Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Yeni İnegöl için kentsel dönüşüm ve yeşil alanlarıyla stratejik plan!

Köşe Yazısını Dinle

1986 yılıydı… Dönemin İnegöl Belediye Başkanı olan Muhittin Tanoğlu ile sohbet ediyorduk. Tarihi Milattan Önce 3000 yılına uzanan, Türkiye’nin ilk ilçe Organize Sanayi Bölgesi’ne sahip, Bursa’nın merkez dışındaki en büyük ilçesi İnegöl’e bakışını şöyle ortaya koydu:

“İnegöl büyük, ama eski bir kent. Şehir içindeki binalar eski. Yeni ve modern bir İnegöl kurmak için çalışıyoruz.”

Düşüncesi şuydu:

“Yenişehir Yolu’nda bir arazi var. Kooperatifleşmeyle modern İnegöl’ü orada kuracağız.”

Sonra da…

Bugünkü Alanyurt bölgesine götürdü. Tepeden İnegöl’e bakarken, “Burada yeni bir şehir doğacak” deyince kaygımızı dile getirdik:

“Başkan burası şehir merkezine uzak, insanlar alışverişe bile gidemezler, nasıl yaşayacaklar?”

O da, “Kendi içinde alışveriş yapacakları yerler olacak” cevabı verdi.

1991’de…

Bu kez İnegöl Belediye Başkanı olarak Cemal Arık görevdeydi. Boş araziyken gördüğümüz Alanyurt’a bir de Arık’la gittik. 5 yılda kooperatif binaları yükselmişti.

Sonra da…

Düşünüldüğü gibi yaşam alanlarıyla yeni İnegöl olarak gelişti.

Olay’ı ziyaretinde…

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban’ı dinlerken geçmişteki kentsel değişim çalışmalarının anıları canlandı. Yeni planlamayı da Başkan Taban açıkladı:

“10 başlıkta Stratejik Plan yaptık. Tarımdan sanayiye ve kentleşmeye İnegöl’ün 5 yıllık hedeflerini plan üzerinde çalıştık.”

Planda…

Yeşil alanların ve spor alanlarının arttırılması yanında, 1999 öncesi yapıları önceleyen kentsel dönüşüm hedefini anlattı:

“Alanyurt’ta 900 hektarlık alandaki 46 sitede kentsel dönüşüm başladı. Turgutalp’te 150 daire 850 hektar alanda zemin üstü 5 kat planlanan binalarda 150 dairelik dönüşüm yapılıyor.”

İlk etaptaki kentsel dönüşümle 1600 konut üretimi hedefini özellikle vurguladı.

Köklü tarihi geçmişe sahip ilçenin gerçeğini de söyledi:

“İnegöl maalesef sorunlarıyla birlikte büyüdü.”

 

İl olmaktan çok, kaynağı yetkin kullanım istiyor

Olay’ı ziyaretinde… Arkadaşlarımızın “İl olmayı istiyor musunuz?” sorusuna İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban cevap verirken, “Bir gün olacak, ama…” deyip şunu sunu söyledi:

“İl olmaktan ziyade, kaynağın yetkin kullanımı daha önemli. Kaynak ve yetki hakkı karar almada aksiyon getirir, şehrin menfaatine olur.”

:Bu değerlendirmesiyle de…

Kendi kararını alan ilçelerle yerelden yönetim önemine dikkat çekti.

 

Hava kirliliğini 8 noktada ölçüp anlık paylaşan İnegöl’de yeşil hedef

Aslında… İnegöl için hava kirliliği yeni bir konu değil. Geçmişten beri İnegöl’ün gündemde.

Olay’ı ziyaretinde…

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban attıkları adımı açıklarken söze, “Hava kirliliğiyle ilgili son 1 yılda 400 firmaya işlem yaptık” diyerek başladı ve şunu söyledi:

“İnegöl’de 8 farklı noktaya hava kalitesini ölçen istasyonlar kurduk. Bu istasyonların kaydettikleri veriyi anlık olarak halka açtık. Kışın hava akışkanlığı azalınca kirlilik artıyor, ama ölümcül oranlarda değil.”

Ardından…

 

Hamzabey OSB’de doğalgaz şebekesine başlandığını, eski OSB’de maliyet nedeniyle kömür kullananlar olduğunu söyledi, 100 bin aracın emisyonunu anımsattı.

Şunu açıkladı:

“1 milyon metrekare yeşil alan hedefi koyduk. Ağaç sayısını da arttıracağız. Sosyal yardımlardan kömürü kaldırdık, doğalgaz desteği veriyoruz.”

 

Meteor yağmuru izleme etkinliği bu yıl olmayabilir!

5 yıl önce… Sosyal medya çağrısıyla başlayıp Türkiye’nin bildiği gökyüzü etkinliğine dönüştü. Karacabey Longozu’yla Yeniköy Sahili arasında meteor yağmuru izlemek için toplanan sayısı 20 bini aştı.

O dönem…

Karacabey Belediyesi’nde çalışan Kuş Gözlemcisi Alper Tüydeş’in çabasıyla yürüyordu. Tüydeş belediyeden ayrılınca desteksiz kaldı.

Bir ara başka illeri düşündü, ama meteor yağmuru etkinliği bu yıl olmayabilir.

 

Adliye’nin yenilediği bilgisayarlar Keles’te öğrencileri sevindirdi

Çarşamba akşamı… Keles Kaymakamı Muhammed Ali Yolal’ın konukları ilgimizi çekti.

Heyette…

Bursa Valisi Erol Ayyıldız başta; Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Abdülkadir Şahin, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı Sadık Bölek, Adalet Komisyonu Başkanı Ömer Gülmüş, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Ayaz ve Cumhuriyet Savcısı Onur Reha Yıldırım vardı.

Konu da şuydu:

Bursa Adliyesi bir süre önce, 65 bilgisayarı yeniledi. Eski bilgisayarların da, öğrencilerin yararlanması için bakımlarını yaptı.

İşte…

O yenilenmiş bilgisayarlar, Kaymakam Muhammed Ali Yolal ve Keles Belediye Başkanı Ali Doğru’nun devreye girmeleriyle Gelemiç, Baraklı ve Kıranışıklar köylerindeki öğrencilere dağıtıldı

2 bilgisayar da, öğrencilerin ders çalışmaları için Keles’teki 2 öğrenci yurduna verildi.

 

Nasıl bir Mudanya çalıştayı

Bir dönem… Bursa’nın sayfiyesiydi, ama çok hızlı değişimle kabına sığmayan sahil kenti oldu.

Buna karşın, Mudanya’nın planları yargı kararıyla iptal edildi.

İşte…

Çevre Düzeni Planı kapsamında “Nasıl bir Mudanya?” düşünüldüğünü ortaya çıkarmak için bugün kritik bir çalıştay yapılıyor. Bursa ve Mudanya’daki Kent Konseyleri ortak organizasyonu Mudanya MUDAŞ tesislerinde saat 14.00’te başlayacak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X