Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Yeni heyecan: Bursa’ya ikinci Tıp için ilk adım atıldı, süreç başladı!

İlk haberi… AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin’in mesajıyla aldık. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle, Türkiye’de 3 yeni Tıp Fakültesi kurulmasının kararlaştırıldığını, bunlardan birinin Bursa olduğunu duyuruyordu.

Açıkçası…

Bursa’ya ikinci Tıp Fakültesi kararı kadar, bu fakültenin İstanbul’daki Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne bağlı olması da sürpriz. Anladığımız kadarıyla, kurulacağı duyurulan Tıp Fakültesi hemen uygulamaya geçecek bir karar değil.

Nitekim…

Bursa Uludağ Üniversitesi bünyesinde Diş Hekimliği Fakültesi kurulması için alınan ilk karardan 14 yıl sonra gerçekleşme aşamasına gelindi.

Yine…

1974 yılında öğrenci alan Tıp Fakültesi de İstanbul Üniversitesi’ne bağlıydı. Sonradan, o tarihte yeni kurulan ve adı da Bursa Uludağ Üniversitesi olarak değişen Bursa Üniversitesi’ne bağlandı.

Bu iki süreci de Bursa’da yaşamış gazeteci olarak şunu düşündük:

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle süreci başlatan ilk adım atıldı. Bundan sonrası Bursa’nın istemesine ve takibine bağlı bir hızda seyredecek.

Ne var ki…

Kararın duyulmasından sonra doğal olarak sürecin nasıl işleyeceği sorusu öne çıktı. Daha açık söylemek gerekirse, “Tıp Fakültesi’nin ne zaman eğitime başlayacağı ve nerede olacağını” soranlar kadar, yeni fakültenin uygulama hastanesini merak edenler de çoğunluktaydı.

Yaptığımız araştırmalar ve konuşmalar sonunda şu izlenimi edindik:

Şu anda…

Bursa’nın ikinci Tıp Fakültesi’nin nerede eğitim vereceğine dair hiçbir bilgi ve hazırlık yok. Çünkü, yakın zaman planlamasında öngörülmüyordu.

Buna karşın…

Kararla birlikte, “2021-2022 eğitim döneminde öğrenci alınması için çalışma” hedefi konmuş. Yani, en erken gelecek yıl düşünülüyor.

Eğer…

Süreç umulandan hızlı işlerse, Diş Hekimliği Fakültesi örneğindeki gibi BUÜ Tıp Fakültesi içinde bir bölüm ayrılabilir. Ya da kısa sürede bitirilmek üzere başka bir yerde yeni fakülte binası inşaatına başlanabilir.

Bu bina Şehir Hastanesi ya da Yüksek İhtisas Hastanesi bahçesinde olabilir.

Kısacası…

Kararnameyle ilk adımın atılması elbette önemli, ama sürecin kaç yıl süreceğini ilerleyen zaman gösterecek.

Şehir ve Yüksek İhtisas altyapıları hazır

 

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle açıklanan ikinci Tıp Fakültesi’nin yeri ve ne zaman eğitime başlayacağı belli değil, ama uygulama hastanesi için güçlü iki aday var:

Şehir Hastanesi ve Yüksek İhtisas Hastanesi.

Aslında…

Yüksek İhtisas zaten Sağlık Bakanlığı yönetimindeki Sağlım Bilimleri Üniversitesi’ne bağlıydı. O nedenle değişen bir şey olmayacak.

Bu arada…

Tıp eğitiminde son 3 yıl sahada geçiyor. Öğrenci iki yıl staj, 1 yıl da intörn doktorluk yapıyor. İlk anda İstanbul’dan intörn olasılığı da var.

Sel bölgesinde evlerden ahırlara, çöplerden gübreye her yer ilaçlandı

 

Gelen haberlere göre… Geçen hafta sel felaketi yaşayan köylerde yaralar sarılıyor, yaşam normale dönüyor.

İlk etapta…

Günlük yaşamın sürmesi ve gereksinimlerin karşılanabilmesine yönelik önlemler çok hızlı kararlarla uygulamaya kondu. Bunda da Bursa Valisi Yakup Canbolat’ın sel bölgesinden süreci yönetmesi önemli oldu.

Yine…

Vali Canbolat’ın koordinasyonu, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın saha çalışmalarını üstlenmesiyle selden etkilenen köyler yeniden yaşanabilir hale getirildi.

80 civarı evin temizlenmesinin ardından, selin getirdiği çamurla ortaya çıkan sağlıksız ortam sorununa karşı Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı ekipleri selzede köylerde çok geniş kapsamlı çalışmalar yaptılar.

Evlerden ortak kullanım alanları ve ahırlara, çöplerden gübre biriken alanlara kadar her yere sivrisinek ve karasinek ilaçlaması yapıldı, her yer çok detaylı dezenfekte edildi.

Vali el koydu, çekici ücreti iade oldu

 

Bursa Valisi Yakup Canbolat’ın güne çok erken başladığını ve mesai saati kavramının da gündoğumu olduğunu duyuyorduk. Dün sabah saat 07.30’da mesajı gelince bunu daha iyi anladık.

Mesajında…

Sel bölgesinde araçları çekilen köylülere çekici firmanın çıkardığı yüksek fatura olayındaki gelişmeyi şöyle aktarıyor:

“Bilgimiz dışında gelişen olayı duyunca müdahale ettik. Firma vatandaşa parasını iade ediyor. Biz de AFAD bütçesinden ödüyoruz.”

Hızlı yaklaşımı nedeniyle Vali Canbolat’a teşekkür ediyoruz.

 

Yardım değil, engelli kadınların yaşamlarına dokunuyorlar: Enkader

 

Açıkçası… Biz de yeni öğrendik, kısa adı Enkader olan Engelli Kadınlar Derneği kurulalı 7 yıl olmuş. Başkanlığı da, engelli bir kadın olan Canan Aykanat yürütüyor.

Yönetim kurulu üyeleri Olcay Mercan ve Sadullah Aykanat’la birlikte ziyarete geldiklerinde, Enkader Başkanı Canan Aykanat amaçlarını tek cümlede özetledi:

“Biz yardım toplamak için kurulmuş bir dernek değil, engelli kadınların yaşamlarına dokunan Türkiye’deki ilk ve tek engelli kadın derneğiyiz.”

Üzüntüleri…

Toplumun ve yerel yönetimlerin Enkader’den uzak durmaları.Buna karşın, Türkiye’nin her yanından engelli kadınların aradıklarını ve sorunlarına çözümü birlikte aradıklarını anlattı.

Şu söyledikleri de önemli:

“Devletimizin engelli vatandaşlarına malzeme desteği var. Fakat engellilerin çoğu bunu nasıl alacağını bilemiyorlar. Onlara yol gösterip, haklarını aramayı bilmeyenlere yardımcı oluyoruz.”

İstedikleri tek şey var: Destek.


Engelli kadınların bilinmeyen sorunları

 

Enkader Başkanı Canan Aykanat, yönetim kurulu üyeleriyle yaptığı ziyarette, engelli kadınların sorunlarını anlatırken şuna dikkat çekti:

“Engelli kadınları sığınma evlerine almıyorlardı, şimdi alıyorlar. Engelli kadınlara kanser taraması fizyolojik nedenlerle yapılmıyor. Bununla ilgili çalışıyoruz. Engelli tuvaletleri cinsiyetsiz olduğu için sorunlar yaşanıyor, bu da düzeltilmeli.”

Bu mücadelede…

Tüm engelli kadınlar için engelsizlerhaber.com internet sitesinin yayına geçtiğini de ekledi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X