerin bitmesini bekliyoruz.
Üstelik…
Bu bekleyiş Bursa’dan çok İstanbullular için daha büyük önem taşıyor.
Özellikle de…
Yaz dönemlerinde Bursa üzerinden Ayvalık-Burhaniye-Edremit bölgesiyle Ege’deki tatil beldelerine akın eden İstanbullu yolcular için otoyolun bir an önce tamamlanması yol süresinin kısalması, zaman ve ulaşım konforu açısından önem taşıyor.
Çünkü…
Otoyol olmadığı için Bursa Çevre Yolu çıkışından itibaren Karacabey-Mustafakemalpaşa-Susurluk güzergahında büyük bir trafik yoğunluğu oluşuyor. Hele uzun tatil dönüşü varsa, dönüş yolu tam bir kâbus oluyor.
İşte…
Bursa üzerinden tatil beldelerine ulaşacakları bu kâbustan kurtaracak otoyolun Bursa-Karacabey bölümünün geçtiğimiz yılsonunda bitmesi planlanıyordu.
Fakat…
Bazı değişiklikler ve çıkan sorunlar nedeniyle bu yıla kaldığı bilgisi kulağımıza gelmişti.
Ne var ki…
Son yapılan açıklamalardan, otoyolun İzmir’den Balıkesir’e kadar olan bölümünün bu yılın sonunda açılabilmesi için çalışmaların otoyolun İzmir çıkışında yoğunlaştığını anlıyoruz.
Bu bölgede çalışmalar ise gözle görülür şekilde yavaşladı.
Kısacası…
Planlamada hedeflenmesine karşın bu yılın gündeminde Bursa-Karacabey arası yok.
O bakımdan…
Çevre Yolu bitiminden itibaren viyadük yapımları başlamış olsa da, köprüler ortaya çıkmış olsa da, hatta TEKNOSAB Kavşağı ile Canbolu’da yapılacak Karacabey Kavşağı için çalışmalar başlamış olsa da otoyolun Bursa-Karacabey arası bölümünün için en erken 2019 sonunda biteceği düşünülüyor.
Bu da…
Bursa-Karacabey arasındaki ikişer şeritli duble yolun bu yaz da kent içini aratmayan trafik sıkışıklığı nedeniyle çile yolu olacağı anlamına geliyor.
Güvence olmadığı için mi çalışmalar yavaşladı?
Dikkat çeken şu: İstanbul-Bursa arasında Osmangazi Köprüsü ile otoyol hedeflenen süreden önce bitti ve ulaşımı açıldı. Bursa-Karacabey arasındaysa hedeflenen süre sarktı.
Yol yapımları konusunda fikri olan bir dostumuza neden böyle olabileceğini sorduk. Şunu söyledi:
“Osmangazi Köprüsü ve İstanbul-Bursa otoyolunda devlet yatırımcıya belli sayıda araç geçeceği güvencesi verdi. Ulaşılamasa bile farkı devlet ödüyor. Bursa-Karacabey arasında güvence yok. O nedenle yavaş ilerliyor olabilir.”
Çankaya’da Yıldırım brifingi: Projeleri ve yapılanları anlattı
Cumhurbaşkanlığı’nın Beştepe’ye taşınmasından sonra Başbakanlık olarak kullanılan tarihi Çanka Köşkü’nde önceki akşam Yıldırım brifingi vardı.
Brifingi de…
Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nu ziyaret eden Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali sundu.
Yoğun programı olmasına karşın Yıldırım için zaman ayıran Çavuşoğlu’na Başkan Edebali belediye olarak yürüttükleri projeler hakkında bilgi verdi.
Dosyalarıyla gittiği Çankaya’daki görüşmede, Yıldırım’a özgü kentsel dönüşüm uygulamalarını da ayrıntılı şekilde anlatan Edebali ayrıca, başlayacak projelerle ilgili olarak da bilgilendirme yaptı.
Görüşme sonrası sosyal medyaya yansıyan fotoğraflardan da Yıldırım özeli ve Bursa için olumlu adımların atıldığı bir görüşme geçtiği izlenimi edindik.
KHK’daki hata düzeldi, Gemlik kurtuldu
Depremsellik nedeniyle Gemlik’i kurtarmak için çıkarılan KHK’daki ‘nakledilmesi’ ibaresinin yol açtığı sorunlar torba yasa ile düzeltildi.
Nakil ibaresinin çıkarıldığı düzeltmeyi TBMM, akşam 20.45’te kabul etti.
Bir kese kağıdı dolusu günlük yaşama dokunan projeyle geldi!
Sefa Gönen’i 80’li yıllarda Anavatan Partisi’nin İl Gençlik Kolu Başkanı olarak tanıdık. Kiloluydu, ama çok hareketli genç bir siyasetçiydi.
Şimdilerde kilolarından kurtuldu, siyaseti de medya üzerinden izliyor.
Bir yandan da…
Kimilerine uçuk-kaçık gelen projeler üretiyor. Mihraplı’da saltanat kayığını kentin park eğlencesine kazandıran Gönen, elinde bir kese kağıdı dolusu proje ile geldi.
Önce…
Önümüze kese kağıdını koydu:
“Mihraplı Parkı’nda dikkatimi çekti. İnsanlar çekirdek yiyip kabuklarını yere atıyorlar. Ben de hiç ilgim olmamasına karşın 35 bin kese kağıdı yaptırıp ücretsiz dağıttım.”
Ardından…
Kese kağıdından plastik bir sapan ve yanında renkli toplar olan küçük bir poşet çıkardı.
Dedi ki
“Büyükşehir Belediye Başkanımız Yeşil Başkentler Ödülü için adaylığımızı açıkladı. Tohum bombaları işte bu projeye destek olacak.”
Ardından…
“Bursa’da 200’e yakın Dağcılık ve Yürüyüş Kulübü var. Hafta sonları dağlara tırmanıp yürüyorlar” dedi ve devam etti:
“Bu sapanları ve misket büyüklüğündeki topları dağıtacağız, yürüyüşçüler gezdikleri dağlara taşlara sapanla topum bombası atacaklar.”
Bir projesi daha var:
“Tıraş olurken, diş fırçalanırken açık bırakılan musluktan kişi başı yılda 12 ton su kaybı oluyor. Eskiden büyüklerimizin tıraş kapları vardı. BUSKİ çok cüzi maliyetli tıraş kapları dağıtıp yılda 360 bin ton su tasarruf edebilir.”