İyice anlaşıldı… 13 yıldır tek parti iktidarıyla yönetilen Türkiye koalisyon dönemlerini unutmuş. En önemlisi, 7 Haziran seçiminin ortaya çıkardığı koalisyon tablosunu oluşturmak üzere siyasi partilerde koalisyon deneyimi olan siyasetçi de kalmamış.
Bu nedenle olsa gerek, eskiden alışık olduğumuz koalisyon süreçleri yerine bambaşka bir süreç işliyor. Bir anlamda, siyaseti saran yeni durum kendi öz el koşulları içinde yeni bir koalisyon kültürü de ortaya koydu.
Nitekim…
Hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan perşembe günü alan AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, sakin ve sabırlı adımlardan oluşan bir yol haritası hazırladı.
Buna göre…
Davutoğlu bayrama kadar olan 3 günde 3 siyasi parti genel başkanını partilerinin genel merkezlerinde ziyaret ederek görüşecek. Ziyaretlerin üçünün de aynı saatte olacak şekilde randevulardın alındığı dikkat çekiyor.
Program…
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yarın yapacağı ve hükümet kurma görüşmelerinde izleyeceği yolu açıklayacağı basın toplantısı ile başlayacak.
İlk görüşme…
13 Temmuz Pazartesi, yani yarın saat 14.00’te CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile. 14 Temmuz Salı günü saat 14.00’te MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 15 Temmuz Çarşamba günü de HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ı ziyaret edip görüşecek.
Ziyaretlerde…
Öncelikle durum tespiti ve görüş alışverişi yapılacak. Ankara’dan gelen haberlere bakılırsa, Davutoğlu ilk turda kendi önerilerinden çok, ziyaret ettiği genel başkanların düşünce ve eğilimlerini almak istiyor.
İşte…
İlk turdaki o görüşmelerde edinilecek izlenim doğrultusunda ikinci turda CHP ve MHP ile birer görüşme daha planlanıyor. Bu turda HDP randevu listesinde gözükmüyor.
Yine…
Programa göre ikinci tur görüşmeler Ramazan Bayramı sonrasında yapılacak.
Bundan da…
Yeni hükümetin kısa sürede kurulmasını beklemenin doğru olmayacağı izlenimi çıkıyor.
Hatta…
Hükümet kurulması için Anayasa’nın tanıdığı 45 günlük süre 09 Temmuz Perşembe günü başladı. Bayram öncesi 3 lideri ziyaret, bayram sonrası 2 liderle yeniden değerlendirme, gerekirse üçüncü görüşme derken sürenin biraz daha uzaması söz konusu.
Tüm bu görüşmeler sonunda Ahmet Davutoğlu yeni hükümeti kurabilir mi, yoksa görev bir başka lidere mi verilir onu söyleyebilmek pek kolay değil.
Ama görünen şu:
Yeni hükümetin kurulması ağustos ayını bulacağa benziyor.
Bir anlamda…
Başbakan Davutoğlu ve AK Parti kurmayları, süreyi uzatarak rakip partilere Çin işkencesi uygulamış olacaklar. 45 günlük süre de 22 Ağustos’ta biteceği için pek süre kalmıyor.
AK Parti kırmızı çizgisiz, ama ilkeli!
Koalisyon görüşmeleri başlarken, AK Parti bu sürece şöyle bakıyor:
“Türkiye’nin büyük partisi, adeta omurgası olarak bu yapıcı rol ve büyük sorumluluk bize düşüyor. Görüşmeleri tıkayan kırmızı çizgilerle yola çıkmıyoruz, ancak tabii ki ilkelerimiz var.”
Görüşmeler sırasında öne çıkacak ilkelerle onurlu bir koalisyon hedeflenirken, şu yaklaşım sergileniyor:
“Diğer partiler gibi her gün birbiri ile çelişen açıklamalar içinde olmadık ve olmayacağız. İlkeli ve samimiyiz. Hükümet boşluğu veya krizlere müsaade etmeyiz, bunda kararlıyız.”
Gürsel Dönmez’e Başbakanlık’ta iki görev birden: Dış İlişkiler
Bursa’da pek çok kişi adını AK Parti Adayı olarak duydu. Daha açık söylemek gerekirse, 7 Haziran seçimleri için AK Parti’den Aday Adayı olduğunda Gürsel Dönmez projektörlerin aydınlatma alanına girdi.
Aslında…
Yaşam çizgisi itibarıyla farklılığı daha 5 yaşındayken ailesinin Bulgaristan Kırcaali’den göçüp Bursa’ya yerleşmesiyle başlıyor.
1982 yılında Sakarya’daki Arifiye Öğretmen Lisesi’nde okumak için Bursa’dan ayrıldı. Sonra Ankara’da Siyasal bitirdi, Viyana’da ekonomi okudu, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde Sosyoloji ve Metodoloji Araştırma Görevlisi olarak çalıştı, Yeni Şafak’ta dış politika yazıları yazdı. Akademik kariyer olarak doktor unvanı aldı.
Sonra…
Avrupa ülkelerindeki Türklerle ilgili çalışmalara ve organizasyonlara katıldı. 2009-2015 dönemindeyse Başbakanlık Yurtdışı Türkler Başkan Yardımcısı olarak önemli bir görev üstlendi.
33 yıl önce okul için ayrıldığı Bursa’ya milletvekili adayı olarak döndü. AK Parti de onu onuncu sıra adayı gösterdi. Fakat AK Parti 9 milletvekili çıkarınca Gürsel Dönmez seçilemedi.
Seçim kampanyası sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte Avrupa’daki etkinliklere katıldığı için zaman zaman Bursa’dan ayrılmak zorunda kaldı.
Seçim gecesi, seçilemediği anlaşıldığında telefonda “Sağlık olsun, ülkemize hizmet etmeye devam edeceğiz” diyordu.
Görünen o ki…
Başbakan Davutoğlu da Dönmez’den vazgeçmemiş. Çünkü, hafta içinde Başbakanlık’ta iki görev birden üstlendi.
Dönmez’in görevlerinden biri Başbakan Başdanışmanlığı, diğeriyse Başbakanlık Dış İlişkiler Başkanlığı olarak belirlendi.
Genç meslektaşımıza şifa diliyoruz
Sefa Tarakçğıoğlu’nu yıllardır tanırız. Anavatan Partisi’nin yönetimlerinde yer aldı, İl Teşkilat Başkanlığı yaptı.
Oğlu Alican Tarakçıoğlu genç meslektaşımız, Bursa Hakimiyet gazetesinde politika haberleri kovalıyor.
Genç Alican’ın beynindeki kütle dün Tıp Fakültesi Hastanesi’nde başarılı bir operasyonla alındı. Alican’ın tedavisi Nöroloji Servisi’nde sürüyor.
Gençler spor yapsın… Spor Toto’dan 3 ilçeye 3 semt stadyumu
İstek Gençlik Spor İl Müdürü Süleyman Şahin’den geldi. Gençlerin, yeni akım yaygın semt stadyumları ile daha fazla spor yapmaları ve futbol oynayabilmeleri için 3 yeni semt stadyumu önerdi.
Semt stadyumları için de Osmangazi ilçesine bağlı Ovaakça’yı, Orhangazi ilçesi Hürriyet Mahallesi’ni ve Mustafakemalpaşa’nın Fevzidede Mahallesi’ni önerdi.
Her biri bir milyon lira bedelli ve suni çimli sahaların yapılmasını sağlamak için AK parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin devreye girdi ve Spor Toto Teşkilat Başkanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun kapısını çaldı.
Israrlı takip sonuç getirince, Mustafakemalpaşa, Orhangazi ve Osmangazi’ye çok modern 3 suni çimli semt stadyumu yapımını Spor Toto üstlendi.
Soyunma odalarına sahip semt stadyumlarında gece futbol oynanabilmesi ya da spor yapılabilmesi için aydınlatma olacak.
Projeleri hazır durumdaki statların ihaleleri hemen yapılacak.